Αμέσως μετά τις πρόσφατες πολυήμερες βροχές ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιώργος Γραμμένος επισκέφθηκε το παλιό δικαστήριο.
Βρέθηκε μπροστά σε μια απογοητευτική κατάσταση. Η εγκατάλειψη και τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν νέες ζημιές. Που για να διορθωθούν απαιτούν πολλά χρήματα. Όλα τα υπόλοιπα τα εξηγεί μιλώντας στην Πρωινή.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι είδατε στο παλιό Δικαστήριο, μετά τις βροχές που μεσολάβησαν;
Απ: Επισκέφτηκα το Δικαστικό Μέγαρο και η εικόνα ήταν τελείως αποκαρδιωτική. Θλίψη, αγανάκτηση και θυμό προκαλεί σε όποιον μπαίνει στο Δικαστικό Μέγαρο, η κατάντια αυτού του εμβληματικού κτιρίου με το οποίο εμείς οι δικηγόροι και εγώ προσωπικά είμαστε συναισθηματικά δεμένοι επειδή μεγάλο μέρος της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας εκεί το ζήσαμε. Ασκήσαμε επί χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου. Είναι πραγματικά άξιον απορίας πως επιτρέπεται αυτή η εγκατάλειψη και πως αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι, στην προκειμένη η ΕΤΑΔ ΑΕ να διαφυλάττει τα συμφέροντα του Ελληνικού δημοσίου αξιοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία που της έχουν παραχωρηθεί να δείχνει τέτοια αδιαφορία για το συγκεκριμένο κτίριο. Αυτό το κτίριο όπως είναι σήμερα και όποιος μπαίνει μέσα το αντιλαμβάνεται χρειάζεται πάρα πολλά χρήματα. Δε ξέρω αν είμαι υπερβολικός στις εκτιμήσεις μου αλλά χρειάζονται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να καταστεί λειτουργικό. Συνεπώς αυτός ο οποίος θα θελήσει να το εκμεταλλευτεί για τον οποιοδήποτε λόγο θα πρέπει να διαθέσει πολύ μεγάλα κεφάλαια, προκειμένου να αποκαταστήσει τις βλάβες οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα χρήματα αφαιρούνται από τα ενοίκια. Συνεπώς ποιο σκοπό εξυπηρετεί η ΕΤΑΔ η οποία πρέπει να φέρνει χρήματα έσοδα στο Ελληνικό κράτος από τη στιγμή που αφήνοντας τα κτίρια να ρημάζονται και να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση χάνει έσοδα το Ελληνικό δημόσιο.
Ερ: Από τη στέγη τα νερά έχουν κάνει ζημιά σε όλο το εσωτερικό;
Απ: Βεβαίως, ειδικά στον πάνω όροφο και η μεγάλη αίθουσα του ακροατηρίου εκεί όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, η στέγη έχει υποχωρήσει, έχει κυρτώσει, έχει πέσει προς τα κάτω. Είναι θέμα χρόνου από μια καταιγίδα ή από οτιδήποτε άλλο καιρικό φαινόμενο να έχουμε χειρότερα ζητήματα. Εγώ την Παρασκευή όταν μπήκα στο Δικαστικό Μέγαρο, ήταν οι βροχερές μέρες, τα νερά τρέχανε από τις σκάλες του 1ου ορόφου προς το ισόγειο και από το ισόγειο βγαίνανε έξω στο δρόμο από την κεντρική πόρτα. Την Πέμπτη που πήγα πάλι υπήρχαν λίμνες σχηματισμένες σε διάφορα γραφεία και σε διάφορα σημεία του μεγάρου. Δε συζητάμε για την κατάσταση των τοίχων. Είναι άθλια η κατάσταση. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει τίποτα. Είναι ένα κτίριο το οποίο όποιος θελήσει να το αξιοποιήσει θα πρέπει εξαρχής να αφήσει μόνο τους τέσσερεις εξωτερικούς τοίχους και τα πατώματα.
Ερ: Είναι επικίνδυνο το κτίριο;
Απ: Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι η εξωτερική του τοιχοποιία, επειδή πρόκειται για κτίριο άλλης κατασκευής και όχι αυτών που σήμερα βλέπουμε, είναι πάρα πολύ γερή. Στατικά δεν πιστεύω ότι έχει κάποιο θέμα. Όλοι οι εσωτερικοί του χώροι, οτιδήποτε έχει να κάνει με το εσωτερικό του κτιρίου θέλει εξαρχής φτιάξιμο.
Ερ: Υπό αυτές τις συνθήκες και για την ιστορικότητα του κτιρίου θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και μια γενικότερη κινητοποίηση ακόμη και λειτουργικής κατάληψης για τη διάσταση αυτού του πράγματος.
Απ: Αυτό σίγουρα μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο αλλά η αλήθεια είναι προκειμένου αυτό το κτίριο να πάρει ζωή δηλαδή να μπορεί να γίνει πάλι ένα κτίριο που θα έχει αξία για την πόλη μας και θα μπορεί να είναι επισκέψιμο θα πρέπει να το πάρει κάποιος φορέας, κάποιο νομικό πρόσωπο ο οποίος θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτοί φορείς οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα είναι ο Δήμος Καβάλας και το ΔΙΠΑΕ που έχει εκφράσει μια σχετική επιθυμία να πάρει το κτίριο. Μάλιστα και το ΔΙΠΑΕ έκανε μελέτες οι οποίες κατέληγαν ότι γύρω στα 600-700 χιλιάδες είναι τα χρήματα που απαιτούνταν για την κατασκευή του κτιρίου. Χάθηκαν στα συρτάρια της ΕΤΑΔ. Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά του Δήμου και καλώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, υπάρχει μια κινητικότητα προκειμένου να γίνουν κάποια πράγματα , να υποβληθεί μια μελέτη ή μια πρόταση συγκεκριμένη για την αξιοποίηση του κτιρίου. Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το κτίριο. Εμείς σαν δικηγορικός σύλλογος, σα νομικό πρόσωπο δηλαδή, δεν μπορούμε από μόνοι μας να διαθέσουμε τα χρήματα που απαιτούνται για να ζητήσουμε το κτίριο. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια άτυπη συμφωνία μεταξύ του συλλόγου και του Δήμου και της προηγούμενης διοίκησης αλλά κυρίως της νέας διοίκησης του κ. Μουριάδη και σε αυτό βέβαια να ζητήσει ο δικηγορικός σύλλογος μια αίθουσα εκδηλώσεων , χρειαζόμαστε ένα τέτοιο χώρο αλλά αυτό βέβαια απέχει πολύ ακόμη. Είναι μια συμφωνία η οποία είναι άτυπη και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ευελπιστούμε ότι εάν και εφόσον προχωρήσει αυτή η διαδικασία θα τύχουμε και εμείς ευνοϊκής αντιμετώπισης, από την πλευρά του Δήμου ή οποιουδήποτε φορέα.