Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν οικειοθελώς τις δουλειές τους τον Αύγουστο. Τι συμβαίνει;
Η σταθερότητα που σημάδεψε σε γενικές γραμμές το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα δεν θα επιστρέψει. Δεν πρέπει, λοιπόν, να εκπλήσσει το γεγονός ότι συμβαίνουν πράγματα που στο παρελθόν θα είχαμε θεωρήσει «περίεργα» ή πολύ απίθανα. Υπάρχουν πολλές έγκυρες φωνές που υποθέτουν την είσοδο σε μια (αρχική; πολύ μεγάλη;) φάση κατάρρευσης του συστήματος που παρέχει τη σκαλωσιά πάνω στην οποία στηρίζεται η πλανητική μας ύπαρξη. Σίγουρα δεν μιλάμε μόνο για την «πανδημική» κρίση. Διευρύνοντας το βλέμμα, βρίσκουμε πολλές και ακόμη περισσότερες, έστω κι αν σίγουρα δεν είναι όμορφη η όψη τους: η κλιματική και ενεργειακή κρίση, η ιλιγγιώδης αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η έλλειψη στοκ, ρυθμοί και επίπεδα πληθωρισμού που είχαμε να δούμε εδώ και δεκαετίες…
Και μετά υπάρχει η δουλειά. Ναι, τι συμβαίνει στον κόσμο με αυτήν την τεράστια εφεύρεση που γεννά άπειρο πλούτο και ατέλειωτη φτώχεια αλλά απαιτεί, εκ των πραγμάτων, την υποδούλωση όλου του χρόνου και των ενεργειών μας; Μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού βρίζει την εργασία (ή την έλλειψή της), αλλά συνεχίζει να τη θεωρεί τον κύριο τρόπο χειραφέτησης της ύπαρξής του. Ωστόσο, υπάρχουν ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. στις ΗΠΑ, από τον περασμένο Απρίλιο, έως και 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις δουλειές τους και οι Financial Times γράφουν ότι στην Ευρώπη χρειάζονται 400.000 οδηγοί φορτηγών για να «τακτοποιηθούν» οι εμπορευματικές μεταφορές. Γενικότερα, στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ υπάρχουν 20 εκατομμύρια λιγότεροι ενεργοί εργαζόμενοι σε σχέση με πριν την πανδημία και 14 εκατομμύρια από αυτούς φαίνεται να έχουν ακριβώς εγκαταλείψει την αγορά εργασίας οριστικά. Δεν δουλεύουν και δεν ψάχνουν μια εργασία. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια καμπή της ιστορίας, υποστηρίζει ο Raúl Zibechi, και μας φαίνεται ότι έχει δίκιο. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αρχίσουμε να την ερμηνεύουμε, αλλά είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον αυτό από την καθημερινή επανάληψη των ποσοστών μόλυνσης
Τον Αύγουστο, το Υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε μια στατιστική που τράβηξε την προσοχή: μόνο εκείνο τον μήνα, 4,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 4% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, άφησαν τις δουλειές τους. Δεν πρόκειται για εργαζομένους που απολύθηκαν από τους εργοδότες τους, αλλά για εργαζόμενους που εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη δουλειά.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 20 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά, από τον Απρίλιο, και σημειώθηκε ένας αριθμός ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων, ο οποίος έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2019. Σε 38 χώρες του ΟΟΣΑ, υπάρχουν 20 εκατομμύρια λιγότεροι ενεργοί εργαζόμενοι από ό,τι πριν από την πανδημία. 14 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας, δεν εργάζονται και δεν αναζητούν δουλειά. Σε σύγκριση με το 2019, υπάρχουν 3 εκατομμύρια περισσότεροι νέοι μεταξύ αυτών που δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ονομάζεται ήδη «Η μεγάλη παραίτηση»: μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη θέση εργασίας τους, τουλάχιστον το ένα τέταρτο από αυτούς δεν είχαν εναλλακτικές εργασίας. Υπάρχουν επίσης νούμερα ρεκόρ στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κατασκευή κατοικιών έχει πέσει στο ελάχιστο, όχι μόνο λόγω της αύξησης των τιμών των υλικών και των καθυστερήσεων στην παράδοση, αλλά και λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχουν σχεδόν ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους Financial Times, χρειάζονται 400.000 οδηγοί φορτηγών στην Ευρώπη για τη ρύθμιση των εμπορευματικών μεταφορών.
Ο νομπελίστας στα οικονομικά Paul Krugman πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι έμαθαν πολλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αναταραχή που δημιούργησε η πανδημία ήταν μια εμπειρία κατά την οποία πολλοί συνειδητοποίησαν, κατά τους μήνες της αναγκαστικής αδράνειας, πόσο μισούσαν τη δουλειά που έκαναν.
Είναι από τους μεγάλους αγώνες του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος των χρόνων Εξήντα και Εβδομήντα, [όπως έχουμε γράψει εκτενώς και στο βιβλίο μας ‘’εκκενώστε τους δρόμους από τα όνειρα’’], που δεν παρακολουθούσαμε πλέον μια τόσο μαζική εγκατάλειψη θέσεων εργασίας. Τώρα μιλάμε για ένα κίνημα βάσης, χωρίς κανέναν να το καθοδηγεί, αλλά ισχυρό με την έννοια ότι πολλοί εργαζόμενοι απορρίπτουν τη μισθωτή σκλαβιά, όπως ονόμαζε ο Λένιν την εργασία.
Είναι αλήθεια ότι, μετά από εκείνη τη φωτεινή στιγμή για τους εργαζόμενους, ο καπιταλισμός μπόρεσε να ανασυνθέσει την κυριαρχία σε νέα θεμέλια, όπως ο τογιοτισμός και η αυτοματοποίηση της εργασίας στο εργοστάσιο, αλλά και διώχνοντας ολόκληρα γένη νέων από την αγορά εργασίας. Οι νέες τεχνολογίες που τέθηκαν στην υπηρεσία της συσσώρευσης κεφαλαίου έχουν καταστήσει την εργασία επισφαλή και προκάλεσαν μια πτώση των μισθών, συνθήκες ενάντια στις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι εξεγείρονται τώρα.
Foto Pixabay
Νομίζω ότι υπάρχουν κάποια πράγματα να μάθουμε από αυτό το κίνημα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να θυμόμαστε, σύμφωνα με τη Silvia Federici και άλλους, ότι η μισθωτή εργασία δεν είναι ο δρόμος για τη χειραφέτηση, όπως λανθασμένα πιστεύαμε εδώ και πολύ καιρό, ειδικότερα όσοι από εμάς προερχόμαστε από το μαρξιστικό στρατόπεδο. Μπορούμε να βασιστούμε επάνω σε έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρηματικών πραγματικοτήτων που βρίσκονται σε θέση να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας εκτός της καπιταλιστικής αγοράς, με μικρές πρωτοβουλίες τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και σε εκείνο των υπηρεσιών.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν εργασίες που δημιουργούνται από αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες, όπου ελέγχουν τον χρόνο και τον τρόπο τους, χωρίς επιστάτες ή αφεντικά, στη βάση της αμοιβαίας βοήθειας, της συνεργασίας και του κοινοτικού πνεύματος. Θα ειπωθεί ότι είναι λίγα και περιθωριακά, αν κοιτάξει κανείς τη μεγάλη καπιταλιστική παραγωγή, αλλά μη ξεχνάμε ότι τα αντισυστημικά κινήματα γεννιούνται πάντα στο περιθώριο, ποτέ στο κέντρο.
φωτογραφία από https://www.fao.org
Δεύτερον, πρέπει να κατανοήσουμε τη στρατηγική σημασία αυτής της μορφής εργασίας, όταν είναι συλλογική. Οι ιθαγενείς, πολλοί αγρότες και πολλοί κάτοικοι των αστικών προαστίων, για παράδειγμα, εκτελούν αυτοαπασχολούμενες δουλειές, όχι μισθωτές, με τις οποίες μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Υπάρχει μια κάποια σχέση μεταξύ της αξιοσημείωτης ικανότητας αντίστασης, αγώνα και μεταμόρφωσης των αυτόχθονων πληθυσμών και του γεγονότος ότι εργάζονται ως κοινότητα;
Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, αυτοί οι λαοί αντιπροσωπεύουν το 1 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού, αλλά είναι ο κύριος συλλογικός παράγοντας κατά της κλιματικής αλλαγής και για τη διατήρηση της ζωής, καθώς και ένα συλλογικό υποκείμενο ικανό να αμφισβητήσει το σύστημα με τέτοια δύναμη, έτσι ώστε οι κυρίαρχες τάξεις το βλέπουν ως ένα εχθρό που πρέπει να νικηθεί.
Είκοσι επτά εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα άγριας εκμετάλλευσης στις maquiladora. Φωτογραφία από το La Marea
Το τρίτο μάθημα αυτής της λίστας αφορά την κλίμακα, όπως μας διδάσκει ο Fernand Braudel. Ο καπιταλισμός είναι παιδί της μεγάλης κλίμακας. μπόρεσε να ανοίξει τα φτερά του με την κατάκτηση της Αμερικής, που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της παγκόσμιας αγοράς. Ο καπιταλισμός μπορεί να συγκρατηθεί και να κρατηθεί υπό έλεγχο μόνο σε μια μικρή κλίμακα, αυτή της κοινότητας, του χωριού.
Το εργοστάσιο, με χιλιάδες εργάτες, και η ύπαιθρος, με χιλιάδες εκτάρια μονοκαλλιεργειών, πρέπει να διαχειρίζονται από ειδικούς, αφού οι κοινότητες δεν μπορούν να ελέγξουν τη μάζα. Αυτοί οι χαρακτήρες, μόλις έρθουν στην κρατική εξουσία, θα είναι οι νέοι αστοί. Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν εμπόδιο στις αλλαγές, όπως αποδεικνύουν οι αγώνες του εικοστού αιώνα..
Εκείνο το ξυπνητήρι καρφωμένο στις έξι το πρωί
Κανείς δεν έχει το θάρρος να πει ότι, από μόνη της, η εργασία είναι μια μισητή και εξοντωτική πρακτική, όχι βέβαια δικαίωμα που πρέπει να υπερασπιζόμαστε. Γιατί όμως το ιταλικό Σύνταγμα μιλά για μια Δημοκρατία που βασίζεται στην εργασία και όχι στους ανθρώπους που εργάζονται;
Αυτό είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία. Αντιμέτωποι με την ομίχλη που μας περιβάλλει στην καταιγίδα, μόνο η ηθική και η ακριβής ανάγνωση της ιστορίας και του παρόντος μπορούν να φωτίσουν το δρόμο, την πορεία των λαών.
ο maomao comune λέει 12 Noεμβρίου 2021 στις 19:28 Ο Zibechi γράφει από τη Λατινική Αμερική και σε αυτή τη δήλωση υποθέτει μια πρόχειρη εκτίμηση, αναφερόμενος σίγουρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ασχολείται και συχνά μιλά για αυτόχθονες πληθυσμούς που, στην ήπειρό του, αριθμούν περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, ο Ραούλ δεν αναφέρεται μόνο στους αυτόχθονες πληθυσμούς, αλλά σε χιλιάδες εμπειρίες, συχνά πολύ μικρές, τις οποίες έχει επισκεφτεί και αυτοπροσώπως τις τελευταίες δεκαετίες. Από την Cecocesola, μια σημαντική εμπειρία μη ιθαγενών, στη Βενεζουέλα, η οποία προβλέπει την κατανάλωση φαγητού τουλάχιστον 100.000 ατόμων, έως την Τσιάπας ζαπατίστα ή την Παταγονία των Μαπούτσε στη Χιλή και την Αργεντινή. Ο Ραούλ αφηγήθηκε μερικές από αυτές τις εμπειρίες στη Λατινική Αμερική, για παράδειγμα, στα 10 επεισόδια έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο Comune-info και με τίτλο Κινήματα στην πανδημία. Αλλά ρωτάτε για την Ευρώπη και την Ιταλία: αν θεωρήσουμε με κάπως ευρείς όρους τις «αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες», δηλαδή, ως πραγματικότητες σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές από την καθαρή λογική της επιχείρησης της αγοράς, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το 2019 υπολογίστηκε ότι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία παρείχε συνολικά το 6,53% της αμειβόμενης απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 14,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι 1 στους 100 από αυτούς τους ανθρώπους απασχολείται με κριτήρια που ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτά που λέει ο Zibechi; Μάλλον ναι. Μπορείτε να βρείτε εύκολα ονόματα, στα 13 χιλιάδες άρθρα που έχει δημοσιεύσει το Comune-info και σε πολλά άλλα sites. …
Ο Istituzione di un Reddito di Base Universale-Δημιουργία Παγκόσμιου Βασικού Εισοδήματος λέει:
David Graeber: ‘Για να σώσουμε τον κόσμο πρέπει να σταματήσουμε να δουλεύουμε’
“Η κοινωνία μας εξαρτάται από την εργασία. Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν η αριστερά και η δεξιά, είναι ότι οι θέσεις εργασίας είναι κάτι καλό. Όλοι θα πρέπει να έχουν μια θέση εργασίας. Η εργασία είναι το σήμα της ηθικής μας ιδιότητας του πολίτη. Φαίνεται ότι έχουμε πείσει τους εαυτούς μας, ως κοινωνία, ότι όποιος δεν εργάζεται περισσότερο από όσο θα ήθελε, σε κάτι που δεν του αρέσει, είναι ένας άνθρωπος κακός και ανάξιος. Κατά συνέπεια, η εργασία έρχεται να απορροφήσει όλο και μεγαλύτερες αναλογίες της ενέργειας και του χρόνου μας.
Μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς είναι εντελώς άχρηστο. Ολόκληρες βιομηχανίες (σκεφτείτε το τηλεμάρκετινγκ, το εταιρικό δίκαιο, τα ιδιωτικά κεφάλαια-συμμετοχές), ολόκληρες γραμμές εργασίας (μεσαία διοίκηση, στρατηγικοί επωνυμίας, διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων ή σχολείων υψηλού επιπέδου, εκδότες εσωτερικών εταιρικών περιοδικών) υπάρχουν κυρίως για να μας πείσουν ότι υπάρχει κάποιος λόγος για την ύπαρξη τους. Η άχρηστη εργασία αφαιρεί χώρο από τη χρήσιμη εργασία (σκεφτείτε τους δασκάλους και τους διαχειριστές που κατακλύζονται από τη γραφική εργασία). είναι επίσης σχεδόν πάντα καλύτερα αμειβόμενοι. Όπως είδαμε στο lockdown, όσο πιο κραυγαλέα ωφελεί η εργασία σας άλλους ανθρώπους, τόσο λιγότερο σας πληρώνουν.
Το σύστημα δεν έχει νόημα. Καταστρέφει επίσης τον πλανήτη. Εάν δεν απαλλαγούμε γρήγορα από αυτόν τον εθισμό-από αυτή την εξάρτηση, θα αφήσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να αντιμετωπίσουν καταστροφές σε κλίμακα που θα κάνει την τρέχουσα πανδημία να φαίνεται ασήμαντη.”
Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος