Dark Mode Light Mode
Τα τουριστικά και ακτοπλοϊκά νέα της Λήμνου που ενδιαφέρουν και την Καβάλα
Γνωστοποιήθηκε η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Γνωστοποιήθηκε η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας και δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο η προκήρυξη του Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων για την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας.

Πρόκειται για έναν κοινό στόχο πολλών προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου αλλά και υποψηφίων δημάρχων. Όλοι συμφωνούσαν και αυτό υλοποιείται, στο έργο. Το οποίο θα αλλάξει την κεντρική πλατεία.

Πρότειναν μάλιστα η ουσία του να προκύψει μέσα από έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο». Διαβάζουμε στο κείμενο της προκήρυξης ότι ο Δήμος Καβάλας προκηρύσσει το διαγωνισμό προσχεδίων ενός σταδίου, με τίτλο «Ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας». Αρμόδια υπηρεσία είναι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αισθητικά και λειτουργικά βελτιωμένου αστικού περιβάλλοντος.

Η πλατεία -διαβάζουμε- σε κάθε πόλη αποτελεί το σημείο αναφοράς διαχρονικά στην ιστορία της. Αποτελεί εκτός από δημόσιο χώρο συνάθροισης των πολιτών και εκτόνωσης της οικοδομικής συνέχειας του αστικού τοπίου, ένα τοπόσημο και στοιχείο της αστικής ταυτότητας. Αντικείμενο λοιπόν του διαγωνισμού αποτελεί η διατύπωση προτάσεων για την ανάπλαση της πλατείας και τους γύρω συσχετιζόμενους χώρους, που συνιστούν τμήμα του ευρύτερου ιστορικού και επιχειρηματικού κέντρου.

Πιο συγκεκριμένα η μελέτη θα περιλαμβάνει: Την ανάπλαση του κυρίως χώρου της πλατείας.

Την πιθανή μεταβολή του χαρακτήρα των περί αυτής δρόμων. Απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ανάπλαση του δικτύου πεζοδρόμων που συνδέουν την πλατεία Ελευθερίας με την πλατεία Καπνεργάτη. Ανάπλαση της πλατείας Κονσουλίδη. Σύνδεση της πλατείας με το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Επειδή πρόκειται για διαγωνισμό, το χρηματικό είναι συνολικά 60.000 ευρώ περίπου. Ειδικότερα το πρώτο βραβείο θα πάρει 26.000 ευρώ, το δεύτερο 19.000 ευρώ και το τρίτο 13.000 ευρώ. Επιπλέον η διοργανώτρια αρχή μπορεί μετά από υπόδειξη της κριτικής επιτροπής και χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, να εξαγοράσει επιπλέον αριθμό μελετών και μέχρι 3 αντί του ποσού των 5.000 ευρώ εκάστη.

Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των φακέλων συμμετοχής ορίζεται η 23η Δεκεμβρίου του 2021. Υπάρχει κριτική επιτροπή που αποτελείται από επτά μέλη και τα αντίστοιχα αναπληρωματικά τους, η σύνθεση της οποίας θα οριστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η απόφαση της κριτικής επιτροπής για τον διαγωνισμό είναι δεσμευτική. Κάθε διαγωνιζόμενος ή ομάδα διαγωνιζόμενων εγγράφεται σε κατάλογο που διατηρεί ο Δήμος με αίτηση που αναφέρει τα στοιχεία του εκπροσώπου κάθε ομάδας. Η μη εγγραφή των ενδιαφερομένων στον παραπάνω κατάλογο δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από το διαγωνισμό. Πάντως η αίτηση εγγραφής στο διαγωνισμό υποβάλλεται μέχρι και 15 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού. Δηλαδή μέχρι και τις 9 Σεπτέμβρη 2021. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τυχόν ερωτήματα για συμπληρωματικές πληροφορίες.

Η υποβολή των ερωτημάτων γίνεται ηλεκτρονικά μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου. Η διοργανώτρια αρχή δηλαδή ο Δήμος Καβάλας μπορεί να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους των διαγωνιζόμενων με σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Προηγούμενο άρθρο

Τα τουριστικά και ακτοπλοϊκά νέα της Λήμνου που ενδιαφέρουν και την Καβάλα

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021