Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Η ουγγρική κουζίνα κατά γενική ομολογία είναι λίγο βαριά και πικάντικη, αυτό οφείλεται στο κρύο κλίμα που επικρατεί τους περισσότερους μήνες στη χώρα. Παρόλα αυτά είναι αρκετά νόστιμη και με πολλές ιδιαιτερότητες, κυριαρχούν οι σούπες, το χοιρινό λαρδί, τα τουρσιά, αλλαντικά από πάπρικα, καυτερές σάλτσες, πικάντικα καρυκεύματα, αλλά και ξεχωριστά γλυκά με κορυφαίο τη καμινάδα (chimney cake).
Δυο νέα παιδιά ο Φέρεντς (μάγειρας) και ο Γκάμπορ (ζαχαροπλάστης) από τη Βουδαπέστη εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στη Καβάλα και άνοιξαν ένα μικρό ethnic εστιατόριο το “Hungarian house” στην οδό Μητροπόλεως 14.
Λοιπόν η comfort κουζίνα των παιδιών πέρα από το δημοφιλές γκούλας (gulyas) σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας με λαχανικά καρυκευμένο με πάπρικα, εμπλουτίζεται καθημερινά και με άλλα παραδοσιακά πιάτα και σαλάτες.
Χθες δοκιμάσαμε το λέτσο (lecsó) ένα φαγάκι μόνο με λαχανικά, που περιέχει τα τρία πιο αγαπημένα υλικά των Ούγγρων, τις πιπεριές, τις ντομάτες και την πάπρικα, σε ρωτούν πριν αν θέλεις να προσθέσουν στο τέλος και αυγό όπως κάνουν στη χώρα τους.
Συνεχίσαμε με το Csirkepaprikas, κοτόπουλο κοκκινιστό μαγειρεμένο σε λίπος μπέικον και πάπρικα με συνοδεία χειροποίητων ζυμαρικών nokedli (νόκεντλι). Συνοδέψαμε τα πιάτα μας με την γλυκοφάγωτη ούμπορκο σαλάτε, λεπτές φέτες αγγουριού μαριναρισμένες σε ξύδι, ζάχαρη, πιπέρι και αλάτι.
Ο επίλογος γράφτηκε με το διάσημο γλυκό καμινάδα (chimney cake) ένα παραδοσιακό κέικ κυλινδρικό και κούφιο που όταν ψηθεί πασπαλίζεται με διάφορες γλυκαντικές ουσίες οι οποίες κολλούν επάνω στη καραμελωμένη ζάχαρη. Μπορείτε όμως να προσθέσετε και διάφορα άλλα toppings όπως καρύδα, μερέντα, βατόμουρα, βανίλια κα.
Η ουγγρική κουζίνα κατά γενική ομολογία είναι λίγο βαριά και πικάντικη, αυτό οφείλεται στο κρύο κλίμα που επικρατεί τους περισσότερους μήνες στη χώρα. Παρόλα αυτά είναι αρκετά νόστιμη και με πολλές ιδιαιτερότητες κυριαρχούν οι σούπες , το χοιρινό λαρδί, τα τουρσιά, αλλαντικά από πάπρικα, καυτερές σάλτσες, πικάντικα καρυκεύματα αλλά και ξεχωριστά γλυκά με κορυφαίο τη καμινάδα (chimney cake).
Δυο νέα παιδιά ο Φέρεντς (μάγειρας) και ο Γκάμπορ (ζαχαροπλάστης) από τη Βουδαπέστη εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στη Καβάλα και άνοιξαν ένα μικρό ethnic εστιατόριο το “Hungarian house” στην οδό Μητροπόλεως 14.
Λοιπόν η comfort κουζίνα των παιδιών πέρα από το δημοφιλές γκούλας (gulyas) σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας με λαχανικά καρυκευμένο με πάπρικα, εμπλουτίζεται καθημερινά και με άλλα παραδοσιακά πιάτα και σαλάτες.
Χθες δοκιμάσαμε το λέτσο (lecsó) ένα φαγάκι μόνο με λαχανικά, που περιέχει τα τρία πιο αγαπημένα υλικά των Ούγγρων, τις πιπεριές, τις ντομάτες και την πάπρικα, σε ρωτούν πριν αν θέλεις να προσθέσουν στο τέλος και αυγό όπως κάνουν στη χώρα τους.
Συνεχίσαμε με το Csirkepaprikas, κοτόπουλο κοκκινιστό μαγειρεμένο σε λίπος μπέικον και πάπρικα με συνοδεία χειροποίητων ζυμαρικών nokedli (νόκεντλι). Συνοδέψαμε τα πιάτα μας με την γλυκοφάγωτη ούμπορκο σαλάτε, λεπτές φέτες αγγουριού μαριναρισμένες σε ξύδι, ζάχαρη, πιπέρι και αλάτι.
Ο επίλογος γράφτηκε με το διάσημο γλυκό καμινάδα (chimney cake) ένα παραδοσιακό κέικ κυλινδρικό και κούφιο που όταν ψηθεί πασπαλίζεται με διάφορες γλυκαντικές ουσίες οι οποίες κολλούν επάνω στη καραμελωμένη ζάχαρη. Μπορείτε όμως να προσθέσετε και διάφορα άλλα toppings όπως καρύδα, μερέντα, βατόμουρα, βανίλια κα
Γλυκό Καμινάδα (kurtos kalacs)
Το γλυκό καμινάδα φτιάχνεται από γλυκιά ζύμη την οποία πλάθουν σε λωρίδες και στη συνέχεια την περιστρέφουν γύρω από μια ξύλινη σούβλα ψησίματος σε σχήμα κώνου τη πασπαλίζουν με καστανή ζάχαρη και τη βάζουν να ψηθεί.
Κατά τη διαδικασία του ψησίματος η καστανή ζάχαρη λιώνει και σχηματίζει μια λαμπερή, τραγανή κρούστα. Σερβίρεται με επιπλέον πασπαλισμένη καστανή ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, κανέλα, ινδοκάρυδο, αλλά και με σοκολάτα, πραλίνες και σαντιγί.