“Ο Δήμος Καβάλας, τα τελευταία χρόνια, συνεχώς προσπαθεί να βελτιώσει τη σχέση αστικού πρασίνου-δομημένου περιβάλλοντος στην πόλη της Καβάλας κι αυτό το αποδεικνύει με τη συμμετοχή του στο μεγάλο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με τη διάσωση υπεραιωνόβιων δένδρων, τα οποία κοσμούν τον κήπο του δημαρχείου και το παρκάκι που βρίσκεται στη διασταύρωση του Φαλήρου, καθώς και με τη φύτευση 200 δένδρων στο Πάρκο Φαλήρου και άλλων τόσων σε άλλες περιοχές της πόλης, αντικαθιστώντας άρρωστα ή προβληματικά δένδρων με επιφανειακό ρίζωμα, που τα καθιστούν επικίνδυνα.
Το ίδιο θα συμβεί και με τα δύο δένδρα στην πλατεία Καπνεργάτη, τα οποία ήταν άρρωστα και θα αντικατασταθούν. Άλλωστε, σύμφωνα με την μελέτη ανάπλασης της συγκεκριμένης πλατείας, θα φυτευτούν δεκάδες μεγάλα δένδρα, γεγονός που θα αποδειχτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επίσης, στην πλατεία Ποταμουδίων, της οποίας η ανάπλαση ξεκινά αυτόν τον καιρό, στα 25 υφιστάμενα δένδρα θα προστεθούν άλλα 15! Εξάλλου, πριν από δύο ημέρες μεταφυτεύτηκαν στο παρκάκι που βρίσκεται στη Λέσχη Ποντίων (περιοχή Σίγμα) δύο ελιές που ήταν υγιείς, αλλά εμπόδιζαν την κατασκευή ενός έργου.
Το ίδιο θα συμβεί και με δένδρα της περιοχής Περιγιαλίου, κατά την εκτέλεση των έργων εφαρμογής του Σχεδίου Πόλεως. Πάρκα, κήποι, μικρές πράσινες γωνιές, νησίδες δρόμων δέχονται καθημερινά την περιποίηση της Υπηρεσίας Πρασίνου, ενώ έχουν φυτευτεί χώροι που ποτέ δεν είχαν δένδρα, θάμνους και λουλούδια.
Συμπερασματικά, θεωρούμε τουλάχιστον άσκοπη και περίεργη τη συζήτηση μερικών που ισχυρίζονται ότι δήθεν ο Δήμος δεν φροντίζει το πράσινο στην πόλη. Ξεκαθαρίζουμε, δε, ότι κάθε φορά που ο Δήμος παρεμβαίνει για να κόψει ένα δένδρο, το κάνει ύστερα από γνωμοδότηση του γεωπόνου του Δήμου, με την άδεια της Πολεοδομίας και κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ΟΠΩΣ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι τα έργα αναπλάσεων που υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας και είναι χρηματοδοτούμενα από το Πράσινο Ταμείο, έχουν την αυστηρή δέσμευση αύξησης της αναλογίας αστικού πράσινου-δομημένου χώρου.
Ως εκ τούτου, πέρα από την δεδομένη βούληση του Δήμου να αυξήσει το πράσινο στην πόλη, υπάρχει και συμβατική υποχρέωση που προκύπτει από τα χρηματοδοτικά Προγράμματα”.
Πηγή: Δήμος Καβάλας