Ξαφνικά κάποιοι ”κοιμώμενοι” αποφάσισαν να ξεσηκωθούν ενάντια στο αρδευτικό της Ξάνθης, στην προσπάθεια τους αυτή για να αποκτήσουν και μεγαλύτερη αίγλη πίεσαν να κινητοποιηθούν και οι τοπικοί πολιτικοί τους (Δήμαρχοι, Βουλευτές κα), άλλωστε στην Ελλάδα, ίσως και αλλού, ποιος μπορεί να τα βάλει με τον τοπικό του ψηφοφόρο;
Δεν είναι η πρώτη φορά, γενικά στη χώρα μας αλλά και ειδικά για αυτό το έργο, κάποιοι να εναντιώνονται στο τελικό στάδιο υλοποίησης ενός έργου. Ενώ πριν από αυτό και με βάση την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία υπάρχουν ευρύτατες, χρονικά επαρκείς, διαδικασίες διαβούλευσης, όπου αντίθετες απόψεις, απορίες, αμφιβολίες, τοποθετήσεις μπορούν να τεθούν στο δημόσιο διάλογο και να αξιολογηθούν.
Αυτό έγινε και όποιος ήθελε είπε αυτό που σκεφτόταν και αξιολογήθηκε. Παράλληλα για το συγκεκριμένο έργο, πριν χρόνια και στην πρώτη προσπάθεια υλοποίησης του και ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία δημοπράτησης κάποιοι ΄΄οικολόγοι” έθεσαν το ζήτημα που θέτουν και οι σημερινοί: ”Δεν φτάνει το νερό”.
Κατέθεσαν μάλιστα τις αντιρρήσεις τους στο ΣτΕ. Το Συμβούλιο της επικρατείας μετά από σοβαρή και μακροχρόνια έρευνα και διαδικασία αποφάνθηκε περί αυτού. 20 χρόνια σχεδόν πέρασαν έτσι.
Σήμερα με άλλη φορεσιά το ίδιο ζήτημα θέτουν κάποιοι άλλοι. Η χώρα όμως είναι σοβαρή και οι διαδικασίες έχουν τηρηθεί. Έτσι επιπλέον της σχετικής απόφασης του ΣτΕ και την απαραίτητη διαβούλευση πού έγινε, οι σχετικές εγκρίσεις ελήφθησαν μετά από επικαιροποίηση των μελετών.
Παράλληλα οι φίλοι Καβαλιώτες, είχαν την ικανοποίηση, στην παρανέστια περιοχή ,πέρα από τα παλαιότερα αρδευτικά έργα, να δούνε να κατασκευάζεται πρόσφατα ένα νέο δίκτυο, ενώ οι διαδικασίες δημοπράτησης ενός άλλου αντίστοιχού αρδευτικού έργου προϋπολογισμού 12 εκ ευρώ ολοκληρώνονται για να ξεκινήσει και η κατασκευή αυτού.
Για αυτά δεν εξέφρασαν αμφιβολίες γιατί μάλλον επαρκεί το νερό δυτικά αλλά δεν επαρκεί για εμάς τους ”ανατολικά του Νέστου”!
Ολοκληρώνοντας σημειώνω επιγραμματικά:
1. Το γιατί πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί στην πλήρη μορφή του το αρδευτικό της Ξάνθης, έχει εκτενέστατα αναλυθεί και αξιολογηθεί σε υψηλότατο επίπεδο.
2. Για να γίνει κάποιοι εξίσου υψηλού επιπέδου μελετητές και αρμόδιοι φορείς αποφάνθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση που έγινε, με γνώμονα την ασφαλή λειτουργία του έργου για πολλές πολλές δεκαετίες. Συνεπώς και για την επάρκεια των υδάτινων πόρων αποφάνθηκαν οι αρμόδιοι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα.
3. Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχετική προσφυγή, ακούγοντας όλες τις απόψεις, αναλύοντας όλα τα στοιχεία και δεδομένα που κατατέθηκαν και όσα ζήτησε συμπληρωματικά, αποφάνθηκε υπέρ της κατασκευής του έργου.
4. Σε μια ευνομούμενη, ορθολογικά σκεπτόμενη κοινωνία οι όποιες απόψεις πρέπει να τίθενται και να εξετάζονται στο σωστό χρόνο και σίγουρα όχι μετά την ολοκλήρωση των μακροχρόνιων διαδικασιών και εκτός προθεσμίας.