Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας επανήλθε με χθεσινές του δηλώσεις στο ράδιο ΠΡΩΙΝΗ επί των γνωστών παρατηρήσεων του σχετικά με το έργο που θα εκτελεστεί εξ’ αρχής στην παραλία της Ραψάνης. Άσκησε την κριτική που περιλαμβάνει το δελτίο τύπου που εξέδωσε, το περασμένο Σάββατο. Απάντηση δόθηκε από την αντιδήμαρχο τεχνικών Ευαγγελία Δρακονάκη, ωστόσο η κυριότερη είδηση των χθεσινών της δηλώσεων αφορά σε καθυστέρηση για το έργο του Εθνικού Οργανισμού Καπνού.
Στο κτήριο του πρώην ΕΟΚ είναι έτοιμο αλλά δε χρησιμοποιείται δημοτικό έργο που εκτελέστηκε με χρήματα του δήμου. Επίκειται αν και δεν είναι τόσο άμεση η έναρξη εργασιών μεγαλύτερου έργου με χρήματα ευρωπαϊκού προγράμματος. Όπως είπε η κ. Δρακονάκη, η εφορία νεοτέρων μνημείων σταμάτησε όχι μόνο το έτοιμο να λειτουργήσει έργο αλλά κι εκείνο που έχει υπογεγραμμένη σύμβαση. Κατά την κ. Δρακονάκη, η υπηρεσία νεοτέρων μνημείων θέλει να πραγματοποιήσει νέα αυτοψία στο ακίνητο αν και κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2015.
Η κ. Δρακονάκη αφήνει να εννοηθεί ότι το κτήριο ίσως και να κριθεί διατηρητέο παρά το ότι μια εργολαβία σχεδόν ολοκληρώθηκε και μία ακόμη βρίσκεται στο ξεκίνημά της. Αν η υπηρεσία νεοτέρων μνημείων κρίνει διατηρητέο το οίκημα τότε θα ανακύψει σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν καθυστέρηση στο έργο του πρώτου ορόφου και των υπολοίπων ορόφων, που είναι υπερώριμο.
Σχετικά με το δημοτικό έργο στη Ραψάνη η κ. Δρακονάκη απαντώντας στο Χρήστο Ποτόλια διευκρίνισε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Φαίνεται ότι ο κ. Ποτόλιας δεν πείστηκε, συμπέρανε η αντιδήμαρχος. Για το καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε τη βλάβη παρατήρησε ότι ο κ. Ποτόλιας ασκώντας κριτική λησμονεί να αναφέρει τη μεγάλη διάρκεια των αυξημένων μποφόρ.
Η κ. Δρακονάκη συμπλήρωσε ότι μεσολάβησε μεγάλο χρονικό διάστημα από την εκπόνηση του έργου έως την αδειοδότησή του και την έναρξη της κατασκευής του. Η κ. Δρακονάκη επέμενε πως δεν είχε προβλεφθεί η μεγάλη διάρκεια των ισχυρών ανέμων, εξηγώντας ότι το ποσό των 250.000 ευρώ που προϋπολογίζεται το νέο έργο επιδιόρθωσης του βουλιαγμένου φάρου προβλέπει ενίσχυση και των δύο φάρων. Το 55% του προϋπολογισμού είναι το πραγματικό κόστος του έργου αφού τα υπόλοιπα είναι οι κρατήσεις και η εφορία – ΦΠΑ, δήλωσε η αντιδήμαρχος. Ο δήμος Καβάλας θα διεκδικήσει χρηματοδότηση του απαραίτητου έργου από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του υπουργείου εσωτερικών.