Το 1992, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία(ΑμεΑ). Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μία ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Βελτιώνοντας, έτσι, την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση και χειραφέτηση.
Η 3η του Δεκέμβρη δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά αγώνα, διεκδίκησης και κινητοποίησης έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι δυσμενείς και πολλές φορές αντιδημοκρατικές καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι με αναπηρία και τους οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η σύγχρονη κοινωνική οργάνωση, το δομημένο περιβάλλον και οι προκαταλήψεις της κοινωνίας μας λειτουργούν περιοριστικά απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία.
Η αναπηρία όμως, απορρέει κατά κύριο λόγο από την αποτυχία τόσο της πολιτείας όσο και της κοινωνίας να σεβαστεί τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
Σε μια δημοκρατική κοινωνία ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζει ισότιμα, να εκπαιδεύεται, να εργάζεται, να ερωτεύεται, να ονειρεύεται και να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή χωρίς διακρίσεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Αγωνιζόμαστε μαζί με το αναπηρικό κίνημα για την κοινωνική ασφάλιση, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα και την προσβασιμότητας σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να γκρεμίσουμε τα τείχη του κοινωνικού αποκλεισμού και του ρατσισμού απέναντι στην κάθε μορφής αναπηρία. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να γκρεμίσουμε τα τείχη στα μυαλά των ανθρώπων.
Ως δημοτική παράταξη σταθερή και συνεπής όλα αυτά τα χρόνια συμπαρατασσόμαστε με τους ανθρώπους με αναπηρία για μια ζωή με Αξιοπρέπεια κι όχι οίκτο, με Αλληλεγγύη κι όχι φιλανθρωπία. Για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και την κοινωνική τους (επαν)ένταξη προτείνουμε:
- Η δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης(ΣΥΔ) ατόμων με αναπηρία και η ταυτόχρονη συμμετοχή εκπροσώπου τους στο Δ.Σ. του φορέα που θα δημιουργηθεί.
- Η δημιουργία νέων ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
- Η δημιουργία παιδικών χαρών ΑμεΑ και τρίμηνου θερινού Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία.
- Η επιμόρφωση και εκπαίδευση των υπάλληλων του Δήμου στα θέματα ΑμεΑ, με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία και εξυπηρέτησή τους.
- Η οργάνωση σε συνεργασία με τους φορείς της αναπηρίας σχολής εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille (την όποια θα μπορούν να παρακολουθούν και δημοτικοί υπάλληλοι, έτσι ώστε να εξυπηρετούν με σωστότερο και αμεσότερο τρόπο τα ΑμεΑ).
- Η παρουσία μεταφραστή της νοηματικής σε κάθε εκδήλωση του Δήμου.
- Ο εξοπλισμός όλων των βιβλιοθηκών του Δήμου με βιβλία τυπωμένα στην γραφή Braille.
- Η εισαγωγή της γραφής Braille στους ανελκυστήρες και στις ενδείξεις των πινακίδων των γραφείων των διαφόρων υπηρεσιών.
- Η προσβασιμότητα παντού: δρόμοι, δημόσιοι χώροι, υπηρεσίες, θέατρα, γήπεδα, με ελεύθερα πεζοδρόμια, με ηχητική σήμανση στις διαβάσεις, με περισσότερες θέσεις στάθμευσης κλπ.
- Η έκτακτη μετακίνηση δημοτών μας με αναπηρία σε νοσοκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης, σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες με ειδικά οχήματα (λευκά ταξί κτλ).
- Η εκπόνηση προγράμματος μετακίνησης και διευκόλυνσης των ΑμεΑ που διαμένουν σε απομακρυσμένα δημοτικά διαμερίσματα, έτσι ώστε να συμμετέχουν σε σημαντικές δράσεις που πραγματοποιούνται συνήθως στην έδρα του Δήμου και έχουν κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.
- Η συμμετοχή μελών του συλλόγου τους σε θεματικές επιτροπές του Δήμου που τους αφορούν.
- Η συνεχής συνεργασία με το Νομαρχιακό σύλλογο των ΑμεΑ Καβάλας για θέματα, ενέργειες ή έργα που αναλαμβάνει ο Δήμος και τους ενδιαφέρουν αλλά και με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ που κατευθύνει και συντονίζει δράσεις για τους ανθρώπους με αναπηρία.
Τίποτα για τους ανθρώπους με αναπηρία, χωρίς τους ανθρώπους με αναπηρία.
Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!
Για τη Συμπαράταξη Πολιτών,
ο επικεφαλής,
Άρης Βέρρος