Η κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα είναι από τους μηχανικούς της Καβάλας που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τη διαδικασία των δασικών χαρτών. Αυτή για το Ν. Καβάλας δυστυχώς ξεκινά από την αρχή λόγω ακύρωσης ως αντισυνταγματικού του αρχικού νόμου. Η συνέντευξη της κ. Τσανάκα αναφέρεται σε όσα έγιναν, κυρίως σε αυτά που πρέπει να γίνουν από την αρχή.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι έχετε να πείτε στον κόσμο για τους δασικούς χάρτες;
Απ: Το 2017 στην Καβάλα, το 2018 και 2019 στο Παγγαίο και στη Θάσο, είχαν γίνει ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ο νόμος με τον οποίο είχε γίνει η ανάρτηση κρίθηκε αντισυνταγματικός. Στην ουσία ότι είχε και δεν είχε γίνει, δεν υπάρχει ποια. Μέσα στο νόμο 46/85 του 2020, τώρα τον Μάιο του 2020, περάστηκε μια τροποποίηση αυτό μόνο για τους βασικούς χάρτες και με βάση αυτό γίνεται αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Αυτή τη στιγμή το Δασαρχείο της Καβάλας, μαζεύει οικοδομικές άδειες εκτός σχεδίου, οι οποίες είχανε κάποια σχέση με τα δάση, δηλαδή κάποιος θα πρέπει να μπει στην παλιά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και να δει αν τότε θιγότανε η ιδιοκτησία του και αν ναι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να καταθέσει στη διεύθυνση δασών τα δικαιολογητικά που χρειάζονται έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στην ανασύσταση των χαρτών. Αφού γίνει αυτή η ανασύσταση των δασικών χαρτών, μετά θα ξαναγίνει ανάρτηση, ο νόμος λέει τώρα σε 2 μήνες ενώ όλοι ξέρετε πόσο εύκολα αλλάζουν, για να πάμε εκεί που ήμασταν το 2017, το 2018. Να κάνουμε αντιρρήσεις κτλ.
Ερ: Όλα από την αρχή αρχίζουν για τους δασικούς χάρτες;
Απ: Στην ουσία ναι. Το αρνητικό είναι ότι ενώ πολύ μεγάλες περιοχές είχανε τελειώσει, τώρα φτου και από την αρχή. Έχει και ένα θετικό, ότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το νόμο, οι εκτάσεις αυτές οι οποίες σήμερα καλλιεργούνται, αν πάνε τα χαρτιά τους στη Διεύθυνση Δασών οι πολίτες αυτές πρέπει να εξαιρεθούν ενώ με το προηγούμενο νόμο ήτανε δάση που έγιναν αγροτικές εκτάσεις.
Ερ: Αυτό είναι σημαντικό γιατί γλυτώνουν από ταλαιπωρία διάφοροι αγρότες και παραγωγοί.
Απ: Έτσι είναι αν ισχύσει ο νόμος και δεν βγει και αυτός αντισυνταγματικός… Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε ότι μέσα σε αυτές τις εκτάσεις μπορούνε οι αγρότες να καλλιεργήσουν αλλά κρίθηκε αντισυνταγματικός. Από τη μία πρέπει να κάνουμε τα χαρτιά μας και από την άλλη πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι κατά την άποψη μου.
Ερ: Όταν οι πολίτες ανταποκρίνονταν στις προσκλήσεις του Δασαρχείου Καβάλας και κατέθεταν τα δικαιολογητικά στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, υποβαλλόταν και σε κάποια έξοδα. Αυτά τα έξοδα πάλι θα τα πληρώσουν οι άνθρωποι;
Απ: Αυτή η φάση σίγουρα έχει ένα έξοδο. Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τις εκτάσεις στις οποίες έχουνε βγει οικοδομικές άδειες, χρειάζονται τοπογραφικά με βεβαίωση μηχανικού, οπότε έχει σίγουρα ένα έξοδο. Τα υπόλοιπα έξοδα θα τα δούμε γιατί νομίζω ότι η Διεύθυνση Δασών θα λάβει υπόψη της ότι στην Καβάλα και στο Παγγαίο , έχουν γίνει επιτροπές, έχουν τελειώσει, έχουν δώσει τις αποφάσεις τους, νομίζω ότι δεν θα τους εξαιρέσει και να πει όλα από την αρχή.
Ερ: Δηλαδή θα κρατήσει ένα μέρος της διαδικασίας που αφορά το Δασαρχείο και είναι και πρόσφατο.
Απ: Ακριβώς και μάλιστα συνάδελφοι τους πήραν τις αποφάσεις αυτές. Έγιναν ενστάσεις και κατά τα 2/3 ήταν δασολόγοι και για το 1/3 δικηγόροι οι οποίοι πήραν αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι παρά πολύ εύκολο αυτές τις αποφάσεις να μην τις λάβουν υπόψη τους χωρίς όμως ο νόμος να τους λέει: « λάβετε το υπόψη».
Ερ: Οι πολίτες δεν έχουν μεγάλη εξειδίκευση. Ποιο είναι το μήνυμα που τους στέλνεται δηλαδή να ξέρουν τι, στην παρούσα φάση;
Απ: Ότι όσοι έχουν χωράφια που η γη δεν είναι δικιά τους, πρέπει να κάνουν τα χαρτιά τους στην Διεύθυνση Δασών , είναι εύκολο, είναι γρήγορο. Να στείλουν το τελευταίο χαρτί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μαζί με το χαρτί από το Κτηματολόγιο και η Διεύθυνση Δασών τα αφαιρεί από τις εκτάσεις που θεωρεί δασικούς χάρτες και όσοι έχουν εκτός σχεδίου άδειες οικοδομικές οι οποίες είχαν δει ή δεν είχαν δει ότι θίγονται, να μπουν να δουν αν θίγονταν από τους παλιούς δασικούς χάρτες και να συμβουλευτούν έναν τοπογράφο μηχανικό.
Πολιτικά θέματα
Η κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα ως πρώην βουλευτής ρωτήθηκε και για την καθημερινότητα, την επικαιρότητα όπως αυτή επηρεάζεται από τον επίμονο κορωνοϊό. Είπε: «Για τον κορωνοϊό θα πω ότι ενώ η Κυβέρνηση πήγε πολύ καλά όπως νομίζω στην πρώτη φάση. Αν και τότε στην Καβάλα είχαμε το γελοίο να μην υπάρχουν κρούσματα και να είμαστε κλεισμένοι μέσα ενώ τώρα έχουμε κρούσματα και κυκλοφορούμε ελεύθερα. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι στην πρώτη φάση πήγαμε καλά. Στη συνέχεια πάλι εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι δεν έχουμε πάει καλά. Αυτό φοβάμαι ότι θα το πληρώσουμε τον Χειμώνα. Τα οικονομικά τον Χειμώνα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δεν θα υπάρχουν χρήματα αφού όλο το Καλοκαίρι δεν είχε δουλειές. Θα έχουμε τεράστια ανεργία αν και ανεργία έχουμε από τώρα. Δεν θα έχουμε εξοικονομήσει, δεν θα έχουμε αποθηκεύσει καθόλου χρήματα. Οπότε βλέπω μαύρες μέρες. Επίσης βλέπω τον κόσμο παθητικό. Πλέον δεν περιμένει τίποτα.