Αξιότιμη Δήμαρχε,
Είναι πάγια η θέση όλων των διοικήσεων του Δήμου μας ότι το οικόπεδο του παλιού νοσοκομείου, μαζί με τα υπερκείμενα κτίσματα, ανήκει στον Δήμο Καβάλας. Δεν χρειάζεται συνεπώς να γίνει εν προκειμένω κάποια ιστορική αναδρομή, δεδομένου ότι όλα έχουν καταγραφεί επίσημα στην υπ’ αριθ. 105/2014 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Αναφέρουμε μονάχα τις σημαντικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν την τελευταία δεκαετία, η πρώτη επί διοικήσεως Στ. Εριφυλλίδη και οι λοιπές επί διοικήσεως Κ. Σιμιτσή:
1.Εγγραφή στο Εθνικό Κτηματολόγιο του ποσοστού επί του οικοπέδου που ανήκει στον Δήμο Καβάλας.
2.Νομική τεκμηρίωση της ιδιοκτησίας του Δήμου Καβάλας.
3.Μελέτη σεναρίων αξιοποίησης του ακινήτου.
4.Χαρακτηρισμός του ακινήτου για χρήση «ξενοδοχείου ιαματικού τουρισμού» στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Καβάλας 2010 – 2014 (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 570/2012), σύμφωνα με τα πορίσματα της προαναφερθείσας μελέτης.
5.Ίδιος χαρακτηρισμός στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καβάλας (ΦΕΚ, τεύχος ΑΑΠ υπ’ αριθ. 69/11.3.2013).
6.Σύναψη προγραμματικής σύμβασης το έτος 2012 με την τότε 4η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας, με την οποία ανατέθηκε στον Δήμο Καβάλας η αξιοποίηση του ακινήτου.
Δυστυχώς, η ατολμία των κυβερνήσεων της περιόδου 2009 – 2016 δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση των σχετικών ενεργειών, κάτι που ελπίζουμε να γίνει τώρα. Βασικότερο εμπόδιο στάθηκε μέχρι τώρα η πλήρης απουσία τίτλων ιδιοκτησίας, έστω και οθωμανικών, εκ μέρους του Δήμου Καβάλας.
Από την πλευρά του το Δημόσιο, με μεγάλη καθυστέρηση, προέβη στην εξακρίβωση των δικαιωμάτων που αξιώνει σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθ. 25 του ΑΝ 1539/1938, δηλαδή η ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή του άρθ. 10 του ίδιου νόμου διερεύνησε την υπόθεση και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το ακίνητο δεν ανήκει στον Δήμο αλλά στο Δημόσιο. Συνεπώς, μόνο με δικαστική απόφαση είναι εφικτή η επιβεβαίωση των ισχυρισμών κάθε πλευράς και η αποξένωση της άλλης από κάθε διεκδίκηση επί του ακινήτου. Στο μεταξύ το ακίνητο θα απαξιώνεται ενώ παράλληλα θα χάνονται οι ευκαιρίες για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Ήδη γειτονικές πόλεις έχουν βελτιώσει τις ξενοδοχειακές υποδομές τους και τις έχουν πολλαπλασιάσει, εισπράττοντας σημαντικό μερίδιο από την τουριστική πίτα. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη.
Είναι πολύ θετικό ότι για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο δια του αρμοδίου Υπουργού δεσμεύεται ρητά για την παραχώρηση του ακινήτου στον Δήμο. Θα πρέπει όμως να διασφαλιστεί πως η σχετική συζήτηση δεν εξαλείφει ούτε αποσβένει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις αξιώσεις του Δήμου επί του ακινήτου. Ο κίνδυνος αποδυνάμωσης των δικαιωμάτων είναι νομικά υπαρκτός και επί της ουσίας ενδεχόμενος, άρα οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τώρα πρέπει να είναι προσεκτικές και να βαδίζουν σε ασφαλές έδαφος.
Για τη δωρεάν παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων οποιασδήποτε φύσεως που ανήκουν στο Δημόσιο προβλέπει ρητά το άρθ. 200 του Ν. 3463/2006. Η παραχώρηση γίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και πρέπει να προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα αιτείται την παραχώρηση. Όμως προαπαιτούμενο της παραχώρησης είναι υποχρεωτικά να περάσει το ακίνητο και τύποις στα χέρια του Δημοσίου, δηλαδή να εγγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο η δική του κυριότητα, άρα ο Δήμος να παραιτηθεί από τις δικές του αξιώσεις. Πράγμα αδύνατο.
Συνεπώς, με βάση όσα προηγήθηκαν, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1.Να συσταθεί διαπραγματευτική ομάδα, που θα θέσει στον Υπουργό τις ανωτέρω δυσχέρειες και θα επιδιώξει να λυθούν από κοινού.
2.Να υπογραφεί συνυποσχετικό ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και στον Δήμο Καβάλας, με το οποίο θα συναποφασιστούν: α) Η αξιοποίηση του ακινήτου σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Προγραμματική Σύμβαση του 2012, προσαρμοσμένα ανάλογα, β) Η ανάθεση όλων των σχετικών ενεργειών (προκήρυξη, θέσπιση κριτηρίων, διαγωνισμός, επίβλεψη κ.ά) σε εξειδικευμένο Οργανισμό κοινής αποδοχής, ενδεικτικά αναφέρουμε το ΤΑΙΠΕΔ ή τον διάδοχό του, γ) Η επίλυση της διαφοράς όσον αφορά την κυριότητα μέσω Διαιτησίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με ταυτόχρονη παραίτηση από τα ένδικα μέσα.
3.Εναλλακτικά, και μέσα από τις συζητήσεις των διαπραγματεύσεων, μπορούν να προκύψουν και άλλες λύσεις, όπως η παραχώρηση του εμπράγματων αξιώσεων επί του ακινήτου ή και η εξαγορά των παραπάνω αξιώσεων από τον Δήμο (με ειδικό τίμημα, το οποίο είτε μπορεί να συμψηφιστεί με τα μισθώματα της δωρεάν παραχώρησης από το 1954 μέχρι το 2009, είτε με τα μισθώματα της πρώτης πενταετίας εκμετάλλευσης του ακινήτου ως ξενοδοχείου) και η συνέχιση της αξιοποίησης σύμφωνα με την § 2.
Ο επικεφαλής της παράταξης
Κωνσταντίνος Αρ. Σιμιτσής