Dark Mode Light Mode
Ρεύμα, βελτίωση πίστας και αγώνας στο τέλος Σεπτέμβρη
Η απλή εξήγηση για τις πολλές πυρκαγιές στην ανατολική πλευρά του Δήμου Καβάλας
Έκτακτη Γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο

Η απλή εξήγηση για τις πολλές πυρκαγιές στην ανατολική πλευρά του Δήμου Καβάλας

Φωτογραφία αρχείου

Ο Νίκος Καρακεϊσογλου, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νέας Καρβάλης, ασχολήθηκε με όλες τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή. Μικρές μα και επικίνδυνες στο ξεκίνημα τους.

Έχοντας και την ενημέρωση και την εμπειρία προηγούμενων Καλοκαιριών (και Καλοκαιρινών πυρκαγιών), εξηγεί τα πολλά περιστατικά. Αναφέρεται στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος και στη συμπεριφορά των καλωδίων σε πέταγμα πουλιών ή στον δυνατό αέρα.

Η συνέντευξη

Ερ: Πόσα είναι τα πρόσφατα περιστατικά πυρκαγιάς στην περιοχή σας;

Απ: Είναι 4 τις τελευταίες 15 ημέρες. Το πιο πρόσφατο το μεσημέρι της Δευτέρας (17/6). Είναι παρόμοια. Τα δύο ήταν στη δυτική πλευρά της Νέας Καρβάλης, το άλλο ήταν στη Λεύκη μέσα στην κατοικημένη περιοχή και τέλος είχαμε και τη Δευτέρα ένα περιστατικό στην περιοχή του Χαλκερού, εκεί που είναι το σύνολο των βιοτεχνιών.

Ερ: Πάει το μυαλό μας στον εμπρησμό ή είναι σύμπτωση; Τι λέτε;

Απ: Έχω εκφράσει την άποψη μου και θεωρώ ότι το πρόβλημα προέρχεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από τα καλώδια της ΔΕΗ (ή του ΔΕΔΔΗΕ). Που περνάνε πάνω από αυτά τα αγροκτήματα. Δυστυχώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της ΔΕΗ ή του ΔΕΔΔΗΕ. Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει γνωστό το θέμα και από την πλευρά της Πυροσβεστικής. Χρειαζόμαστε τους λεγόμενους «αποστάτες». Να μπουν στα καλώδια για να μην ακουμπά το ένα με το άλλο. Με τις φωτιές τα προηγούμενα χρόνια, και τότε είχαμε επισημάνει και επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα. Είχαμε πει ότι απαιτούνται να μπούνε «αποστάτες» ή να αλλάξει η πορεία του ρεύματος, του ηλεκτρισμού. Αντί να είναι τέσσερα παράλληλα σύρματα κατά μήκος των στηλών για το ηλεκτρικό ρεύμα, να είναι αυτά τα οποία είναι με πλεκτό καλώδιο. Δυστυχώς φαίνεται η ΔΕΗ δεν μπορεί να ανταποκριθεί μέχρι στιγμής ή δε θέλουν να το κάνουν. Το πρόβλημα μετά ανακύπτει και εμφανίζεται με την πυρκαγιά. Οι τρεις από τις τέσσερεις πρόσφατες φωτιές οφείλονται σ’ αυτό το θέμα. Η τέταρτη από μαρτυρίες ανθρώπων με τους οποίους μίλησα, προήλθε από ένα δένδρο ψηλό όπου τα κλαδιά του ακουμπούσανε στα καλώδια ρεύματος. Με τον αέρα το ένα έφερε σε επαφή το άλλο. Δημιουργήθηκε ένας σπινθήρας και έτσι προήλθε η φωτιά από εκεί. Νομίζω έχω ξεκάθαρη άποψη και για τα τέσσερα περιστατικά. Δε γνωρίζω αν έχει μπει κάποιο πρόστιμο σε πολίτη για μια από αυτές τις πυρκαγιές. Δεν έχω πληροφορηθεί κάτι τέτοιο.

Ερ: Πέρσι είχαμε πάλι περιστατικά πυρκαγιών με καλώδια…

Απ: Ναι, ακριβώς. Είχαμε παράλληλα με το δρόμο της Λεύκης καθώς και στη δυτική πλευρά του χωριού που αποδεδειγμένα ήταν από καλώδια. Χρειάζονται «αποστάτες», αυτό είναι σίγουρο. Κάνουν πολύ καλή δουλειά. Με τον αέρα και τα πουλιά που φεύγουν απότομα από τα καλώδια, δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα. Η φωτιά βλέποντας ότι ξεκινάει κάτω ακριβώς από καλώδια, το μυαλό μου πάει εκεί. Ανέφερα το πρόβλημα αυτό στον Υφυπουργό Πολιτικής  Προστασίας κ. Τουρνά, ο οποίος με είχε πάρει τηλέφωνο όταν προ λίγων ημερών είχαμε τη φωτιά στη Λεύκη. Μετά το περιστατικό της Δευτέρας θεώρησα σκόπιμο να ενημερώσω τον Υφυπουργό. Μήπως μπορεί να πιέσει τη ΔΕΗ κατόπιν συνεννοήσεως με την Πυροσβεστική. Ο κ. Τουρνάς μου είπε ότι θα το δει και θα το συζητήσει.

Προηγούμενο άρθρο

Ρεύμα, βελτίωση πίστας και αγώνας στο τέλος Σεπτέμβρη

Επόμενο άρθρο

Έκτακτη Γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο