Dark Mode Light Mode

«Η αγορά βογκάει» δηλώνει ο πρόεδρος των λογιστών- φοροτεχνικών Καβάλας

Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα και μετά από πολύ καιρό ο δραστήριος σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Καβάλας διοργάνωσε σεμινάριο.

Μετά από δύο περίπου χρόνια δια ζώσης. Αυτή ήταν η αφορμή να συζητήσουμε θέματα του κλάδου με τον νέο πρόεδρο του συλλόγου κ. Δημήτρη Καρατσιόρα (φωτογραφία). Μόνο που τα δεδομένα δεν άλλαξαν.

Οι δυσκολίες στους λογιστές- φοροτεχνικούς συνεχίζονται λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας. Ο κ. Καρατσιόρας αναφέρεται στην τοπική αγορά (κατ’ επέκταση και στην τοπική επιχειρηματικότητα) δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Η αγορά βογκάει».

Η συνέντευξη

Ερ: Πως πήγε το επιμορφωτικό σεμινάριο που έκανε ο σύλλογος την περασμένη Τετάρτη και ποιος ήταν ο λόγος που το οργανώσατε;

Απ: Οι λογιστές/φοροτεχνικοί κάνουν συνέχεια επιμόρφωση στα μέλη τους. Ειδικά σε μας εδώ στην Καβάλα. Η περίοδος της πανδημίας μας στέρησε τα διά ζώσης σεμινάρια αλλά γινότανε πάρα πολλά διαδικτυακά. Αυτό της Τετάρτης 23-3 ήταν το πρώτο μετά από δυο χρόνια δια ζώσης σεμινάριο. Η συνάντηση πήγε εξαιρετικά. Παραβρέθηκαν πάνω από 80 συνάδελφοι σ` ένα χώρο που το όριο ήταν 80 άτομα. Δεν μπορούσαμε να έχουμε παραπάνω λόγω των μέτρων της πανδημίας. Ο εισηγητής μας ήταν εξαιρετικός. Ήταν επιλογή μας, ήρθε από την Αθήνα συνεργάτης πανεπιστημίου και φοροτεχνικός. Μιλήσαμε για τα θέματα τα φορολογικά και τα κλεισίματα των βιβλίων, για τη φορολογία του 2021 και τις αλλαγές που έχουν έρθει. Καθώς επίσης και τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν στην πλατφόρμα My Data.

Ερ: Τι γίνεται εκεί έξω στην αγορά;

Απ: Η αγορά βογκάει. Πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Τα ξέρετε όλοι. Τα ζούμε όλοι μας καθημερινά με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, στις τιμές των καυσίμων, στις αυξήσεις των πρώτων υλών, γενικά στις αυξήσεις.  Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προσαρμοστεί και σε εποχές My Data. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μηχανογραφικού να ανεβάζουν σε ρεαλιστικό χρόνο τις πωλήσεις τους, τα τιμολόγια πωλήσεων σε μια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ώστε να ξέρει η γενική γραμματεία ανά πάσα στιγμή τι πωλήσεις έχει  κάθε επιχείρηση.

Ερ: Αυτό όσο απλό ακούγεται, τόσο δύσκολο και ακριβό είναι.

Απ: Και δύσκολο και ακριβό είναι και δεν είναι έτοιμη η ΑΑΔΕ. Η πλατφόρμα που έχει ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια. Παρουσιάζει αρρυθμίες φοβερές. Να φανταστείτε ότι οι ταμειακές μηχανές στέλνουνε απευθείας τις εισπράξεις της ημέρας στο κράτος, στην ΑΑΔΕ. Παρόλα αυτά δεν έχουν κατορθώσει να συνδέσουμε το πρόγραμμα My Data με τις ταμειακές μηχανές. Με τα απεσταλμένα των ταμειακών μηχανών. Καλούμαστε εμείς ως μεσάζοντες να ξαναφτιάξουμε μια πλατφόρμα. Όπως φτιάξαμε τον ΕΦΚΑ, όπως φτιάξαμε την πλατφόρμα με τις δηλώσεις του ΦΠΑ. Να φτιάξουμε ένα άλλο πράγμα καινούριο, το My Data.

Ερ: Από προηγούμενες συνεντεύξεις με συναδέλφους σας, μας περιέγραφαν πόσο δύσκολη είναι η θέση των λογιστών. Φόρτος εργασίας, ψυχολογική πίεση, τα τηλέφωνα να χτυπούν. Αυτό έχει αλλάξει κάπως;

Απ: Ναι έχει αλλάξει. Προς το χειρότερο. Ζούμε σε μια επαρχιακή πόλη όπου ο ένας ξέρει τον άλλον, δεν έχουμε μόνο σχέσεις πελάτη και προμηθευτή. Έχουμε μεταξύ μας και ανθρώπινες σχέσεις. Δεν μπορώ εγώ να αρνηθώ στο γείτονα που θα με πάρει τηλέφωνο να του κάνω δήλωση για το εμβόλιο ή να του τυπώσω ένα πιστοποιητικό κτλ. Δεν μπορώ να το αρνηθώ. Το ότι δεν λειτουργούνε τα ΚΕΠ έτσι όπως λειτουργούσανε, με την ευκολία πρόσβασης που είχε κάθε ένας πελάτης έχει στρέψει ο κόσμος σε μας. Σε αυτό συμβάλλουν και οι υπηρεσίες. Η μόνιμη επωδός είναι «.. πάτε στο λογιστή σας να το κάνει».

Ερ: Αυτοί όλοι οι άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν ή εκπαιδεύονται με την ταμπλέτα, με το κινητό τους τηλέφωνο, τον υπολογιστή κτλ. Δεν προχωρά αυτό όσο γρήγορα θα θέλαμε;

Απ: Όταν λέτε αυτοί οι άνθρωποι, ποιους εννοείτε; Εσείς ξέρετε πολλούς πάνω από τα 60 να έχουν εκπαιδευτεί στον υπολογιστή ή στην ταμπλέτα; Εδώ δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξη τους από το ΑΤΜ!

Ερ: Τα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών αποδίδουν, υπάρχουν;

Απ: Όταν λέτε αυτά τα μέτρα, ποια είναι αυτά τα μέτρα; Εννοείτε τα τελευταία για τα καύσιμα; Να σας φέρω ένα παράδειγμα, χθες ανακοινώθηκε μια νέα πλατφόρμα που πρέπει όλοι όσοι έχουν αποθέματα από διάφορα προϊόντα να μπουν μέσα και να τα δηλώσουν. Δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι πάλι οι επιχειρήσεις θα στραφούν στους λογιστές. Όπως δηλώνανε και συνεχίζουν να δηλώνουνε τα αντισηπτικά, τα γάντια κτλ τώρα θα δηλώνουν και άλλοι. Αυτοί που έχουν αποθέματα σε σιτηρά και καλαμπόκια κτλ. Περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Το καλό είναι ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ενώ ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν 1 Μαρτίου, οι πληροφορίες μας λένε ότι θα  ξεκινήσουν αρχές Απριλίου και θα τελειώσουμε πιο νωρίς. Θα μπορέσουμε δηλαδή φέτος εμείς να μην είμαστε κλεισμένοι 20 ώρες μέσα στα γραφεία μας τον Αύγουστο για να κάνουμε φορολογικές δηλώσεις.

Προηγούμενο άρθρο

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Το πλωτό LNG «ξανάρχεται» στον κόλπο της Καβάλας με πρόταση της εταιρίας «Black Summit»!

Επόμενο άρθρο

Νέα δρομολόγια Ολυμπιακής άλλ΄ αντ’ άλλων