Dark Mode Light Mode

Η Αριάδνη Χαρπαντίδη εξηγεί γιατί προτιμά την εργασία στο εξωτερικό

Η Gen Z, ή αλλιώς Zoomers, γεννημένοι μεταξύ 1997 και 2012, καθώς ενηλικιώνονται αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις στον εργασιακό χώρο αλλάζοντάς τον καταλυτικά. Η γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στην τεχνολογία θα μεταβάλλει τα επόμενα χρόνια το περιβάλλον εργασίας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά.

Οι νέοι ζητούν full-time εργασία, ευελιξία, αυτονομία ελευθερία ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνουν στην ψυχική υγεία, στους εταιρικούς κανόνες για μια καλύτερη κοινωνία. Είναι η πρώτη γενιά που απαιτεί την 4ημερη εργασία και την καθιέρωση της υβριδικής ή εξ αποστάσεως εργασίας.

Βασικά ζητήματα που αφορούν τους Zoomers είναι η ισότητα στις πληρωμές, η διαφορετικότητα στο χώρο εργασίας και η συμπερίληψη. Αν και οι Millennials μιλούσαν για προνόμια όπως την παροχή υποστήριξης για την ψυχική υγεία από τον εργοδότη, υψηλότερους μισθούς και την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, η Gen Z θεωρεί αδιαμφισβήτητα προνόμια για την επαγγελματική απόδοση.

Οι περισσότεροι προτιμούν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, χρειάζονται mentors στον χώρο εργασίας ενώ είναι πολύ πιο πιθανό να εργαστούν σε μια εταιρεία που εφαρμόζει πολιτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Παράλληλα, αν δεν είναι ευχαριστημένοι από τον εργασιακό χώρο και δεν υπάρχουν οι προοπτικές εξέλιξης τότε μπορεί και να παραιτηθούν.

Μια γενιά που δεν φοβάται να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση, με ισχυρό εκπαιδευτικό υπόβαθρο αλλά σχετικά ελάχιστη επαγγελματική εμπειρία. Η συνεργασία, η αλληλεπίδραση, η εποικοδομητική κριτική, η συνεχόμενη επικοινωνία και η ανατροφοδότηση από τους υπεύθυνους είναι βασικά χαρακτηριστικά για την εξασφάλιση της παραγωγικότητας.

Οι Zoomers αναμένεται να κάνουν τη διαφορά γιατί δεν φοβούνται να ζητήσουν αυτό που θέλουν, δεν θα διστάσουν να ζητήσουν από τον εργοδότη τους ένα πιο ευέλικτο ωράριο ή να κάνουν πιο συχνά διαλλείματα ή να απαντούν σε emails μόνο συγκεκριμένες μέρες της εργάσιμης εβδομάδας.

Ψάχνουν για μια δουλειά που θα τους εξασφαλίζει επαρκείς μέρες άδειας, με ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, με τη δυνατότητα εκπαίδευσης. Χάρη στην τεχνολογία, οι Gen Z’ers έχουν πιο ανεπτυγμένη την επιχειρηματικότητα από πολύ μικρή ηλικία.

H πανδημία γέννησε περισσότερη καινοτομία, εφευρετικότητα και επιχειρηματικότητα με τους νέους να προσπαθούν να βρουν τρόπο να επιλύσουν τα προβλήματα των προηγούμενων γενιών.

Αριάδνη Χαρπαντίδου, 24, Βρυξέλλες: «Τελειώνω το μεταπτυχιακό μου και παράλληλα αναζητώ εργασία. Θέλω να μείνω και να δουλέψω εδώ γιατί υπάρχει η δυνατότητα εξέλιξης. Στην Ελλάδα δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στα πτυχία και τους βαθμούς ενώ οι μισθοί είναι χαμηλοί, έχουμε άτομα με εξειδίκευση και δεν επικεντρωνόμαστε στο τι θέλει να κάνει ο καθένας με αποτέλεσμα αποφοίτους σχολών που δεν επιθυμούν να εργαστούν σε αυτόν τον τομέα. Στο εξωτερικό οι μισθοί είναι καλύτεροι, έλλειψη γραφειοκρατίας, και συμπερίληψη, αποδεχόμαστε τον καθένα για το πως είναι. Στην Ελλάδα είναι όλα συνδεδεμένα με την Αθήνα ενώ στο εξωτερικό και σε πιο μικρές πόλεις υπάρχουν θέσεις εργασίας. Έχουμε ικανό προσωπικό αλλά δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις αντίστοιχες απολαβές. Η ιδανική εργασία περιλαμβάνει το να μπορώ να ταξιδεύω και να δουλεύω εξ αποστάσεως, να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, ευέλικτο ωράριο και να μου δίνονται οι δυνατότητες να εξελιχθώ».

πηγή: Athensvoice.gr

Προηγούμενο άρθρο

Περί δημοσίων έργων και υποψηφιότητας με το Θόδωρο Μουριάδη

Επόμενο άρθρο

Ξανάρχισε το έργο των οπτικών ινών