Η Αγγελική Γεωργαλή Νικήτα, συνταξιούχος φιλόλογος, είναι η πρόεδρος του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου του δήμου Θάσου γνωστό με το όνομα «Δημαρωγός». Μας παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, με αφορμή τη δωρεά οχήματος από γερμανικό φορέα κοινωνικής πρόνοιας. Η δωρεά στάθηκε αιτία να δημοσιοποιηθούν τα προβλήματα που υφίστανται στη Θάσο ακόμη και σε ζητήματα τα οποία θεωρούνται αυτονόητα σε άλλους δήμους. Η πρόεδρος μας μίλησε για το κοινωνικό έργο που προσφέρει το νομικό πρόσωπο και μας αποκάλυψε ότι η ίδια, αν και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος έχει παραιτηθεί του δικαιώματος της προεδρικής αντιμισθίας, δουλεύει όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της δομής.
ΕΡ: Ποιος είναι ο «Δημαρωγός» και πότε συστήθηκε;
ΑΠ: Ο «Δημαρωγός» έχει αναλάβει την αρμοδιότητα της κοινωνικής πολιτικής του δήμου Θάσου όπως το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και των ΚΑΠΗ, καθώς και τη δράση της φιλαρμονικής. Η επωνυμία του νομικού προσώπου προήλθε από το συνδυασμό των λέξεων αρωγοί του δήμου. Το νομικό πρόσωπο ιδρύθηκε το 2011 σύμφωνα με το μοντέλο του Καλλικράτη και τη συγχώνευση όλων των κοινωνικών προσώπων του δήμου.
ΕΡ: Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νομικό πρόσωπο του «Δημαρωγού»;
ΑΠ: Το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι είναι το δυσκολότερο στην εφαρμογή του αφού με ένα και μόνο όχημα προσπαθεί να καλύψει όλους τους οφελούμενους του νησιού. Μάλιστα, το αυτοκίνητο ήταν δωρεά της οικογένειάς μου, το Σεπτέμβριο του 2014 όταν και ανέλαβα τα καθήκοντά μου, διότι νωρίτερα δεν υπήρχε καν όχημα για την εξυπηρέτηση του προγράμματος. Τρεις κυρίες αποτελούν το επιτελείο του Βοήθεια στο σπίτι, μία κοινωνική λειτουργός, μια νοσηλεύτρια και μία οικιακή βοηθός. Φρόντισα να εξασφαλισθεί η συμμετοχή μίας ακόμη κοινωνικής λειτουργού και μίας επιπλέον οικιακής βοηθού.
Οι τρεις πρώτες απασχολούμενες είναι ορισμένου χρόνου και μέσω του χρηματοδοτούμενου προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι. Οι δύο επιπλέον εργαζόμενες απασχολούνται με συμβάσεις που ανανεώνονται ώστε να στηρίξουν την υλοποίηση του προγράμματος. Με το μοναδικό όχημα ακολουθείται συγκεκριμένο καθημερινό δρομολόγιο εκατό χιλιομέτρων σε όλη την έκταση του νησιού, άρα θα πρέπει να εξυπηρετηθούν και τα απομακρυσμένα χωριά. Οι εγγεγραμμένοι του προγράμματος είναι 75 ωστόσο οι κυρίες εξυπηρετούν εθελοντικά πέραν των τετρακοσίων ατόμων. Η συγκεκριμένη δομή έχει δηλωθεί για την κάλυψη 75 ατόμων γι’ αυτό και οι λοιποί εξυπηρετούνται εθελοντικά.
ΕΡ: Βοήθεια από το δήμο δεν παρέχεται;
ΑΠ: Ανάλογη δυνατότητα δεν υπάρχει. Σαφώς και θα βοηθούσε η οικονομική ευχέρεια του δήμου. Όταν θα την αποκτήσει τότε σίγουρα θα μας βοηθήσει, αφού η διοίκηση γνωρίζει πολύ καλά τον όγκο της εξυπηρέτησης που παρέχει ο «Δημαρωγός».
ΕΡ: Το δεύτερο όχημα που προσφέρθηκε από το γερμανικό φορέα θα απαιτήσει επιπλέον προσωπικό;
ΑΠ: Όχι, διότι με το υπάρχον προσωπικό θα δημιουργηθούν δύο συνεργεία εξυπηρέτησης των οφελούμενων. Η εξασφάλιση του δεύτερου οχήματος είναι μια τεράστια βοήθεια για την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ ευγενικότατη ήταν η χειρονομία της δωρεάς μέσω των ελληνογερμανικών σχέσεων του δήμου Θάσου με περιοχή της Βάτης – Βυτεμβέργης. Ο δήμαρχος της περιοχής που επισκέφθηκε τη Θάσο και κατανόησε την προσφερόμενη εξυπηρέτηση στους δημότες μας δώρισε το όχημα.
Η αντίστοιχη γερμανική δομή είναι κοινωφελής επιχείρηση και η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen τους αντικαθιστά ανά 3ετια τα οχήματα. Το ένα εξ αυτών, αντί να επιστραφεί προσφέρθηκε ως δωρεά στο δήμο Θάσου κι ελπίζουμε να φτάσει το Σεπτέμβριο. Υπάρχουν γραφειοκρατικές διατυπώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν όπως οι πινακίδες του οχήματος.
ΕΡ: Επομένως, η υλοποίηση του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι είναι ένας καθημερινός μαραθώνιος για το «Δημαρωγό»;
ΑΠ: Ακριβώς. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σκληρά πολλές ώρες.
ΕΡ: Πέραν του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι μένει χρόνος στο προσωπικό του «Δημαρωγού» για άλλες δράσεις;
ΑΠ: Μένει χρόνος διότι εργαζόμαστε συλλογικά ως καλά οργανωμένη ομάδα. Έτσι υλοποιούμε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους) τον τελευταίο χρόνο και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Στο πλαίσιό του δημιουργήσαμε κοινωνικό παντοπωλείο, συνεργαζόμαστε με το πολυκατάστημα Μασούτης όπου υπάρχει καλάθι για τη συλλογή τροφίμων ενώ μας εξασφαλίζει και μερίδες φαγητού για τη συντήρηση οικογενειών.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών το περισσευούμενο φαγητό διανέμεται σε οικογένειες όλου του νησιού. 118 οικογένειες του νησιού αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και χρήζουν στηρίξεως. Εκτός από το γεγονός ότι φροντίζουμε για την επιβίωση και τη φαρμακευτική περίθαλψη πολλών ανθρώπων, έχουμε αναλάβει και το θέμα των ανασφάλιστων προκειμένου να τους εξασφαλίζουμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σημαντικό είναι το έργο που γίνεται και στους τρεις παιδικούς σταθμούς του Λιμένα, του Πρίνου και των Λιμεναρίων. Από το 2014 έως σήμερα επιτύχαμε με σχεδιασμό και προγραμματισμό, οι δέκα παιδαγωγοί και οι απασχολούμενοι του Βοήθεια στο σπίτι, να αυξήσουμε τον αριθμό των φιλοξενούμενων νηπίων από τα 75 σε 125. Ο παιδικός σταθμός Λιμεναρίων στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα το οποίο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ για αναδιοργάνωση. Το έργο που παράγεται ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστό, ωστόσο το αντιλαμβάνονται πλήρως όσοι γνωρίζονται με το προσωπικό του «Δημαρωγού».
ΕΡ: Εσείς αισθάνεστε πρόεδρος του «Δημαρωγού» ή περισσότερος εργαζόμενη του νομικού προσώπου;
ΑΠ: Νιώθω περισσότερο εργαζόμενη και δουλεύω εθελοντικά. Η θέση μου είναι καθαρά τιμητική αφού αν και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος ωστόσο δε δέχομαι την αντιμισθία και προτιμώ να προσφέρω εθελοντικά.