Dark Mode Light Mode
Τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου Πνοή
Η Αγγελική Δεληκάρη προσαρμόζεται στα δεδομένα της προεκλογικής περιόδου (συνέντευξη)
Καταθέτει προσφορά για να αγοράσει τις δύο καπναποθήκες ο Δήμος Καβάλας

Η Αγγελική Δεληκάρη προσαρμόζεται στα δεδομένα της προεκλογικής περιόδου (συνέντευξη)

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Καβάλας κ. Αγγελική Δεληκάρη ήταν σε προεκλογική δραστηριότητα το προηγούμενο διάστημα. Από χθες επέστρεψε προσωρινά στο Α.Π.Θ όπου εργάζεται ως καθηγήτρια.

Για λίγο. Σύντομα θα επανέλθει προεκλογικά. Θα επικεντρωθεί στα προεκλογικά αφού οι εκλογές της 21ης Μάη δεν αργούν. Η συζήτηση μαζί της άρχισε από τα απαραίτητα. Το βιογραφικό της. Πλούσιο εκπαιδευτικά και επαγγελματικά.

Η συνέντευξη

Ερ: Ας μιλήσουμε πρώτα απ` όλα για σας. Να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Απ: Κατάγομαι από τη Χρυσούπολη, γεννήθηκα στην Καβάλα. Τελείωσα στη Χρυσούπολη τις γυμνασιακές σπουδές μου και μετά γράφτηκα στο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτηση μου έκανα ένα μεταπτυχιακό στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Σλαβική Φιλολογία. Από τότε ασχολούμαι με την μεσαιωνική ιστορία των Σλαβικών λαών. Συνέχισα με το δικτατορικό μου, στη τμήμα Θεολογίας. Συγκεκριμένα στον αείμνηστο καθηγητή μου Αντώνιο Αιμίλιο Ταχιάο, στην ιστορία των Σλαβικών εκκλησιών. Ασχολούμαι γενικότερα με την πολιτική και εκκλησιαστική ιστορία των Σλάβων των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Ρωσίας. Η οικογένεια μου από την πλευρά του πατέρα μου καταγόταν από τη Κερασούντα του Πόντου ενώ η μητέρα μου από τις Μαριές της Θάσου. Με τη Χρυσούπολη φυσικά και διατηρώ δεσμούς, πολύ στενούς. Πάντα είμαι στη Χρυσούπολη. Έχω το πατρικό μου στο κέντρο της Χρυσούπολης και μάλιστα μένω στην οδό Ιωάννη Δεληκάρη 2, που είναι πολύ τιμητικό και συγκινητικό για μένα επειδή φέρει το όνομα του αείμνηστο παππού μου, Δημάρχου Χρυσούπολης επί σειρά ετών. Ο σύζυγος μου είναι από το Παλαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου όπου επίσης διατηρεί το πατρικό του σπίτι στο κέντρο απέναντι από το πολύ όμορφο πέτρινο δημοτικό σχολείο, που αποτελεί στολίδι για το Παλαιοχώρι. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Νικήσιανη και υπεραγαπά το Δήμο Παγγαίου και τη Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως για την οποία έχει γράψει και δυο βιβλία, δυο μεγάλες μελέτες πολυσέλιδες.

Ερ: Προσαρμοστήκατε στην προεκλογική περίοδο;

Απ: Προσαρμόζομαι για να σας πω την αλήθεια. Πάντα μου άρεσε να έχω επικοινωνία με τον κόσμο, να συζητώ με τον κόσμο. Νομίζω ότι αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος γιατί θεωρώ ότι οι πολίτες του Νομού Καβάλας θα πρέπει να γνωρίσουν τους υποψήφιους βουλευτές, να συνομιλήσουν μαζί τους, να γνωρίσουν τα προβλήματα τους, τα οποία πάντα δε γνωρίζουμε. Δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε όλα τα προβλήματα σε όλους τους Δήμους. Είναι η καταλληλότερη ευκαιρία αυτή την περίοδο να μάθουμε τα προβλήματα για να μπορέσουμε να σκεφτούμε τις λύσεις που θα προτείνουμε στο μέλλον για την επίλυση των προβλημάτων. Απ` ότι κατάλαβα με τις επαφές που έχω κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή, μερικά προβλήματα χρονίζουν. Οι λύσεις θα πρέπει να δοθούν άμεσα ή να υπάρξει ένας προγραμματισμός για το πότε θα ξεκινήσουν κάποια έργα που θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων του νομού Καβάλας.

Ερ: Πως προέκυψε η υποψηφιότητα σας; Ήταν μια έκπληξη και για σας;

Απ: Έχετε δίκαιο, ήταν μια έκπληξη για μένα. Δεν το είχα σκεφτεί. Θεωρώ ότι όταν κάποιος ξεκινάει την πολιτική συνήθως τη ξεκινάει τα νεανικά του χρόνια. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει με μένα. Όταν ήμουν στο σχολείο, βάζοντας υποψηφιότητα κάποια στιγμή στις εκλογές του δεκαπενταμελούς είχα 110 ψήφους. Τότε με πλησίασαν κάποια άτομα και μου ζήτησαν να συνεχίσω αυτή την πολιτική πορεία ως μαθήτρια και κατόπιν ως φοιτήτρια. Δεν το έκανα γιατί προσηλώθηκα στις σπουδές μου. Ήθελα συγκεκριμένα πράγματα και απέβλεπα στην επιστημονική μου εξέλιξη. Από εκεί και πέρα είχα την ευκαιρία να «οργανωθώ» σε διάφορες επιστημονικές εταιρείες και συλλόγους που ήταν και διεθνείς αλλά και στην Ελλάδα. Είμαι πρόεδρος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, είμαι επιστημονική διευθύντρια του κέντρου μελέτης πολιτιστικής κληρονομιάς «Κύριλλου και Μεθοδίου», ήμουν πρόεδρος για 2 χρόνια σε ένα διεθνές επιστημονικό δίκτυο που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων όσων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων  και ινστιτούτων ασχολούνται με τις Βυζαντινοσλαβικές σχέσεις. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί έχει άμεση σχέση με τη δική μας πολιτισμική κληρονομιά την οποία πρέπει να την προβάλουμε ακόμη περισσότερο.

Ερ: Θέλουμε να μας σχολιάσετε τη συμφωνία των Πρεσπών και κατά πόσο βοηθάει στη συνύπαρξη των λαών στα Βαλκάνια.

Απ: Αυτό που μας ενδιαφέρει μέσα από τη συμφωνία των Πρεσπών είναι η συνύπαρξη των λαών στα Βαλκάνια. Το ζήτημα είναι να σεβόμαστε οι λαοί, ο ένας τον άλλον και να μην υπάρχουν αλυτρωτικές τάσεις. Να αναγνωρίζουμε ο ένας την ιστορία του άλλου και να μην οδηγούμαστε σε δρόμους αδιέξοδους. Αυτό για μένα είναι που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών. Πολλές φορές μπλέκουμε την ιστορία με την πολιτική. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα τεράστιο λάθος. Είναι διαφορετικά πράγματα. Άλλο η ιστορία και άλλο η πολιτική. Δε θέλω ως ιστορικός να εκμεταλλευόμαστε με την κακή έννοια την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς.

Προηγούμενο άρθρο

Τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου Πνοή

Επόμενο άρθρο

Καταθέτει προσφορά για να αγοράσει τις δύο καπναποθήκες ο Δήμος Καβάλας