Ο Νίκος Μπαρέττας είναι γιατρός από τη Νέα Πέραμο που τον τελευταίο χρόνο εργάζεται σε νοσοκομείο του Μονάχου.
Ο Νίκος που σπούδασε Ιατρική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης παράλληλα κάνει και το μεταπτυχιακό του στην πόλη της Γερμανίας. Μας μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την εποχή στο Μόναχο αλλά και τα μέτρα που έχουν παρθεί σε σχέση με τα μέτρα στη χώρα μας.
Αναλυτικά γράφει για το Proininews.
Η Βαυαρία ήταν το πρώτο κρατίδιο που πήρε μέτρα κατά της πανδημίας αλλά με διαφορά περίπου μιας εβδομάδας με την Ελλάδα. Όταν στην Ελλάδα οι χώροι εστίασης ήταν κλειστοί στο Μόναχο έβλεπες εστιατόρια γεμάτα κόσμο, μας έκανε πολύ εντύπωση.
Όταν αποφάσισαν να τα κλείσουν όλα και να εφαρμόσουν περιορισμό στις μετακινήσεις, στην Ελλάδα είχανε ήδη περίπου 6 με 7 ημέρες εφαρμόσει αυτά τα μέτρα.
Αυτό δεν επηρέασε και πολύ τους Γερμανούς θα έλεγα, γιατί η βόλτα με το κατοικίδιο ή η απογευματινή γυμναστική (jogging ή περπάτημα) είναι κάτι που ειναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα τους και που δεν απαγορεύσανε. Έτσι κατά την διάρκεια ηλιόλουστων ημερών βλέπεις γεμάτα πάρκα με κόσμο και το Μόναχο είναι γεμάτο από τέτοια.
Ως εργαζόμενος γιατρός σε νοσοκομείο της Γερμανίας θα έλεγα πως το σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε να αντέχει καταστάσεις όπως αυτή, μιας πανδημίας δηλαδή. Υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία, έχουν προνοήσει ώστε να μην πλημμυρίζονται από ασθενείς γιατί έχει στηθεί ένα σύστημα ιδιωτών ιατρών (γενικών και μη) και πολυιατρείων που αντιμετωπίζουν ασθενείς οι οποίοι δεν είναι τόσο βαριά ώστε να επισκεφθούν τα επείγοντα ενός νοσοκομείου.
Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης γιατρού στο σπίτι του ασθενούς. Επίσης είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η Γερμανία είναι η 2η χώρα παγκοσμίως σε αριθμό κλινών εντατικής θεραπείας κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν πολύ σημαντικό.
Εγώ προσωπικά ως νέος ιατρός κλήθηκα ήδη από τις πρώτες ημέρες στη δουλειά, να πάρω μέρος σε βάρδιες κατά τις οποίες κάναμε σε κινητή μονάδα του ερυθρού Σταύρου έξω ακριβώς από τα επείγοντα του νοσοκομείου διαλογή των ασθενών σε ύποπτα κρούσματα για κοροναϊό ή όχι ανάλογα με τον αν πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια.
Σε αυτήν την προσπάθεια συνέβαλαν όλοι οι συνάδελφοι ανεξαρτήτως ειδικότητας με μέγιστο ζήλο ενώ ταυτόχρονα η τοπική κοινωνία έδειχνε την αμέριστη στήριξη της με κάθε μέσο. Η ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας της Γερμανίας φάνηκε επίσης και από την αντιμετώπιση περιστατικών COVID–19 τα οποία μεταφέρθηκαν από χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία μέσω ειδικά διαμορφωμένων αεροσκαφών.
Τελειώνοντας θα έλεγα πως ανεξαρτήτως εθνικότητας και καταγωγής, η ανθρώπινη φύση είναι μία και κοινή για όλους, βαθειά γραμμένη στο γενετικό υλικό κάθε ανθρώπου και ζητάει μόνο ένα πράγμα, την ελευθερία της βούλησης.
Τώρα οι συνθήκες απαιτούν να πάμε κόντρα στην ίδια μας την φύση, να μην αγκαλιάζουμε και να φιλάμε τα παιδιά μας, τους γονείς μας και τους φίλους μας. Όλα όμως έχουν ένα και μόνο στόχο το καλό όλων μας, όλων αυτών που αγαπάμε και για αυτό αξίζει να υπομένουμε.