Dark Mode Light Mode

Γιατί Σφυρίζει το Αυτοκίνητό μου

Όταν είστε στο αυτοκίνητο και το ακούτε να σφυρίζει, συνήθως δεν είναι ένα καλό σημάδι, καθώς σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να ακούσετε διαφορετικούς θορύβους, όπως έναν μεταλλικό ήχο ή ένα βουητό. Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με το γιατί σφυρίζει ένα αυτοκίνητο. Αφού παρουσιάσουμε τις πιθανές αιτίες, θα αναφέρουμε τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση, και θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα στο μέλλον.

Αιτίες που σφυρίζει το αυτοκίνητο

Αν ακούτε ένα σφύριγμα στο αυτοκίνητό σας, δεν σημαίνει ότι προέρχεται απαραίτητα από ένα συγκεκριμένο εξάρτημα. Οι λόγοι για αυτό το φαινόμενο μπορεί να διαφέρουν και είναι σημαντικό να εντοπιστεί η αιτία έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν μεγαλύτερα προβλήματα.

Ας εξετάσουμε τις πιθανότερες αιτίες.

1.    Ιμάντες

Το σφύριγμα στο αυτοκίνητο μπορεί να ισοδυναμεί με βλάβη στον ιμάντα του δυναμό ή τον ιμάντα του χρονισμού. Μπορεί οι ιμάντες να είναι φθαρμένοι ή υπερβολικά τεντωμένοι. Αν πρόκειται για πρόβλημα στον ιμάντα χρονισμού, τότε θα πρέπει να αλλαχθεί άμεσα, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα στον κινητήρα του αυτοκινήτου.

2.    Κλιματισμός

Τα συστήματα ψύξης και κλιματισμού λειτουργούν μέσω ανεμιστήρων και αντλιών. Αν κάποιο ανεμιστηράκι ή κάποια αντλία βουλώσει, τότε ενδέχεται να ακούσετε το αυτοκίνητο να σφυρίζει όταν ανοίγετε το air condition. Ένας μηχανικός, θα βρει την πηγή του προβλήματος, και θα μπορέσει να το διορθώσει εύκολα.

3.    Τακάκια Φρένων

Αν ακούτε τον χαρακτηριστικό ήχο του σφυρίγματος, μόνο όταν πατάτε φρένο, τότε το πρόβλημα είναι τα τακάκια των φρένων. Είναι μια ένδειξη ότι πρέπει να τα αλλάξετε το συντομότερο δυνατό, γιατί όχι μόνο θα δημιουργήσετε μεγάλη φθορά στο αυτοκίνητο, αλλά διακυβεύεται και η ίδια η ασφάλειά σας.

Λύσεις

Ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο σφυρίζει το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να βρείτε και την αντίστοιχη λύση.

1.    Σωστή τάνυση ή αντικατάσταση των ιμάντων

Αν οι ιμάντες είναι υπερβολικά τεντωμένοι, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα μηχανικό για να σας κάνει σωστή τάνυση, δηλαδή να δώσει το κατάλληλο τέντωμα στους ιμάντες. Αν όμως αυτοί έχουν φθαρεί, τότε θα πρέπει να τους αντικαταστήσετε. Το κόστος σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι πολύ μεγάλο.

2.    Συντήρηση κλιματιστικού

Αν το σφύριγμα του αυτοκινήτου προέρχεται από το κλιματιστικό, τότε θα χρειαστεί να του κάνετε μια καλή συντήρηση. Ο μηχανικός θα βρει το “δυσλειτουργικό κομμάτι” του κλιματιστικού, θα το επιδιορθώσει και θα σας δώσει συμβουλές για το πως να το συντηρείτε μόνοι σας.

3.    Αλλάξτε τακάκια

Αν τα τακάκια σας έχουν φθαρεί, και είναι αυτά η πηγή του σφυρίγματος, τότε πρέπει να τα αλλάξετε άμεσα. Μην καθυστερήσετε γιατί μπορεί η φθορά να δημιουργήσει μεγαλύτερα και πιο κοστοβόρα προβλήματα στο όχημά σας.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας σε ένα καλό επίπεδο λειτουργικότητας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε στο μέλλον είναι να συντηρείτε τακτικά το αμάξι σας, και να μην περιμένετε να βγάλει κάποιο μεγάλο πρόβλημα για να το πάτε σε κάποιο μηχανικό.

Επίσης, είναι σημαντικό να “ακούτε” το όχημά σας. Μάθετε να αναγνωρίζετε τους ήχους που δεν είναι φυσιολογικοί. Οι ασυνήθιστοι ήχοι μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να επιδιορθωθεί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν μηχανικό αλλά και σεις οι ίδιοι να ασχολείστε με τη φροντίδα του αυτοκινήτου σας.

Συμπερασματικά, το γιατί σφυρίζει το αυτοκίνητο, μπορεί να οφείλεται σε τρία πιθανά προβλήματα. Πρόβλημα στους ιμάντες, στον κλιματισμό ή στα τακάκια των φρένων. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν μηχανικό για να σας πει με σιγουριά ποιο είναι το πρόβλημα και να το διορθώσει άμεσα.

Προηγούμενο άρθρο

Ρολόγια Quartz: Τι Είναι και Πώς Λειτουργούν

Επόμενο άρθρο

«Ξεκαθαρίσαμε τη στάση μας με τους Γερμανούς – Το Ευρωπαϊκό σύμφωνο για το Μεταναστευτικό πρέπει να επανεξεταστεί» (video)