Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλη Μαυρόπουλος
Σε αυτή την χωρίς τέλος ταλαιπωρία που μας επιβάλλει ο κορωνοϊός, ο νούς ενός ογδοντάχρονου, όπως ο υπογράφων, πάει θέλοντας και μη στο προφητικό ασμάτιον του Καζαντζίδη «έρχονται χρόνια δύσκολα». Αυτά τα χρόνια έφτασαν, είναι ήδη παρόντα, μας κάνουν την ζωή …πατίνι. Το παρόν «Γράμμα από την Γαλλία» αναφέρεται για πολλοστή φορά στην επικρατούσα εδώ –φαντάζομαι και στην Έλλάδα- περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Είναι περισσότερο και από ζοφερή, ανασφαλής, αποπνικτική, σκ…ένια (μερντίκ) όπως λένε οι Γάλλοι. Όπου και να στρέψεις την προσοχή σου και το βλέμμα σου δεν θα ακούσεις και δεν θα αντιληφθείς παρά απαισιόδοξες σκέψεις και προβλέψεις. Ποιές είναι οι αιτίες που δημιουργούν αυτή την κατάθλιψη; Είναι πολλές. Παραθέτω μερικές εξ αυτών: Ήταν και συνεχίζει να είναι σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημερώσεως, η προβαλλόμενη τηλεοπτικώς κλαγγή των όπλων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Είναι οι απειλές του Αμερικανού προέδρου και η ανταπάντηση δια μέσου της συγκεντρώσεως και εν συνεχεία απομακρύνσεως(;) των ρωσικών στρατευμάτων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα που ήδη επιστρέφουν στις βάσεις τους, όπως ανήγγειλε προ εβδομάδος ο υπουργός Αμύνης της Ρωσίας. Είναι, παρόλες τις αναγγελθείσες εδώ, η συνέχιση με πολιτικές σκοπιμότητες των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Είναι τα κρούσματα που πλήττουν, έστω και ελαφρώς, τους ήδη εμβολιασμένους. Είναι οι αντιφατικές και αντικρουόμενες δηλώσεις των επιστημόνων για την προέλευση και την ίαση του ιού. Είναι η παράλογη ακόμη ισχύουσα πιστοποίηση εμβολιασμού σε ορισμένες μεσογειακές χώρες, ενώ σε πολλές βόρειες (Δανία, Νορβηγία, Αγγλία, Έλβετία) ακυρώθηκε όχι μόνο το πάσο αλλά και το πλείστον των ληφθέντων μέτρων.
Είναι όλα αυτά ομού που μας κάνουν να ζούμε σε δύσκολους, φθοροποιούς του ηθικού μας, καιρούς. H φοβία για κάτι το απρόσμενο , επιτείνεται με τις εκπομπές της τηλεοράσεως, ιδίως εκείνες της συνεχούς ροής ειδήσεων. Ομολογώ ότι για εκείνους που επιθυμούν να είναι πληροφορημένοι στο άψε-σβήσε, αυτά τα κανάλια εκπληρούν τον ρόλο τους με ακατάσχετη μπλαμπλαοειδή πολυλογία, με άσχετα σχόλια ουδεμία σχέση έχοντα με το καθαυτό γεγονός, πράγμα που καταντά παραπληροφόρηση. Δεν έπαυσαν να προβάλλουν ανησυχητικές, απευχόμενες εικόνες εκτοξεύσεως πυραύλων, ουλαμούς τεθωρακισμένων αρμάτων, απλούς πολίτες να εξασκούνται στην σκοποβολή, παρελαύνοντα στρατιωτικά αγήματα, καλλιεργώντας έτσι αισθήματα φόβου και άγχους. Άλλοτε πάλι, σε περιπτώσεις διαδηλώσεων, επιμένουν φορτικώς να μας δείχνουν εικόνες ετοιμότητος των αστυνομικών επιβαινόντων εντός ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων για την ευκολότερη καταστολή των διαμαρτυρομένων, αποκρύπτοντας ή μειώνοντας την παρουσία των διαδηλωτών, όπως συνέβη στο Παρίσι στις 12 τρέχοντος κατά την διάρκεια της ονομασθείσης «Πομπής της Ελευθερίας». Στην εν λόγω διαμαρτυρία οι δυνάμεις καταστολής αριθμούσαν 7.500 άτομα για 35.000 διαδηλωτές!
Στους ανωτέρω λόγους απαισιοδοξίας, προσθέστε και την ολοένα αυξανόμενη ακρίβεια στα είδη ευρείας διατροφής και καταναλώσεως και τότε θα έχετε τον λεπτομερή πίνακα των αιτιών που συνεργούν εις το να βλέπουμε όλα μαύρα. Ανέκαθεν, η λαϊκή αγορά του ταπεινού εργατο-υπαλληλικού προαστίου που κατοικώ ήταν και είναι τόπος επαγγελίας για τους ψαροφαγάδες. Οι τιμές όμως των ψαριών ποιότητος είναι φωτιά και λαύρα. Το κιλό του φρέσκου κόκκινου τόνου 30 ευρώ, του ξιφία 32, της εύγεστης γλώσσας που τα μικρής ηλικίας παιδιά λατρεύουν πάνω από 35 ευρώ, το ίδιο για την πεσκαντρίτσα. Όσο για τις γαρίδες εισαγωγής το καλύτερο είναι μην μιλάμε, όταν ο κατώτατος νόμιμος καθαρός μισθός κυμαίνεται μεταξύ 1230-1360 ευρώ. Μόνη εξαίρεση τα μύδια που πωλούνται μέσα σε ένα ειδικό τσίγκινο κύπελλο (μέσο μετρήσεως) απευθύνονται στο βαλάντιο των ταπεινών καταναλωτων. Θα μου αντιτείνετε: μα άνθρωπε του Θεού όλα αυτά τα αλιεύματα που αναφέρεις είναι είδη διατροφής πολυτελείας. Δεν θα το αρνηθώ αλλά πολλοί Γάλλοι που έχουν παύσει να πηγαίνουν λόγω ακρίβειας στο εστιατόριο ή και στον κινηματογράφο φοβούμενοι την μεταδοτικότητα του ιού στους κλειστούς χώρους, προτιμούν ενίοτε να τα …σκάνε στην αγορά εκλεκτών τροφίμων.
Επ’ ευκαιρία της τελευταίας επισκέψεως μου στο παζάρι είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω την διαίσθηση, την εντύπωση ότι, επιφανειακώς τουλάχιστον, οι Γάλλοι ποσώς ενδιαφέρονται για την προεδρική εκλογή του Απριλίου. Είναι πιθανόν ότι τα έστω και πολύ πολιτικοποιημένα άτομα να κρίνουν ότι είναι ενωρίς ακόμα για να κινητοποιηθούν. Άλλοτε, οι έμπροσθεν της κεντρικής αγοράς χώροι κατελαμβάνοντο και εκυριαρχούντο από τους οπαδούς των διαφόρων πολιτικών κομμάτων που καλούσαν αδιακόπως τους πελάτες να ψηφίσουν το προπαγανδιζόμενο κόμμα, ενεχειρίζοντάς τους ταυτοχρόνως και το απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις διαφημιστικό φυλλάδιο. Και ναι μεν, οι συζητήσεις μεταξύ οπαδών και πελατών δεν ήταν συχνές, όμως οι επισκέπτες του παζαριού, έστω και εάν εδείχνοντο αδιάφοροι στα προτεινόμενα επιχειρήματα, έπαιρναν χωρίς δυσμενή σχόλια το προπαγανδιστικό υλικό. Σήμερα πού να δείς κάτι τέτοιο! Οι δραστηριοποιημένοι πολιτικώς πολίτες δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Είδα μόνο νέους οικολόγους να προτείνουν το προσπέκτους του κόμματός τους και δυο μεσαίας ηλικίας κυρίες να μοιράζουν διακριτικά, χωρίς να το διαλαλούν, ένα έντυπο της τροτσκιστικής 4ης Διεθνούς. Σοσιαλιστές σε κρίση, κλασσικοί δεξιοί που δεν συνεγείρουν τους οπαδούς τους, ακραίοι και ακρότατοι δεξιοί που αλληλοτρώγονται μεταξύ τους, παλαιοί και νέοι τροτσκιστές που πιπιλίζουν την λέξη επανάσταση, μεσήλικοι αναρχικοί με αλογοουρά στα μαλλιά ελκύοντες τα βλέμματα των περαστικών, νεοεμφανισθέντες αυτόνομοι με μαύρα γιλέκα, και τέλος, γνωστοί τοπικοί συνδικαλιστές δεν κάνουν προς το παρόν αισθητή την παρουσία τους, όπως θα ανέμενε κανείς, ολιγότερο από δυο μήνες από την αναμέτρηση με τον Μακρόν. Όσον αφορά τους απομακρυθέντες από το κόμμα πρώην κομμουνιστές, καθισμένοι για τον καφέ τους στον εξωτερικό χώρο του μπιστρό (έστησα αυτί από δημοσιογραφική περιέργεια) και τους άκουσα να σχολιάζουν ευμενώς τις τηλεοπτικές επεμβάσεις του νέου στην ηλικία υποψηφίου του κόμματός τους, του οποίου οι προτάσεις κοινωνικής υφής δεν αγνοούνται πλέον συστηματικά από τα αναγνωρισμένα μέσα ενημερώσεως…