Ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων Nομού Καβάλας κ. Μάκης Κωνσταντινίδης (φωτογραφία) μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο της Πρωινής.
Το θέμα των δηλώσεων του ήταν το γνωστό πρόβλημα από τα μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού, εξαιτίας των οποίων τα καταστήματα του κλάδου είναι κλειστά από τις 13 Μαρτίου μέχρι και σήμερα.
Ο κ. Κωνσταντινίδης εκτιμά ότι τελικά το διάστημα που θα μείνουν κλειστά τα εστιατόρια ταβέρνες και τα λοιπά θα είναι συνολικά χρονικό διάστημα 2,5 περίπου μηνών! Στα λόγια που διατύπωσε, στις απόψεις που έγιναν γνωστές στη διάρκεια της συνέντευξης παρακολουθήσαμε την αγωνία του ίδιου και των συναδέλφων του για το μέλλον της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Ο κ. Κωνσταντινίδης περιέγραψε τους εστιάτορες να βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης ανησυχίας και αβεβαιότητας. Σε μια, όπως τη χαρακτήρισε, μεγάλη οικονομική στενότητα. Ο Μάκης Κωνσταντινίδης ζήτησε η πολιτεία να εξασφαλίσει ρευστότητα στους εστιάτορες καθώς όπως είπε η εστίαση γενικότερα στην Ελλάδα καταρρέει. Παραδέχτηκε ότι εισπράχτηκαν τα χρήματα των 800 ευρώ, από την άλλη πλευρά τόνισε ότι αυτά δεν επαρκούν για τις ανάγκες της περιόδου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάκη Κωνσταντινίδη οι εστιάτορες ζητούν 1) μείωση του ΦΠΑ 2) επέκταση του μέτρου μείωσης του ενοικίου μέχρι το τέλος του έτους 3) δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης . Μαζί με αυτά επιθυμούν συμπαράσταση και από την τοπική αυτοδιοίκηση, υλοποίηση των μέτρων που οι Δήμοι εξήγγειλαν.
Σχετικά με το νέο καθεστώς λειτουργίας των ταβερνών -τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό στις παρέες και τα τραπεζοκαθίσματα- ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι πρόκειται για προϋποθέσεις που είναι δύσκολο να τηρηθούν. Δεν υπάρχει παντού- τόνισε- η δυνατότητα για επιπλέον χώρο. Ζήτησε η επαναλειτουργία των εστιατορίων και ταβερνών να γίνει νωρίτερα από ότι προβλέπεται, είναι κάτι που μπορεί να γίνει είπε χαρακτηριστικά. Τέλος ο Μάκης Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στο φόβο των συναδέλφων του για το μέλλον τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι οι συνάδελφοί μου θέλουν να ξαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους. Θέλουν αυτό να γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Είναι όμως μία μεγάλη απορία για το κατά πόσο μπορούν όλοι να τα καταφέρουν».