Dark Mode Light Mode

Γιάννης Πασχαλίδης: Αντιμετωπίζοντας την Πρόκληση του Ενεργειακού Κόστους: Αιτίες & Κυβερνητικά Μέτρα

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Οι τιμές της χονδρικής στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί σημαντικά, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τους οικιακούς καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις. Για τη καλύτερη κατανόηση του ζητήματος είναι χρήσιμο να εξετάσει κανείς τόσο τις αιτίες που το προκαλούν όσο και τις κυβερνητικές ενέργειες που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του.

Αιτίες Αύξησης των Τιμών Χονδρικής

Η αύξηση των τιμών χονδρικής στην Ελλάδα οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Η χώρα μας αντιμετώπισε έναν παρατεταμένο καύσωνα, ο οποίος οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, οι καταστροφές της ηλεκτρικής υποδομής στην Ουκρανία, από τον πόλεμο με τη Ρωσία, ενίσχυσαν την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, οι αδύναμες διασυνδέσεις της Ανατολικής Ευρώπης με την Δυτική, έχει ως αποτέλεσμα, την αύξηση της τιμής του ρεύματος, που καταλήγει στην χώρα μας.

Η Επίδραση των Τιμών Χονδρικής στην Ελλάδα

Οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα επηρεάζονται από τις διασυνδεδεμένες βαλκανικές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται στις χώρες αυτές, επηρεάζουν άμεσα και την ελληνική αγορά. Η βελτίωση των διασυνδέσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς αυτό θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος και τη μείωση των τιμών μακροπρόθεσμα.

Κυβερνητικά Μέτρα για την Ανακούφιση των Καταναλωτών

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αποφασιστικότητά της να στηρίξει τους καταναλωτές μέσω άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα:

  • Επιδότηση Καταναλωτών: Μέσω της ειδικής εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς, θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας μέχρι και 500 κιλοβατώρες (kWh) τον μήνα.
  • Μέτρα για τους Αγρότες: Η θεσμοθέτηση του τιμολογίου ΓΑΙΑ παρέχει χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και οικονομία για χρονικό διάστημα 10 ετών.
  • Στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην υπάρξει αναδρομική ισχύς στην επιστροφή ποσών του ΕΤΜΕΑΡ, εξασφαλίζοντας σημαντική οικονομική ελάφρυνση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μείωση των Τιμών Λιανικής

Οι τιμές λιανικής ακολουθούν τις τιμές χονδρικής με μια καθυστέρηση. Ωστόσο, οι προβλέψεις για τον Αύγουστο δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τιμών λιανικής το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση παραμένει σε ετοιμότητα ώστε να παρέμβει όποτε χρειαστεί, για να προστατεύσει τους καταναλωτές από αυξήσεις και να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, πως η πτώση των τιμών της λιανικής είναι συνάρτηση του είδους του τιμολογίου. Είναι άμεση στα κίτρινα, με καθυστέρηση ενός τουλάχιστον μήνα στα πράσινα, ενώ τα μπλε δεν επηρεάζονται στη διάρκεια των σχετικών συμβάσεων.

Σταθεροποίηση των Τιμών

Μια πρόκληση που επιχειρεί να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση είναι και η σταθεροποίηση των τιμών. Λαμβάνουμε μέτρα, ώστε οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών να μην είναι συχνό φαινόμενο. Σε αυτή την κατεύθυνση, υιοθετούμε πολιτικές για την περαιτέρω αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, και την ενίσχυση των διασυνδέσεων, προκειμένου να μην εμφανίζεται η ανάγκη να λειτουργούν οι ακριβές θερμικές μονάδες που ανεβάζουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει, επανειλημμένως, πως όταν υπάρχει ανάγκη παρεμβαίνει και συνδράμει τους καταναλωτές, παρότι είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και αυστηρές οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Αυτό κάναμε και τώρα με τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώσαμε για το ενεργειακό κόστος.

Η ενεργειακή κρίση είναι μια πολυσύνθετη πρόκληση που απαιτεί συντονισμένες δράσεις και άμεσες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και την οικονομική σταθερότητα της χώρας, υιοθετεί μέτρα που στηρίζουν τους καταναλωτές και εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενεργειακή επάρκεια. Με συνεχή επαγρύπνηση και αποτελεσματική στρατηγική, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση του ενεργειακού κόστους και διασφαλίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους τους πολίτες.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Μήνυμα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκου Παναγιωτόπουλου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Επόμενο άρθρο

50 φορές χτύπησαν πένθιμα οι καμπάνες