Dark Mode Light Mode
Νάντια Γιαννακοπούλου: «Είμαι πολιτικός της κοινωνίας και όχι των συστημάτων»
Η Αναστασία Ιωσηφίδου μιλά για τουρισμό- κυκλοφοριακό πρόβλημα και την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου
«Είμαι δίπλα στην Άννα Διαμαντοπούλου»

Η Αναστασία Ιωσηφίδου μιλά για τουρισμό- κυκλοφοριακό πρόβλημα και την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου

Μετά από καιρό και λόγω Καλοκαιριού, συζητήσαμε εκ νέου θέματα επικαιρότητας με την κ. Αναστασία Ιωσηφίδου.

Κατάλληλη αφορμή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας πριν λίγες μέρες. Βασικό όμως θέμα ο τουρισμός. Συνδέεται και με το κράτος και με την αυτοδιοίκηση. Η κ. Ιωσηφίδου τα βλέπει, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, από την πλευρά του Δήμου Καβάλας. Και στο τέλος της συζήτησης αναφορά στο προς αξιοποίηση ακίνητο του παλιού Νοσοκομείου.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως βλέπετε το καλοκαίρι του 2024 σε σχέση με αυτό του 2023 όσον αφορά τον τουρισμό;

Απ: Από κόσμο μπορώ να πω πάμε πάρα πολύ καλά. Διαπιστώνω βέβαια ότι ο κόσμος ζορίζεται οικονομικά και αυτό μπορώ να πω περισσότερο το διαπιστώνω στους Έλληνες παρά στους ξένους τουρίστες. Οι άνθρωποι δύσκολα καταναλώνουν και το λέω εμπειρικά από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούμε στη Μουσθένη. Δυσκολεύονται να παραγγείλουν ακόμη και τον καφέ ή το αναψυκτικό όταν είναι εντός της μονάδας. Διαπιστώνουμε και όλοι το βλέπουμε ότι κυριαρχεί το πλαστικό χρήμα. Η διαφορά είναι μεγάλη σε σχέση με τα μετρητά. Μπορώ να σας πω ότι φτάνει και στο 80% των συναλλαγών.

Ερ: Το αύριο του τόπου μας, της Καβάλας και του νομού, είναι ο τουρισμός;

Απ: Εγώ το φώναζα από τότε, όταν ήμουν πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής αλλά πρόεδρος και στη Δημωφέλεια. Το μέλλον όσον αφορά την οικονομία, είναι σαφέστατα ο τουρισμός. Πρέπει όμως να γίνουν έργα υποδομής και ειδικά αυτό το καλοκαίρι χτύπησε το καμπανάκι σε πάρα πολλά θέματα που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να επιβιώσουμε όχι μόνο ως κάτοικοι, ως δημότες μιας περιοχής αλλά και στους τουρίστες δεν μπορούμε να προσφέρουμε καλές υποδομές. Καταρχήν το ηλεκτρικό ρεύμα. Έχουμε κάθε τρεις και λίγο διακοπή ρεύματος. Κάθε τρεις και λίγο έχουμε διακοπή, είτε με προειδοποίηση, είτε χωρίς προειδοποίηση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα από μόνο του. Πρέπει οι φορείς να πιέσουν τον ΔΕΔΔΗΕ. Πρέπει να βρουν ένα τρόπο να αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα δίκτυα. Πάμε στο νερό. Ήταν δύσκολο το φετινό καλοκαίρι λόγω της λειψυδρίας. Δεν είχαμε βροχές τον προηγούμενο Χειμώνα. Για να μην πούμε το νερό… νεράκι, πρέπει οι Δήμοι και οι φορείς να κάνουν περισσότερα έργα. Έργα υποδομής για να μην λιγοστέψει το νερό. Σε σχέση με τα δυο άλλα που προαναφέραμε το κυκλοφοριακό έπεται. Σαφέστατα όμως είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το έθεσα και εγώ ως θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όχι μόνο εγώ αλλά και πολλές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Πρέπει να είναι Θεός κάποιος για να λύσει ένα τέτοιο πρόβλημα; Αυτό είπε ο Δήμαρχος σε πρόσφατες συνεντεύξεις του. Είπε ότι δεν είναι Θεός να λύσει το κυκλοφοριακό. Το πρόβλημα αυτό στην Καβάλα αυτή τη στιγμή, έχει οξυνθεί. Δεν ήταν τόσο μεγάλο το πρόβλημα τις προηγούμενες χρονιές. Φταίει ότι γίνονται έργα, δεν φταίει ότι έχουμε περισσότερους τουρίστες. Οι δρόμοι έχουνε στενέψει. Ο Δήμαρχος μάλιστα έχει στο μυαλό του να μεταφέρει την γνωστή πιάτσα ταξί από την πλατεία Καπνεργάτη, στην οδό Βενιζέλου. Αν γίνει κάτι τέτοιο και μεταφερθεί η πιάτσα επάνω στο δρόμο, θα γίνει ακόμη χειρότερο το πρόβλημα. Αυτό θέλει πολύ μυαλό για να το καταλάβει κάποιος;

Ερ: Πιστέψατε τότε τα κρουαζιερόπλοια και όλοι όσοι τα πίστεψαν φέτος δικαιώνονται.

Απ: Φυσικά. Ο τουρισμός κρουαζιέρας είναι μια ακόμη μορφή τουρισμού. Θα πρέπει να βοηθάμε και να ενισχύουμε, οποιαδήποτε μορφή τουρισμού. Η κρουαζιέρα είναι μια από αυτές τις μορφές. Οι τουρίστες με τα κρουαζιερόπλοια έρχονται χωρίς αυτοκίνητα. Δεν οξύνουν ακόμη περισσότερο το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Πρέπει να τους δίνουμε όλες τις πληροφορίες για να βγαίνουν μέσα στην πόλη, να κάνουν τη βόλτα τους και να ψωνίσουν. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να βγουν, να ψωνίσουν και να μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους  όμορφες εικόνες από την Καβάλα. Η διαφήμιση από στόμα σε στόμα είναι μια πολύ δυνατή διαφήμιση.

Ερ: Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχε κόσμο. Παλιά υπήρχαν 10-15 πολίτες τουλάχιστον που παρακολουθούσανε την κάθε συνεδρίαση.

Απ: Ξεκινήσαμε μ’ ένα πρόβλημα στο ίντερνετ, το οποίο λύθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης. Δεν είχε σίγουρα κόσμο. Ένα θέμα που συζητήσαμε ήταν αν στο παλιό Νοσοκομείο έχει γίνει μελέτη στατικής επάρκειας. Αυτό το είχα ρωτήσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση αλλά δεν ήταν στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος για να μπορέσει να μου απαντήσει. Τώρα η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν έχει γίνει μελέτη στατικής επάρκειας. Αφού δεν έχει μελέτη στατικής επάρκειας, πως πλήρωσε (με απευθείας ανάθεση) ιδιώτη προκειμένου να μας πει αν υπάρχει ενδιαφέρον ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το παλιό Νοσοκομείο; Δε νομίζω ότι πρέπει να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι χρειάζεται η μελέτη στατικής επάρκειας. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι αυτός που θα το πάρει με τον οποιοδήποτε διαγωνισμό, θα έχει υποχρέωση να κάνει τη στατική μελέτη. Δεν έχουμε πάρει καμία σαφή απάντηση από το Δήμαρχο. Νομίζω ότι δεν πουληθεί το ακίνητο. Θα νοικιαστεί. Δε μας παρουσίασε ποτέ το αποτέλεσμα ο Δήμαρχος, το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας που σας προανέφερα πριν. Για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το παλιό Νοσοκομείο. Ο συγκεκριμένος ιδιώτης έχει πληρωθεί εδώ και πολύ καιρό. Δεν θα πρέπει να μας γνωστοποιηθεί ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας που έκανε; Εμείς θέλουμε να αξιοποιηθεί το παλιό Νοσοκομείο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Θα έπρεπε όμως να προηγηθεί η εκπόνηση μιας στατικής μελέτης. Αν από τη μελέτη προκύψει ότι υπάρχει στατικό πρόβλημα και ενώ έχει βγει ένας διαγωνισμός; Τι θα γίνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Προηγούμενο άρθρο

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Είμαι πολιτικός της κοινωνίας και όχι των συστημάτων»

Επόμενο άρθρο

«Είμαι δίπλα στην Άννα Διαμαντοπούλου»