Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου, στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό. Η ομιλία του:
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν μπω στην κύρια ομιλία μου, θα ήθελα να δώσω μία απάντηση στα όσα είπε ο κ. Δημοσχάκης και αφορούν σε ζητήματα του Έβρου και της Θράκης.
Κατ’ αρχάς, δεν αφορούν στον Προϋπολογισμό όλα τα ζητήματα που θέσατε και δεύτερον, πάρα πολλές απαντήσεις δόθηκαν κατά το Αναπτυξιακό Συνέδριο που έλαβε χώρα στις 13 και 14 Νοεμβρίου και να είστε βέβαιος ότι όσες δεσμεύσεις υπήρξαν από τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς θα υλοποιηθούν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του έτους 2018 θα είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, αφού τον προσεχή Αύγουστο θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον Πρόγραμμα και η χώρα μας θα βγει οριστικά από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτήρηση και επιτροπεία. Η έξοδος μάλιστα θα είναι καθαρή, χωρίς πιστωτικές γραμμές και καινούργια προγράμματα.
Ο ισχυρισμός αυτός δεν αποτελεί ευσεβή πόθο εμού και της Κυβέρνησής μας, αλλά βεβαιότητα, που γίνεται αποδεκτή από τους Θεσμούς και από τον έγκυρο διεθνή Τύπο και στηρίζεται στα εξής στοιχεία:
Πρώτον, στην εκτέλεση με απόλυτη επιτυχία των προϋπολογισμών των τριών προηγούμενων ετών. Μάλιστα, οι προϋπολογισμοί των ετών 2016 και 2017 έχουν υπερβεί τους στόχους και κατέστη έτσι δυνατόν να χορηγήσουμε κοινωνικά μερίσματα ύψους εκατοντάδων ευρώ σε εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Τα μερίσματα δε αυτά ήταν και θα είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικά γι’ αυτούς οι οποίοι τα έλαβαν και θα τα λάβουν και τονωτικά για την αγορά.
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακτήσει η χώρα μας οικονομική αξιοπιστία έναντι των Θεσμών και των διεθνών αγορών.
Δεύτερον, στο επιτυχές κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, για την οποία έχει επιτευχθεί ήδη τεχνική συμφωνία και θα λάβει χώρα τον προσεχή Ιανουάριο, χωρίς μάλιστα τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Τρίτον, στην επιτυχή έξοδο στις αγορές δύο φορές μέσα στο τρέχον έτος. Η απόδοση μάλιστα των δεκαετών ομολόγων ήταν κάτω του 4,5% και έφθασε σε επίπεδα προ της κρίσης. Προβλέπονται δε στον παρόντα Προϋπολογισμό και νέες έξοδοι στις αγορές πριν τη λήξη του Προγράμματος, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ασφαλές κεφαλαιακό απόθεμα – «μαξιλάρι», που θα ασφαλίσει τη χωρίς κλυδωνισμούς οριστική έξοδο της χώρας στις αγορές μετά τη λήξη του Προγράμματος.
Τέταρτον, στην επί τρία συνεχή τρίμηνα ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος. Είμαστε δε βέβαιοι ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και κατά το έτος 2018 και θα επιτευχθεί ο στόχος του 2,5%.
Άλλωστε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών είναι εντονότατο, λόγω της ομαλοποίησης της οικονομίας της χώρας μας, της εσωτερικής πολιτικής και γεωπολιτικής της σταθερότητας σε μία περιοχή ιδιαίτερα ταραγμένη.
Πέμπτον, στην αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 7,6% το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους και στην αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας κατά 5,3% το πρώτο επτάμηνο αυτού.
Έκτον, στην επικείμενη περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με λήψη μακροπρόθεσμων μέτρων. Η συζήτηση γι’ αυτά θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αφού εκτός από την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας που αυτή συνεπάγεται, στα έτη που ακολουθούν, οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2021 και που είναι εφικτό να επιτευχθούν είναι επαρκείς για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μάλιστα πλήρους απασχόλησης, αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας, ενίσχυσης της παιδείας και της υγείας και μείωσης των φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Βέβαια, οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης και ιδίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίζονται πάλι ως μάντεις κακών και κινδυνολόγοι και είτε αμφισβητούν την έξοδο από τα μνημόνια είτε συνδέουν αυτήν με νέα προγράμματα.
Αλήθεια, όμως, δεν πήραν κανένα μάθημα από τις πανηγυρικές διαψεύσεις τους κατά το παρελθόν, από τις προβλέψεις, παραδείγματος χάριν, για ενεργοποίηση του «κόφτη», μη ολοκλήρωσης της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, μη αποτυχίας των προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών;
Οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι παραπάνω δυσοίωνες προβλέψεις τους θα διαψευσθούν τον Αύγουστο του 2018 για ακόμη μια φορά και η εκτίμησή τους για πρόωρη πτώση της Κυβέρνησης θα είναι ένα ακόμη όνειρο θερινής νυκτός.
Όπως προανέφερα στην αρχή της ομιλίας μου, ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι μεν ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός, αλλά δυστυχώς δεν παύει να είναι μνημονιακός και ως τέτοιος μάς υποχρεώνει να αποτυπώσουμε σε αυτόν τις επαχθείς δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των δανειστών και που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπήρχαν, γιατί δεν εκφράζουν το κόμμα μας, τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και την Κυβέρνησή μας.
Στις παραπάνω δεσμεύσεις, που δυστυχώς η τήρησή τους είναι απολύτως αναγκαία για την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, τα οποία επιβλήθηκαν με αποκλειστική ευθύνη των προηγούμενων Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: πλεόνασμα 3,5%, υψηλή φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, μικρότερη από την επιθυμούμενη χρηματοδότηση τομέων του κοινωνικού κράτους κ.α.
Για τα παραπάνω, βέβαια, θέματα ασκείται ανελέητη κριτική από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης -η οποία δεν βασίζεται σε αληθή στοιχεία- και χαρακτηρίζουν τον Προϋπολογισμό ως αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο. Ξεχνούν, όμως, τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας μας μας παρέδωσαν κυριολεκτικά μια καθημαγμένη οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά χώρα.
Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, δώστε μου ένα έως δύο λεπτά επιπλέον. Άλλωστε είμαι από τους τελευταίους ομιλητές.
Όσον αφορά το ποια ήταν η κατάσταση της χώρας μας συγκεκριμένα, περιγράφηκε αναλυτικά από συναδέλφους Βουλευτές και Υπουργούς και δεν επαρκεί ο χρόνος μου να την επαναλάβω.
Αντίθετα, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια περίπου διακυβέρνησής της από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, είναι σημαντικά καλύτερη και επίσης εκτέθηκε από συναδέλφους Βουλευτές και Υπουργούς και λόγω ανεπάρκειας του χρόνου δεν θα την επαναλάβω και εγώ.
Είναι δε βέβαιο ότι πολλά από τα αρνητικά στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2018 θα εκλείψουν τα επόμενα χρόνια για τους λόγους που προανέφερα. Οι συνάδελφοι, βέβαια, της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κυρίως, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να αποδομήσουν τον Προϋπολογισμό και την Κυβέρνησή μας, μας χαρακτήρισαν τσαρλατάνους, ανίκανους, αριβίστες, επικίνδυνους και ληστές.
Συγκρίνοντας, όμως, την κατάσταση της χώρας μας κατά τον Ιανουάριο του 2015 και σήμερα, τίθεται το ερώτημα: Ποιον χαρακτηρίζουν οι παραπάνω ιδιότητες και τα προσβλητικά επίθετα; Τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ή τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη; Ο ελληνικός λαός, που έχει μνήμη και κρίση, έδωσε την απάντηση στις εκλογές τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Σεπτεμβρίου του 2015 και είναι βέβαιο ότι θα δώσει την ίδια απάντηση και στις εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Είναι αυτονόητο ότι υπερψηφίζω τον Προϋπολογισμό”.