Γράφει στον ΑγροΤύπο ο Παϊσιάδης Σταύρος
Από τις πλημμύρες των προηγούμενων ετών τα Τενάγη των Φιλίππων έχουν περάσει στην ξηρασία, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που είχαμε στη διάρκεια του χειμώνα. Εδώ και 25 χρόνια πλημμύριζε η περιοχή αλλά τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων τον χειμώνα, υπάρχει πρόβλημα και με την ξηρασία.
Μιλάμε για μία έκταση χιλιάδων στρεμάτων που είναι και ο οικονομικός πνεύμονας της περιοχής, με αροτραίες κυρίως καλλιέργειες σόγιας, καλαμποκιού, ηλιόσπορων, βαμβακιού και κάποιων κηπευτικών. Ο Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει έντονο πρόβλημα ξηρασίας στην περιοχή. Όπως φαίνεται σε κάποιες περιοχές θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και σε άλλες έντονες ξηρασίες.
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Τενάγη με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη νερού άρδευσης. Δεν υπάρχει καθόλου νερό για να ποτιστούν οι καλλιέργειες και είναι λιγοστά τα νερά από τις πηγές Αγγίτη και Κεφαλαρίου.
Από το Παγγαίο και το όρος Σύμβολο δεν κατεβαίνουν νερά. Έπρεπε να έχουν γίνει ήδη τα μεγάλα έργα του φράγματος Μαρμαρά. Αν συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο η ξηρασία θα έχει πρόβλημα και το δυτικό Παγγαίο και θα ξεραθούν οι γεωτρήσεις. Αυτή την εποχή το μόνο που περιμένουμε είναι να έχουμε βροχόπτωση για να σωθούν οι καλλιέργειες».
Μεγάλο πρόβλημα με την ξηρασία αντιμετωπίζει όμως και η Κρήτη. Υπό το βάρος των πρόσφατων αποκαλύψεων για την κλοπή νερού στην Μεσσαρά, από το φράγμα της Φανερωμένης προς την περιοχή του Τυμπακίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης.
Πάντως εκτός του σκανδάλου η Μεσσαρά αντιμετωπίζει δραματική πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα την κήρυξη του Δήμου Φαιστού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το οξυμένο πρόβλημα διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού στο δήμο Φαιστού συζητήθηκε εκτενώς στην σύσκεψη που έγινε στις 25 Ιουνίου 2024, την οποία συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Συριγωνάκης και Σταύρος Τζεδάκης, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της περιοχής, της επιτροπής του φράγματος Φανερωμένης, όπως επίσης και υπηρεσιακά στελέχη.
Για το πρόβλημα αντιμετώπισης της φετινής ανομβρίας και στο πλαίσιο προσωρινών άμεσων μέτρων αντιμετώπισης, ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα διαθέσει χρηματοδότηση 180.000 ευρώ για νέες γεωτρήσεις στη περιοχή, καθώς επίσης για την αγορά κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού.
Ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, σε δήλωση του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως μας διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, τον οποίο ευχαριστούμε, θα διαθέσει άμεσα 100.000 ευρώ για την ανόρυξη γεώτρησης στη θέση Απόλυχνος, 50.000 ευρώ για αντικατάσταση γεώτρησης στον αναδασμό περιοχής ΤΟΕΒ Β ζώνης Πόμπιας και 30.000 ευρώ για να την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για επισκευή γεώτρησης περιοχής ΤΟΕΒ Ζαρού.
Συνολικά θα αξιοποιηθούν 3 γεωτρήσεις αλλά το θέμα δεν λύνεται. Μπορούμε όμως να ανοίξουμε αύριο τη γεώτρηση που θέλουμε για την ύδρευση στο νότο και στη πορεία πάμε τη περιβαλλοντική μελέτη. Τα χρήματα είναι το θετικό ότι υπάρχουν».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε, ότι, το πρόβλημα που έχει προκύψει, όπως είναι γνωστό είναι σοβαρό, και λόγω της ανομβρίας και λόγω της μη σωστής διαχείρισης του νερού, θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί.
«Ως Περιφέρεια Κρήτης θα συμβάλουμε και συγκεκριμένα θα δοθεί άμεσα χρηματοδότηση και θα διεκδικήσουμε πρόσθετους πόρους από τα συναρμόδια Υπουργεία όπως επίσης μέσα από συνεννόηση να δούμε την καλή, αποτελεσματική συνεργασία όλων των ΤΟΕΒ, και του δήμου, ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ανομβρία δημιουργεί προβλήματα τόσο στην άρδευση όσο και στην ύδρευση στο νησί», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
πηγή: agrotypos.gr