Dark Mode Light Mode

Η Αγγελική Δεληκάρη για τα Ειρηνοδικεία Παγγαίου- Θάσου και τους μετανάστες στο «Ασημακοπούλου»

Δύο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση- συνέντευξη στο ράδιο Πρωινή- με την βουλευτή Καβάλας κ. Αγγελική Δεληκάρη.

Και τα δύο επίκαιρα. Και τα δύο την απασχόλησαν τις προηγούμενες μέρες: 1) Η τηλεδιάσκεψη για τη λειτουργία των δικαστηρίων του Ν. Καβάλας και η διατήρηση αυτών σε Θάσο και Ελευθερούπολη. 2) Τα συμπεράσματα της από την πρόσφατη επίσκεψη της στη Δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Η συνέντευξη

Ερ: Δημιουργούνται περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας σε Θάσο και Ελευθερούπολη και έτσι «σώζονται» οι δίκες που γίνονται σε αυτά τη δυο μέρη.

Απ: Ακριβώς. Αυτός ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το γνωρίζω επειδή είχα επισκεφτεί τον Υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα στις 5 Δεκεμβρίου, με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θάσου. Το ψήφισμα του για να προστατευτεί το Ειρηνοδικείο Θάσου. Ο κ. Μπούγας σε μια διεξοδική συζήτηση που είχαμε μου έκανε ερωτήσεις σχετικά με το πόσες περίπου δίκες εκδικάζονται κάθε χρόνο. Για το αν υπάρχει κινητικότητα στο Ειρηνοδικείο Θάσου. Αποφασίστηκε οπότε και αυτή η αναβάθμιση του. Τη Δευτέρα χαρήκαμε πάρα πολύ όλοι. Ήμασταν και οι 4 βουλευτές Καβάλας στην τηλεδιάσκεψη και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ο κ. Γραμμένος, ο οποίος με ακριβή στοιχεία περιέγραψε την κινητικότητα και των δυο Ειρηνοδικείων. Είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάει κανείς με στοιχεία, με αριθμό υποθέσεων και με διεκπεραίωση των υποθέσεων. Η έκβαση οπότε ήταν πολύ θετική για τις δίκες σε Θάσο και Ελευθερούπολη.

Ερ: Ανησυχούσαμε περισσότερο για την Ελευθερούπολη και το ευχάριστο νέο είναι περισσότερο για την πρωτεύουσα του Δήμου Παγγαίου.

Απ: Κοιτάξτε από την Ελευθερούπολη δεν με ενημέρωσε κάποιος ότι κινδύνευε το Ειρηνοδικείο Ελευθερούπολης. Τη Δευτέρα στην κοπή της βασιλόπιτας του Ορφέα Ελευθερούπολης, τότε ενημέρωσα τον Φίλιππο Αναστασιάδη σχετικά με την διατήρηση του Ειρηνοδικείου. Ούτε ο ίδιος είχε σχετική ενημέρωση ότι κινδυνεύει. Παρόλα αυτά τον διαβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσει, παραμένει και θα εκδικάζει το δικαστήριο στην Ελευθερούπολη. Στη Θάσο υπήρχε κινητοποίηση από τις 20 Νοεμβρίου. Ενόψει του νέου δικαστικού χάρτη μίλησα με τον Δήμαρχο Θάσου κ. Κυριακίδη και σε συνεννόηση μαζί του επισκέφτηκα τον Υφυπουργό κ. Μπούγα.

Ερ: Να σας ρωτήσουμε για την επίσκεψη σας, στη δομή φιλοξενίας των μεταναστών, πριν από λίγες μέρες. Τι λέτε; Ποιο είναι το συμπέρασμα μας; Η περιοχή του πρώην στρατοπέδου είναι χρήσιμη στο Δήμο Καβάλας για ανάπτυξη.

Απ: Φυσικά. Το γνωρίζουμε και το υποστηρίζουμε όλοι. Αυτό είναι το βέβαιο. Αυτό που μπορώ να σας αναφέρω είναι ότι σε συνάντηση που είχα πριν από αρκετό καιρό με τον υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Κεφαλογιάννη, είχα θέσει το ζήτημα της δομής. Πως σκέφτεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο χώρο. Από εκεί και πέρα, όπως βλέπετε η δομή υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται 903 άνθρωποι. Ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλά παιδιά. Αυτό είναι το θέμα. Απ’ ότι κατάλαβα από την επίσκεψη μου για πρώτη φορά, πρόκειται για μια πρότυπη δομή. Η δουλεία που έχει κάνει ο διευθυντής κ. Δημήτρης Ρέμμος και οι συνεργάτες του, είναι πολύ αξιόλογη. Φροντίζουν κυριολεκτικά τους ανθρώπους και νοιάζονται για αυτούς. Μιλάμε για άτομα από 38 χώρες με 6 διαφορετικές θρησκείες. Συμβιώνουν σ’ ένα κοινό χώρο. Καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν ή προκύπτουν είναι πάρα πολλά. Τόσο ο κ. Ρέμμος όσο και τα άτομα που εργάζονται στη δομή φροντίζουν για την αρμονική συμβίωση αυτών των ανθρώπων και στο να μη δημιουργούνται προβλήματα ούτε στη δομή, ούτε στην κοινωνία της Καβάλας. Πιστεύω ότι καμία πόλη δε θέλει να υπάρχει μια δομή μέσα στον αστικό της ιστό. Αυτό το καταλαβαίνουμε και για όλους εμάς θα ήταν πάρα πολύ καλό να υπάρξει τμηματικά μια καινούργια, μια νέα αξιοποίηση στρατοπέδου. Αυτό θα φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε καταγραφή όλων των στρατοπέδων που έχει σε όλη την Ελλάδα, οπότε από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα στρατόπεδα. Εμένα με απασχόλησε το ζήτημα των μικρών παιδιών που βρίσκονται στη δομή και είναι πάρα πολλά. Μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών επισκέπτονται τα σχολεία της Καβάλας και της Νέας Καρβάλης. Θεωρώ πολύ σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την ιστορία της Καβάλας. Να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι βρίσκονται σε μια σημαντική πόλη. Σημαντική σε βάθος αιώνων και να μπορούν να σέβονται το παρελθόν του χώρου στον οποίον βρίσκονται. Να συμπεριφέρονται φυσικά ανάλογα. Σχεδιάζουμε μια δράση. Ξεκινήσανε ήδη οι προεργασίες για την καταγραφή ιστορικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας. Τα οποία θα μπορούν ενδεχομένως μ’ ένα διαδραστικό παιχνίδι, με ένα κυνήγι θησαυρού όπως μου είπε και ο κ. Ρέμμος και οι συνεργάτες του, να μπορούν τα παιδιά να μάθουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία της Καβάλας και τη ευρύτερης περιοχής δηλαδή και  των Φιλίππων. Σ’ αυτό είμαι αρωγός, να τους βοηθήσω στην κατάρτιση αυτού του παιχνιδιού περιήγησης.

Προηγούμενο άρθρο

Είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε 50 ευπαθείς οικογένειες της Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Ερώτηση για τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Καβάλας, απάντηση για τα Πετρέλαια