Πολύ χρήσιμη και κατατοπιστική αποδεικνύεται η έρευνα που έγινε με παραγγελία της διοίκησης του ΕΣΚ. Η μελέτη των αποτελεσμάτων της από τη παράταξή μας οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η διοίκηση αλλά και οι συνάδελφοι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1ο : σχεδόν το 92% είναι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες και μόνο το 0,5% μικρομεσαίες επιχειρήσεις (πάνω από 5 εργαζόμενους). Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και η κατηγορία βιβλίων (Α&Β) που τηρεί το ίδιο σχεδόν ποσοστό.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2ο : Το 94% δηλώνει ότι ο τζίρος έχει μειωθεί ή τουλάχιστον είναι στάσιμος παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση αναιμικής ανάκαμψης. Αυτό αποδεικνύει ότι η όποια ανάπτυξη δεν αφορά τη «μαρίδα» αλλά τους καρχαρίες τις αγοράς. Μάλιστα προϋποθέτει τη παραπέρα επιβάρυνση και εξόντωση των μικρών προς όφελος των μεγάλων. Περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που αναγκάστηκαν να πάρουν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3ο : η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συναδέλφων διαπιστώνει ότι η φορολογική πολιτική που επέβαλαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φόρτωσαν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, όπως και στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους κλπ. Μια κρίση που δεν συνέβη με ευθύνη του λαού αλλά ξέσπασε στη πλάτη του. Ταυτόχρονα 4 στους 10 (39,2%) αναγνωρίζει ότι η ίδια πολιτική ευνοεί την εξάπλωση των πολυκαταστημάτων που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την επιβίωση τους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 4Ο : Το πετσόκομμα του λαϊκού εισοδήματος με μειώσεις μισθών, συντάξεων, κατάργηση δώρων και επιδομάτων, η φοροαφαίμαξη του λαού, η υποαπασχόληση και η ανεργία αποτελούν κύρια αιτία της πτώσης του τζίρου όπως παραδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία όσων ρωτήθηκαν. Ο αγώνας για επιστροφή των απωλειών και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη των εξανεμισμένων τζίρων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 5Ο : Ο τουρισμός που αποτελεί «ευαγγέλιο» για τις κυβερνήσεις, τη διοίκηση του δήμου και του ΕΣΚ δεν απέφερε τίποτε ή τίποτε σημαντικό για το 87% των ερωτηθέντων. Αποδεικνύεται ότι ο τουρισμός αποτελεί πηγή εσόδων για τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις και όχι για τους αυτοαπασχολούμενους. Τα φούμαρα περί «βαριάς βιομηχανίας» αποδεικνύονται αυταπάτη που καλλιεργείται σκόπιμα για να αποπροσανατολίζει όσους την πιστεύουν ( 89,9% ).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 6Ο : Εννιά στους δέκα περίπου συναδέλφους δεν επιθυμεί καμιά αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Αντιλαμβάνονται από τη πείρα τους ότι η προσπάθεια για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και της διεύρυνσης του ωραρίου δεν μπορούν να βοηθήσουν στην επιβίωση των μικρομάγαζων αλλά στη γιγάντωση των πολυκαταστημάτων. Εξάλλου καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι ένας «φυλακισμένος» επαγγελματίας στο μαγαζί του μέρα – νύχτα, κάθε μέρα, δεν έχει ζωή, δεν μπορεί να έχει μέλλον.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 7Ο : Παρά τις ανοιχτές Κυριακές, τις Λευκές Νύχτες και τις Μαύρες Παρασκευές, τα show και τα happenings, οι τζίροι πέφτουν, τα λουκέτα αυξάνουν, όπως τα χρέη και οι ώρες δουλειάς.
Η έρευνα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ και αναδεικνύει τη ρεαλιστικότητα τους και την αναγκαιότητα οι προτάσεις της να αποτελέσουν αντικείμενο πάλης για τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους – επαγγελματίες.
Ο δρόμος του συμβιβασμού με αυτές τις πολιτικές, στα κύρια τουλάχιστον στοιχεία, που ακολουθεί η διοίκηση του ΕΣΚ δεν αποτελεί διέξοδο για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους. Είναι διελκυστίνδα για την αποδοχή αυτής της μίζερης κατάστασης. Μόνο η σύγκρουση με αυτή τη πολιτική σε συμμαχία με το σύνολο του λαού που υποφέρει από αυτή, η πάλη για την ανατροπή της αποτελεί πραγματική διέξοδο προς όφελος όλων των μικροεπαγγελματιών και του λαού συνολικά. Η ενίσχυση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ αποτελεί προϋπόθεση γι’ αυτό. (Δ. Τύπου) (Στην φωτογραφία οι Κοντογεωργίου – Καγιάσας εκλεγμένοι με την παράταση στο δ.σ. του συλλόγου)