Dark Mode Light Mode

«Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία»

Ο αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα του Δήμου Καβάλας Αντιδήμαρχος Γιάννης Προμούσας μίλησε στην Πρωινή για τα δημοτικά ακίνητα.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια αξιοποίησης του παλιού Νοσοκομείου και του Διόνυσου. Στο τέλος της συζήτησης επανέλαβε κάτι που ακούμε όλο και πιο συχνά. Τόσο από Δημάρχους όσο και από Αντιδημάρχους σε όλη την Ελλάδα. Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος. Χρειάζεται ενίσχυση συχνότερη και μεγάλη.

Η συνέντευξη

Ερ: Γενικά τι έχετε να πείτε για τα ακίνητα του Δήμου; Είναι μεγαλοϊδιοκτήτης ο Δήμος αφού έχει περίπου 900 ακίνητα.

Απ: Η δημοτική περιουσία του Δήμου Καβάλας αυτήν τη στιγμή ανέρχεται σε 923 καταγεγραμμένα ακίνητα. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και κοινόχρηστοι χώροι δηλαδή σχολεία, καταστήματα, γραφεία, δημοτικά κτίρια, κοινωφελή κτίρια κλπ. Δεν συμπεριλαμβάνονται τμήματα δρόμων, ρέματα κλπ. Μετά από μια σημαντική και αξιόλογη δουλειά που έγινε από ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων, διαπιστώθηκε ότι σε 182 από αυτά τα ακίνητα χρειάζεται να γίνουν άμεσα διορθώσεις στο Κτηματολόγιο. Είναι περιπτώσεις όπου στις περισσότερες απαιτείται η διαδικασία της χωρικής μεταβολής. Γενικότερα θα έλεγα ότι οι διαδικασίες καταχωρήσεων στο Κτηματολόγιο είναι χρονοβόρες, θέλουν πολλά πράγματα. Δεν κινδυνεύει ο Δήμος να χάσει κάποια από αυτά τα υπό διόρθωση ακίνητα του. Γίνεται μια συντονισμένη δουλειά από μια ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία στελεχώνεται από τοπογράφους, μηχανικούς και σύντομα θα πλαισιωθεί από έναν νομικό με πολύ καλή εμπειρία στο χώρο αυτό. Ότι θα προκύψει ο νομικός ή η νομικός θα έχει την επιμέλεια όλης αυτής της διαδικασίας για να είμαστε εντάξεις στις προθεσμίες.

Ερ: Εσείς τι λέτε με την εμπειρία και τη γνώση που έχετε, θα βρει ο Δήμος ιδιώτες να νοικιάσει το Διόνυσο και το παλιό Νοσοκομείο; Θα γίνει αυτό γρήγορα και θα είναι ικανοποιητικό το τίμημα;

Απ: Όπως είπε και ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, φυσικά και είμαστε αισιόδοξοι. Η σκέψη μας είναι μήπως γίνει η διαδικασία μέσω ΤΑΙΠΕΔ αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία. Είναι δυο ακίνητα τα οποία πραγματικά είναι αξιόλογα και υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα δύο. Το οποίο πρέπει βέβαια να μετουσιωθεί στην πράξη, προκειμένου να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Μετά το καλοκαίρι θα έχουμε αποτελέσματα. Γίνεται μια συντονισμένη δουλειά σε ότι αφορά τις μισθώσεις των ακινήτων του Δήμου.  Αξιοποιούνται ήδη 232 από αυτά. Μάλιστα έχουν έρθει και μερικά από τη Δημωφέλεια. Αυτό έγινε τελευταία. Τα περισσότερα από αυτά (της Δημωφέλειας) μισθώνονται, ορισμένα μόνο παραχωρούνται. Θα αρχίσουμε να αξιοποιούμε και τα ακίνητα που είναι στο γυάλινο κτίριο (πολυκατοικία) δίπλα στην Αστυνομία. Προσπαθούμε να αξιοποιούμε ότι καλύτερο έχουμε. Τα έσοδα από την μίσθωση των ακινήτων είναι 1,4 εκ. το χρόνο. Προσπαθούμε αυτό το νούμερο να το ανεβάσουμε. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα ακίνητα.

Ερ: Πως είναι οικονομικά ο Δήμος Καβάλας; Τελευταία εισπράττουμε μια φτώχεια απ` όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

Απ: Ως Δήμος αυτά που έχουμε υπολογίσει ως τακτικά έσοδα, θα τα εισπράξουμε. Δεδομένο είναι ότι το 41% των εισπράξεων αυτών πηγαίνει σε κόστος μισθοδοσίας και  το υπόλοιπο κατανέμεται σε λειτουργικές και σ’ άλλες δαπάνες. Δεν αρκούνε αυτά τα χρήματα για να υλοποιήσει ο Δήμος έργα και γενικότερα πράγματα που θέλει να εφαρμόσει.  Χρειάζεται υποστήριξη από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια  και ενίσχυση από το κράτος. Είμαστε αυτή τη στιγμή οι φτωχοί συγγενείς. Όχι μόνο αυτό αλλά αντιθέτως μας δίνουν συνεχώς αρμοδιότητες οι οποίες φυσικά γεννούν και δαπάνες και επιπτώσεις οικονομικές.

Προηγούμενο άρθρο

Το κράτος δίνει αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, όχι όμως χρήματα!

Επόμενο άρθρο

Πάλι στην Πρωτοβάθμια Καβάλας οι γονείς- κηδεμόνες