Εύλογη και γενικότερη η απορία. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου επωφελούνται ήδη.
Οι Τούρκοι τουρίστες εξασφαλίζουν εύκολα μια βίζα δύο ημερών (ή και μιας μέρας), ταξιδεύουν μαζικά στα ελληνικά νησιά. Υπάρχει αυτό το ειδικό καθεστώς, το οποίο δυστυχώς δεν επεκτείνεται και για τη Θάσο. Ζητήσαμε τη γνώμη του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας.
Ο κ. Δέμπας μας απάντησε:
«Η βίζα αυτή δίνεται για ευνόητους λόγους μόνο σ’ όσους ελληνικούς προορισμούς υπάρχει η απευθείας σύνδεση με κάποιο καράβι από τα Τουρκικά παράλια με τα Ελληνικά νησιά. Έτσι ώστε να ισχύει για 24 και 48 ώρες.
Είναι μια Visa λίγων ωρών για Σαββατοκύριακο, το οποίο εκμεταλλεύονται τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πρόσφατα που ήμασταν στο νησί της Χίου από το πρώτο μήνα εφαρμογής αυτού του μέτρου, τα Σαββατοκύριακα είχε η Χίος όπως και η Μυτιλήνη 3.500-4.000 επισκέπτες μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο.
Είναι μια πολύ σημαντική κίνηση. Τι σκεφτόμαστε να κάνουμε σε συνεργασία βέβαια και με την Περιφέρεια ΑΜΘ; Θα προσπαθήσουμε και εμείς να δημιουργήσουμε μια σύνδεση ακτοπλοϊκή. Απευθείας από λιμάνι της Τουρκίας.
Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο. Υπάρχει όμως ένα ενδιαφέρον από τη δική μας πλευρά (Καβάλα, Θάσος, Σαμοθράκη) σύνδεσης με το λιμάνι του Τσανάκαλε της Τουρκίας. Υπάρχει καιρό μια συζήτηση να επαναφέρουμε το μέτρο τουλάχιστον για την πύλη των Κήπων, τις 72 ώρες Visa.
Θα μπορούνε να έρθουνε για 3 μέρες στη δική μας περιοχή. Αυτή ως προς τους Κήπους είναι η δεύτερη σκέψη μας, την οποία συζητούσαμε και παλαιότερα αλλά η Visa των 72 ωρών κάπου κολλάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δηλαδή για τον έλεγχο στα σύνορα, για το μεταναστευτικό κλπ. Υπάρχουν αρκετά πράγμα που δυσκολεύουν μια τέτοια κίνηση αλλά νομίζω ότι μέσα από ζύμωση μπορούμε να βγάλουμε κάποιες σκέψεις που θα μας βοηθήσουνε εμάς εδώ, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.
Σε δυο νησιά Χίο και Μυτιλήνη πήγανε 7.000 άνθρωποι με αυτήν την ειδική βίζα. Φανταστείτε τι έγινε και στα υπόλοιπα Ελληνικά νησιά. Είναι ένας σημαντικός «πνεύμονας» για την τοπική οικονομία κάθε περιοχής».