Σε επιφυλακή βρίσκονται τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες μετά τα σημάδια επανεμφάνισης αρκούδας στην περιοχή του δήμου Παγγαίου, μετά από 40 περίπου χρόνια.
Όπως ανέφερε στο GRTimes, η βιολόγος του ΦΔΟΡ, Ελπίδα Γρηγοριάδου, η παρουσία του είδους εντοπίστηκε κατά το προηγούμενο έτος μετά από 60 χρόνια περίπου “γι’ αυτό και είναι ελπιδοφόρα η επανεμφάνιση του.
Εικάζουμε ότι με τα αλλεπάλληλα lockdown μετακόμισε από άλλες περιοχές, πιθανότατα από το Μενοίκιο ή από τα όρη Λεκάνης, ακολούθησε μια συγκεκριμένη πορεία η οποία έγινε αντιληπτή από κάποιες φθορές που προκλήθηκαν σε μελίσσια και έφτασε στο Παγγαίο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε, ότι «σε όλο αυτό το διάστημα δεν είχαμε δηλωτικά σημάδια ότι το ζώο έχει φύγει από την περιοχή, οπότε από τη στιγμή που από τις αρχές Μαΐου επανεντοπίσαμε τα πρώτα ίχνη, θεωρούμε ότι το πιθανότερο είναι πως η αρκούδα διαχείμασε στην περιοχή μας. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στις 29 Μαΐου σε μια περιοχή κοντά στο Παλαιοχώρι».
Συνείδηση για να προστατέψουμε το ζωικό μας βασίλειο
Το ολικό lockdown που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχει αρθεί σχεδόν ολοκληρωτικά, γεγονός που σημαίνει ότι ο κόσμος -με την ευκαιρία και της καλοκαιρινής περιόδου – θα αρχίσει να επιστρέφει στους φυσικούς τόπους για άθληση και αναψυχή.
Στο πλαίσιο αυτό, από τους αρμόδιους φορείς συνίσταται στους περιπατητές του Παγγαίου να παραμείνουν ψύχραιμοι στην πολύ σπάνια περίπτωση που έρθουν σε επαφή με το ζώο. «Η αρκούδα βέβαια, εάν αντιληφθεί την ανθρώπινη παρουσία κοντά της θα φροντίσει να απομακρυνθεί από μόνη της» τονίζει στο GRTimes η κα. Γρηγοριάδου και προσθέτει ότι «το θέμα στο βουνό δεν είμαστε εμείς.
Σκεφτείτε ότι γενικότερα στην Ελλάδα σε βουνά και σε περιοχές όπου υπάρχουν και ζουν αρκούδες, οι άνθρωποι έχουν μάθει να συνυπάρχουν μαζί τους. Οπότε δεν πανικοβαλλόμαστε και διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Λειτουργούμε πάντα με τη συνείδηση να προστατέψουμε το ζωικό μας βασίλειο.
Η αρκούδα είναι προστατευόμενο είδος, ενώ στη Ροδόπη υπάρχουν και λύκοι. Κάθε άνθρωπος λοιπόν που ασκεί μια συγκεκριμένη δραστηριότητα στο βουνό θα πρέπει να γνωρίζει και το τι μπορεί να συναντήσει».
Οδηγίες προς κατοίκους χωριών και επαγγελματιών
Οδηγίες πάντως, έχουν εκδοθεί και προς τους κατοίκους των απομονωμένων χωριών του Παγγαίου τα οποία μπορεί να προσεγγίσει η αρκούδα προς αναζήτηση τροφής. «Οι κάτοικοι πρέπει να φροντίσουν, ώστε η συγκομιδή των καρποφόρων δέντρων κοντά σε οικισμούς ή κοινόχρηστους χώρους ή εντός αν υπάρχουν μέσα σε αυλές να γίνεται άμεσα και επίσης συνίσταται να μην αφήνουν απορρίμματα ούτε σε εξωτερικούς χώρους, ούτε στις αυλές» σημειώνει η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.
«Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες οφείλουν να οριοθετήσουν τους χώρους τους, εξοπλιζόμενοι με αποτρεπτικά μέσα και να αυλίζουν τα ζώα τους τις βραδινές ώρες».
Δέσμευση για ΚΥΑ που θα παρέχει πλήρη κάλυψη στην παροχή ηλεκτροφόρων περιφράξεων
Η βιολόγος του ΦΔΟΡ στο Παγγαίο αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός δεσμεύτηκε να επαναφέρει την ΚΥΑ για πλήρη κάλυψη ηλεκτροφόρων περιφράξεων σε ιδιοκτήτες μελισσιών και αιγοπροβάτων. «Ανάλογη ΚΥΑ υπήρχε και το 2013 που κάλυπτε κατά 50% τους επαγγελματίες, όμως δεν είχε μεγάλη απορρόφηση» κατέληξε στο GRTimes η κα. Γρηγοριάδου.
Σε κάθε περίπτωση συνάντησης με το ίδιο το ζώο ή καταγραφής οποιαδήποτε βιοδηλωτικής του ένδειξης (ίχνη, κόπρανα, ζημιές) παρακαλούμε να ειδοποιήσετε άμεσα το Δασαρχείο Καβάλας ή τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.
Ειδικά σε περίπτωση ζημιάς οι επαγγελματίες επικοινωνήστε με τον ΕΛΓΑ Καβάλας ή τον αντίστοιχο τοπικό ανταποκριτή.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Δασαρχείο Καβάλας, τηλ. 231 330 9940
Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, τηλ.: 2524021030, 2524022231, 6955963936 (Γρηγοριάδου Ελπίδα, Βιολόγος ΦΔΟΡ)
πηγή: GRTimes – Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης