Dark Mode Light Mode
Έκοψαν πίτα, γλέντησαν οι μαραγκοί της Καβάλας
Γρηγόρης Τιμοσίδης: «Αν οι πολίτες ενημερωθούν σωστά, θα κατανοήσουν τα προβλήματα των αγροτών»
Νέο διοικητικό συμβούλιο που διαφωνεί με την μετακόμιση της Στέγης

Γρηγόρης Τιμοσίδης: «Αν οι πολίτες ενημερωθούν σωστά, θα κατανοήσουν τα προβλήματα των αγροτών»

Ο Γρηγόρης Τιμοσίδης είναι γεωπόνος. Γενικός γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. Δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα, πολύ κοντά στους αγρότες της περιοχής.

Η Πρωινή ζήτησε τη βοήθεια του προκειμένου να περιγράψει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Τα αιτήματα που παρουσιάζουν οι κινητοποιήσεις. Οι απόψεις του ξεκάθαρες. Το πρόβλημα ναι μεν αφορά και την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά αφετηρία έχει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για τα αιτήματα των αγροτών. Αισθανόμαστε να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Απ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι αγρότες έχουν να κάνουν κινητοποιήσεις από το 2016. Ή από το 2017, αν θυμάμαι καλά. Δεν είναι επετειακή αυτή η κινητοποίηση των αγροτών. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά τώρα, έχουν πάρα πολλούς λόγους για να προβούν σε κινητοποιήσεις. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα. Έχουν και εθνική διάσταση αλλά και πανευρωπαϊκή διάσταση. Βλέπετε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης ότι υπάρχει ένα μαζικό κίνημα των αγροτών.

Ερ: Σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ποιο είναι το βασικό πρόβλημα;

Απ: Δεν είναι ζήτημα τοπικής διεκδίκησης. Εδώ φυσικά υπάρχει θέμα με τους κτηνοτρόφους. Με την κατανομή των βοσκοτόπων. Κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2015. Από τότε και μετά η υφιστάμενη κατάσταση αδικεί κατάφορα τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Από εκεί και πέρα όμως όλα τα υπόλοιπα αιτήματα, είναι αιτήματα που αφορούν το σύνολο των αγροτών της χώρας. Όπως είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα εφόδια, το πετρέλαιο, η ηλεκτρική ενέργεια. Είναι η αθρόα εισαγωγή και από την Ουκρανία -μέσω των Ανατολικοευρωπαϊκών χωρών αλλά και από άλλες χώρες- προϊόντων που τις περισσότερες φορές «Ελληνοποιούνται» εδώ στη χώρα. Κι αυτό είναι το μεμπτό της όλης ιστορίας. Είναι και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θέτει πολύ υψηλές περιβαλλοντολογικές δεσμεύσεις στους αγρότες. Κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την αγροτική παραγωγή. Είναι και το μεγάλο μπάχαλο που έχει γίνει με τις πληρωμές των επιδοτήσεων τα δυο τελευταία χρόνια, το οποίο είναι απόρροια της πλήρους αποδιοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, του οργανισμού που μην ξεχνάμε ότι πληρώνει γύρω στα 3 δις καθέτως στη χώρα.

Ερ: Έρχεται το Υπουργείο για μια ακόμη φορά και με σταθερή απάντηση λέει «εμείς δώσαμε». Ανακοινώνει εκατομμύρια ότι δόθηκαν.

Απ: Τα είδατε εσείς; Εγώ προσωπικά δεν τα έχω δει. Το να λέμε ότι επιστρέφουμε 70 εκ. για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης δεν σημαίνει κάτι. Να θυμίσω ότι το 2015 ή το 2016 που δόθηκε τελευταία φορά επιστροφή φόρου πετρελαίου, είχαμε τιμή πετρελαίου 0,90 ευρώ και δόθηκαν 160 εκ. σαν επιστροφή φόρου πετρελαίου. Σήμερα με τιμή 1,7 ευρώ και 1,8 ευρώ αγροτικό πετρέλαιο, με το να δίνουμε πίσω 70 εκ θα πρέπει να πανηγυρίζουμε; Δίνονται χρήματα για τις καταστροφές της Θεσσαλίας, ναι. Κι εκεί όχι με το ρυθμό τον οποίο είχαν υποσχεθεί. Εγώ να δικαιολογήσω την όλη ιστορία από τις παθογένειες του Ελληνικού κράτους και της οργάνωσης του. Όποιος και να πάθει ζημιά, δικαιούται αποζημίωση σε οποιαδήποτε σημείο της χώρας. Τα υπόλοιπα χρήματα τα οποία δίνονται είναι από τις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Μη ξεχνάμε ότι φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη δοθήκανε γύρω στα 400 εκ λιγότερα επιδοτήσεις αλλά αυτά τα χρήματα τα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό άλλες συνθήκες ο Ευρωπαίος αγρότης, με τους όρους και τις δεσμεύσεις που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δε θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικός. Είναι ζήτημα διατροφικής επάρκειας για τη χώρα, για την ίδια την Ευρώπη, η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.

Ερ: Γενικά στην Ελλάδα, το βλέπουμε και στην περιοχή μας, οι αγρότες λιγοστεύουν.

Απ: Λιγοστεύουν αυτό είναι σίγουρο. Συζητούσα πρόσφατα με κάποιους συναδέλφους μου και βάλαμε κάτω τα πράγματα. Στην εκτατική καλλιέργεια όπως είναι καλαμπόκι, βαμβάκι, σιτηρά, ηλίανθος καλλιέργειες, που καλλιεργούνται στην περιοχή μας, μ’ αυτές τις τιμές πώλησης και μ’ αυτό το υψηλό κόστος παραγωγής, δεν είναι βιώσιμες αυτές οι καλλιέργειες. Αν δεν καλλιεργήσουμε εμείς σα χώρα καλαμπόκι, σιτηρά κτλ, ο κόσμος από τι θα τραφεί; Η αγροτική παραγωγή είναι πρωταρχικής σημασίας για κάθε χώρα. Από τους αγρότες τρεφόμαστε όλοι οι υπόλοιποι.

Ερ: Είναι καθοριστικό το θέμα και πρέπει να πληρωθούν περισσότερα λεφτά.

Απ: Θα πρέπει να γίνουν και αλλαγές. Υπάρχει ζήτημα με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική. Τι μας λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Εγώ βάζω πολύ αυστηρά περιβαλλοντολογικά πρότυπα, βάζω όρους και προϋποθέσεις στους αγρότες για να κάνουν μια γεωργία, όπου με αυτούς τους όρους είναι πολύ ακριβή. Δηλαδή ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος παραγωγής αλλά συγχρόνως η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι αυτό καλείστε να το πληρώσετε εσείς οι αγρότες.

Δεν αυξάνει τον προϋπολογισμό για την ΚΑΠ, δεν ενισχύει περαιτέρω τους αγρότες για να κάνουν αυτήν τη μετάβαση στη νέα γεωργία, την οποία δείχνει.

Ερ: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο κινητοποιήσεις;

Απ: Το πώς κάθε συλλογικός φορέας διεκδικεί τα αιτήματα του, είναι ζήτημα δικό του. Βλέπετε ότι παρόμοιες αγροτικές κινητοποιήσεις κάνουν και σ’ άλλες χώρες. Ο αγρότης δε μπορεί να κατεβάσει ένα διακόπτη, να απέχει από τη δουλειά του. Δεν μπορεί να έχει έναν άλλο τρόπο κινητοποιήσεων. Σαφέστατα οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να είναι τέτοιες που να μη δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό και να φέρνουν στην αντίπερα όχθη τους υπόλοιπους πολίτες. Νομίζω ότι οι πολίτες αν ενημερωθούν σωστά θα κατανοήσουν τα προβλήματα των αγροτών.

Προηγούμενο άρθρο

Έκοψαν πίτα, γλέντησαν οι μαραγκοί της Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Νέο διοικητικό συμβούλιο που διαφωνεί με την μετακόμιση της Στέγης