Dark Mode Light Mode

Γνωστά αιτήματα ιατρών του Νοσοκομείου που δεν … ακούει κανείς

Σε συνέχεια της προχθεσινής ανακοίνωσης της ΕΓΕΣΥΚ (Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Καβάλας) για τις μετακινήσεις γιατρών από την Καβάλα στη Δράμα, η συζήτηση με τον πρόεδρο της κ. Γιώργο Τεπελόπουλο. Επαναλαμβάνει δίκαια αιτήματα, τα στηρίζει σε συγκεκριμένα επιχειρήματα. Ε και; Μάλλον δεν τον ακούει κανείς αρμόδιος.

Η συνέντευξη

Ερ: Έχετε ζητήσει και άλλες φορές από το διοικητή να μην «ταξιδεύουν» οι γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας αλλά φαίνεται ότι δεν ακουστήκατε…

Απ: Ακριβώς. Επαναλαμβάνουμε αυτά που είχαμε πει τον Ιούνιο φέτος, πάνω στην ίδια θεματολογία. Έχουμε μετακινήσεις παθολόγων στο νοσοκομείο Δράμας και αίτημα των γιατρών των επειγόντων περιστατικών να επιστρέψουν στη θέση τους και να εξετάζουν ασθενείς αντί να κάθονται στην είσοδο των ΤΕΠ με χαρτί και μολύβι και να καταγράφουν στοιχεία. Ανεξαρτήτως του τι λέμε εμείς, είναι μια πολιτική παγιωμένη η οποία επιβάλει κάποια πράγματα. Επιβάλει μετακινήσεις, επιβάλει γενικά να γίνονται ενέργειες χωρίς να ερωτάται κανείς. Κανείς από αυτούς που με αυτές τις αλλαγές καθορίζεται η επαγγελματική και η προσωπική ζωή. Καταστάσεις τελείως ξένες ως προς το αντικείμενο, το οποίο κάθε γιατρός κλήθηκε να υπηρετήσει. Τον υποχρεώνουν να κάνει κάτι άλλο.

Ερ: Ο διοικητής του Νοσοκομείου φέρνει ως αντίλογο το ότι έρχονται σε μας γιατροί από τη Δράμα και δουλεύουν στην Καβάλα.

Απ: Μιλάμε για μια κατάσταση που στο Νοσοκομείο μας δεν εμφανίστηκε σήμερα, ούτε χθες. Το Νοσοκομείο «μοιράζει» γιατρούς αριστερά και δεξιά, τα τελευταία 2,5 χρόνια. Παλαιότερα ήταν οι αναισθησιολόγοι, ξανά παθολόγοι στο νοσοκομείο της Ξάνθης, ξανά αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο των Σερρών, αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο της Δράμας, παθολόγοι στο νοσοκομείο της Δράμας. Σποραδικά έναν ή δυο γιατρούς έχουμε πάρει από γειτονικά νοσοκομεία. Από εκεί και πέρα εννοείται ότι δεν είναι λύση αυτό.  Λύση είναι αυτό που ζητάμε πάντα. Να προκηρυχθούν θέσεις μαζικά όπως έγινε στο νοσοκομείο της Δράμας, όταν εκεί έφτασε στο απροχώρητο η κατάσταση. Κάτι που δεν γίνεται στο νοσοκομείο της Καβάλας. Τελευταία προκήρυξη στα όμορα νοσοκομεία: η Δράμα ζήτησε 13 γιατρούς, η Ξάνθη 6 και η Καβάλα 1!

Ερ: Είναι και τα οικονομικά κριτήρια. Το Νοσοκομείο της Δράμας μπήκε στην άγονη περιοχή και θα έχει καλύτερους μισθούς για τους γιατρούς.

Απ: Προφανώς. Γίνεται ένας αγώνας από τους γιατρούς της Δράμας, από την κοινωνία ίσως. Από τους φορείς της Δράμας και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί στην τελευταία περίπτωση οι βουλευτές του νομού Δράμας και γενικά οι φορείς ξεσηκώθηκαν για το Νοσοκομείο τους. Εμείς είμαστε ένα Νοσοκομείο το οποίο παραδοσιακά έχει μια στάση υπεράνω ως προς τις θέσεις που χρειάζεται να ζητήσει . Έχει περάσει μέσα στο υποσυνείδητο ότι εμείς είμαστε -σε σχέση με τους άλλους- στελεχωμένοι. Εμείς όμως δεχόμαστε ασθενείς από τρεις νομούς. Αυτό δεν το λέει κανείς.

Ερ: Μιλήσατε –μετά την πρόσφατη επίσκεψη του- με το νέο διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας; Συναντήσατε τον Υφυπουργό Βαρτζόπουλο όταν κι αυτός ήρθε στο Νοσοκομείο;

Απ: Είναι μια παράδοση που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση και συνεχίζεται από αυτήν. Σ’ αυτές τις επισκέψεις να προσκαλούνται λίγοι και… εκλεκτοί. Σίγουρα όχι οι εκπρόσωποι των γιατρών. Παρόλα αυτά, στην τελευταία συνάντηση- επειδή έτυχε να βρίσκομαι στο χώρο των επειγόντων τη στιγμή που ήρθε ο κ. Μπογιατζίδης- αναγκαστικά με δέχτηκαν. Μιλήσαμε, φυσικά ήταν μια ευρεία σύσκεψη και είπα την άποψη μου για τις μετακινήσεις και για τα πάντα. Θα έλεγα ότι δε βρήκα ιδιαίτερη ανταπόκριση. Σ’ αυτό το θέμα υπάρχει μια πολιτική γραμμή. Όσον αφορά τον κ. Βαρτζόπουλο πάλι δεν προσκληθήκαμε και έγινε κάτι ίδιο. Πάλι λίγοι και εκλεκτοί ήταν παρόντες στη συνάντηση μαζί του και όχι εκπρόσωποι των γιατρών.

Προηγούμενο άρθρο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο από πέρσι μεν, ίδιοι μεγάλοι φόροι δε

Επόμενο άρθρο

Συνεχίζονται εντατικά τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε πολίτες