Τον Αύγουστο του 2020 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδέχθηκε σχετικό αίτημα, παραχώρησε με συγκεκριμένους όρους στο Υπουργείο Πολιτισμού την γνωστή καπναποθήκη Κούφλερ στην περιοχή των Σφαγείων.
Αμέσως μετά το Υπουργείο Πολιτισμού διέθεσε το μεγάλο ακίνητο για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Καβάλας. Όλη αυτή τη διαδικασία την είχε στηρίξει ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο οποίος εκείνη την περίοδο έκανε πρώτος τις σχετικές ανακοινώσεις.
Αυτή η εξέλιξη πρόλαβε ένα άλλο σχέδιο, το οποίο λίγο ακόμη και θα συζητούνταν ακόμη και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μια λίγο γνωστή τοπική πρωτοβουλία (σε στενή σχέση με την εκκλησία) ζητούσε το ίδιο ακίνητο για να το μετατρέψει σε κατοικίες. Που θα διέθετε, υποστήριζε, στους φοιτητές που σπουδάζουν στην Καβάλα. Η ιδέα δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οδηγούμαστε σε τοπικό «καυγά», αυτός αποφεύχθηκε λόγω της προαναφερθείσας συνεννόησης των δύο Υπουργείων.
Από την παραχώρηση της καπναποθήκης στην Αρχαιολογία Καβάλας πέρασε περίπου 1,5 έτος. Η υπηρεσία αμέσως εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία. Μπορεί να μην έκανε θαύματα αλλά προσπαθεί ακόμη και σήμερα να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Ας μην ξεχνάμε ότι η καπναποθήκη ήταν εντελώς κλειστή για σειρά πολλών ετών. Στην όλη υπόθεση παίζει ρόλο και το οικονομικό. Έτσι η Αρχαιολογία πορεύεται με όσα χρήματα διαθέτει, ζητά κι άλλα. Όμως αυτά δεν εγκρίνονται ή δεν εγκρίνονται αμέσως.
Πρόσφατα δρομολογήθηκε η αντικατάσταση της περίφραξης του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου του. Η παρέμβαση θα ξεκινήσει άμεσα. Ειδικά από την πλευρά της Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού η περίφραξη είναι ακόμη και επικίνδυνη για τους πεζούς. Τμήμα της «κρέμεται» ανάμεσα στο πεζοδρόμιο και τον δρόμο.
Φυσικά το συγκεκριμένο έργο θα φθάσει παντού, περιμετρικά του κτιρίου. Και στην πίσω του πλευρά (φωτογραφία). Σήμερα η πόρτα της καπναποθήκης είναι σχεδόν καθημερινά ανοιχτή, απόδειξη όσων γίνονται στο εσωτερικό της. Κυρίως στο ισόγειο της.
Προηγήθηκαν εργασίες συντήρησης και καθαριότητας (ακόμη και στους ορόφους της καπναποθήκης), ετοιμάζονται τα ράφια για την αποθήκη που θα λειτουργήσει στο ισόγειο. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται κι άλλες παρεμβάσεις αξιοποίησης, με την εκπόνηση σχετικών μελετών. Καταλαβαίνουμε ότι τα βήματα είναι μεν αργά αλλά είναι και σταθερά.
Σημειώνουμε ότι ο περιβάλλον χώρος της καπναποθήκης παραμένει καθαρός αφού το περασμένο Καλοκαίρι απομακρύνθηκαν διάφορα χόρτα που υπήρχαν. Τελικά προκύπτει μια συγκεκριμένη προοπτική πλήρους αξιοποίησης, όπως ακριβώς ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει δηλώσει πρόθεση λειτουργίας και αποθήκης και αποθήκευσης αρχαιολογικής σημασίας αντικειμένων που πλέον δεν χωρούν στην έδρα της. Στο Μέγαρο Τόκου επί της οδού Κύπρου.