Dark Mode Light Mode

Γιορτή Ορεινής Κτηνοτροφίας στον Πλαταμώνα Καβάλας: 23 χρόνια μετά, η παράδοση συνεχίζεται με το ίδιο μεράκι (φωτογραφίες)

Κείμενο του Μπάμπη Παναγιωτίδη


Για 23η χρονιά πραγματοποιήθηκε στον Πλαταμώνα Καβάλας η Γιορτή Ορεινής Κτηνοτροφίας, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Νέστου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πλαταμώνα “Ο ΠΡΟΦΉΤΗΣ ΗΛΙΑΣ”.

Για ακόμη μία χρονιά σύμμαχος των διοργανωτών ήταν ο πολύ καλός καιρός που επικράτησε στα ορεινά του Νομού Καβάλας με αποτέλεσμα την Κυριακή 1 Οκτωβρίου να βρεθούν στον πανέμορφο Πλαταμώνα χιλιάδες κόσμου, που γεύτηκαν την παραδοσιακή βραστή γίδα (καταπληκτική η φετινή) – τα τοπικά εδέσματα – τα σουβλάκια  – τα κεμπάπ – το άφθονο κρασί.

Μετά το φαγητό οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους γύρω από το “Τουμπί” – όπως λέγεται η τοποθεσία που πραγματοποιείται η εκδήλωση  – αγόρασαν προϊόντα που καλλιεργούνται στα ορεινά χωριά του Δήμου Νέστου, χόρεψαν στους ρυθμούς της λαϊκής ορχήστρας με τον Άρη Νικολαΐδη, τον γνωστό αρμονίστα Τάσο (έπαιξε και σάζι), από την Θαλασσιά Ξάνθης, καθώς και τους τοπικούς καλλιτέχνες της Ποντιακής μουσικής, τον Αδάμ Αποστολίδη και τον γιο του Γιώργο, τον Παναγιώτη Κοργιανίδη ( λύρα  – τραγούδι) και τα αδέλφια Γιώργο (τραγούδι) και Γιάννη Παπαγιαννίδη (νταούλι) και τον Λευτέρη Κοργιανόγλου (αρμόνιο).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης – που ήταν συνδιοργανωτής, ο Βουλευτής της Ν.Δ Γιάννης Πασχαλίδης, η Βουλεύτρια της Ν.Δ Αγγελική Δεληκάρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ορεινού Γιάννης Τερζόπουλος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πλαταμώνα Θεόδωρος Βελισσαρίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, πολλοί πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Καβάλας και λόγω των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής παρεβρέθηκαν αρκετοί υποψήφιοι σύμβουλοι τόσο για τους Δήμους όσο και για την Περιφέρεια, μοιράζοντας με τη σειρά τα προσωπικά τους φυλλάδια καθώς και ψηφοδέλτια.

Το παρών έδωσε για ακόμη μία χρονιά ο Σύλλογος Artattack Kavalas, όπου κάτω από το βλέμμα των έμπειρων δασκάλων οι μικροί εκδρομείς διασκέδασαν και πέρασαν λίγες ώρες ανέμελης δημιουργίας.
Η επιβράβευση τους μια αναμνηστική τρισδιάστατη κάρτα. Κοντά στους πολυπληθείς θαμώνες  βρέθηκε επίσης η Διασωστική Νέστου ομορφαίνοντας με την εν γένει παρουσία τους τον φιλόξενο χώρο, δίνοντας παράλληλα μια σιγουριά δια παν ενδεχόμενον.

Τα εύσημα αξίζουν στο Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταμώνα, τα μέλη και τους εθελοντές που “έτρεξαν ” με ζήλο και αυταπάρνηση και την φετινή πετυχημένη εκδήλωση Γιορτή Ορεινής Κτηνοτροφίας, δουλεύοντας ακατάπαυστα πλέον των τεσσάρων ημερών, ανανεώνοντας το ραντεβού  – ΘΕΟΎ θέλοντος  – για την επόμενη εκδήλωση την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2024.

*Το κείμενο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της μητέρας μου Σοφίας Παναγιωτίδου – Τσεντεμεΐδου με καταγωγή από τον Πλαταμώνα Καβάλας.

Προηγούμενο άρθρο

Η ΒΙΚΡΕ Α.Ε. στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Anuga 2023 στην Κολωνία

Επόμενο άρθρο

Δέσμευση Γιάννη Εριφυλλίδη για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα στο χώρο των Δημοτικών Κοιμητηρίων