Dark Mode Light Mode

«Η αύξηση των κρουσμάτων θα έρθει και στην ΑΜΘ»

Ο διευθυντής Υγείας της ΠΕ Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος είναι ρεαλιστής. Προβλέπει αύξηση κρουσμάτων και στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη αν και η συγκεκριμένη περιφέρεια σήμερα είναι η καλύτερη της χώρας.

Υπό την έννοια ότι στους συγκεκριμένους 5 νομούς της υπάρχει η καλύτερη υγειονομική κατάσταση σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε στην Πρωινή για το χθες, το σήμερα και κυρίως το αύριο της πανδημίας

Η συνέντευξη Παπαδόπουλου

Ερ: Θέλουμε την άποψη σας για την κατάσταση σήμερα, αφού βέβαια είχε μεσολαβήσει η αισθητή μείωση των κρουσμάτων και των ασθενών.

Απ: Σίγουρα μειώθηκαν αλλά αυξάνονται και πάλι. Μάλλον θα αρχίζουν να αυξάνονται και εδώ.  Απ` ότι φαίνεται η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σήμερα είναι η καλύτερη σε όλη την Ελλάδα. Η αύξηση όμως έχει ξεκινήσει και αναπόφευκτα θα έρθει και εδώ πέρα. Αυτό που είναι το ανησυχητικό είναι ότι η χώρα δεν πρόλαβε να βρεθεί σε ένα σημείο σταθεροποίησης. Με το που καταφέραμε να ρίξουμε τα κρούσματα, αρχίζαμε πάλι δυστυχώς να τα ανεβάζουμε. Είναι όλη αυτή η χαλάρωση που υπάρχει στα μέτρα, ο τουρισμός, η συμπεριφορά του κόσμου και η μετάλλαξη η οποία δεν συγχωρεί.

Ερ: Αυτό το κύμα που θα έρθει ή είναι πολύ πιθανό να έρθει  θα είναι ηπιότερο σε σχέση με τα  προηγούμενα γιατί και εμβολιαζόμαστε αλλά και γιατί είναι καλοκαίρι.

Απ: Όχι θα είναι ηπιότερο από πλευράς θανάτων πιθανώς γιατί κολλάνε νέοι άνθρωποι. Φοβάμαι όμως ότι θα έχει περισσότερα κρούσματα. Θα έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων σε σχέση με την πανδημία. Αυτό το βλέπουμε σε άλλες χώρες.  Θα έχουμε και κάποιους εμβολιασμένους. Να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι δεν είναι τίποτα και είναι μια ίωση και δεν τρέχει κανένας λόγος να κάνουν το εμβόλιο, υπάρχουν άλλοι που λένε ότι έκαναν το εμβόλιο και είναι άτρωτοι. Τα πράγματα δεν είναι ούτε στη μια πλευρά, ούτε στην άλλη. Τα εμβόλια σε όλες τις ασθένειες μειώνουν τη πιθανότητα να πάθεις κάτι σοβαρό. Δεν σε προστατεύον από το να κολλήσεις τον ιό. Δεν δημιουργούν μια πανοπλία όπου ο ιός δεν περνάει μέσα με τίποτα. Απλά έρχεσαι σε επαφή και η άμυνα μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά για να μην νοσήσεις σοβαρά. Άρα λοιπόν δεν μας εμποδίζει στο να μη κολλήσουμε και μάλιστα δεν είναι και 100% αποτελεσματικά. Μερικούς ανθρώπους δε θα τους βοηθήσει. Για αυτούς φοβόμαστε. Οι νέοι άνθρωποι από την άλλη μεριά δεν κινδυνεύουνε από τον κορωνοϊό σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Ένας 20αρης ας πούμε είναι σπάνιο να πάθει κάτι από τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο σε αυτόν δεν έχει την έννοια να τον προστατεύσει για να μην πεθάνει. Προστατεύει όμως από το να μην μεταδώσει. Για αυτό και λέμε τους νέους να κάνουνε το εμβόλιο. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες δεν το συζητάμε. Έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί όλοι.

Ερ: Λέτε ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τα οποία θα είναι στις χαμηλές ηλικίες;

Απ: Ακριβώς. Γιατί ο εμβολιασμένος μπορεί να έρθει σε επαφή, να το περάσει όμως με πολύ ήπια συμπτώματα, υποκλινικά. Δε θα φτάσει στο Νοσοκομείο.  Αυτό μπορεί να συμβεί και στους ανεμβολίαστους. Πολύ δύσκολα, κάποιες πολύ μικρές περιπτώσεις θα έχουμε εμβολιασμένους, το έχουμε δει σε άλλες χώρες, που θα έχουνε βαριά συμπτώματα λόγω του ότι δεν υπάρχει καλή άμυνα ή είναι μεγάλης ηλικίας κτλ. Η μετάλλαξη ξεφεύγει και λίγο από την ανοσιακή απάντηση. Από εκεί και μετά όμως δεν θα έχουμε αυτό που είχαμε τον Νοέμβριο ή αυτό που είχαμε τον Μάρτιο, εκτός αν δεν εμβολιαστούμε. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε μεγάλες ηλικίες. Θα δούμε περιπτώσεις και διασωληνομένων και θανάτων.

Ερ: Πάλι μπαίνετε στη διαδικασία να κάνετε ελέγχους και το μυαλό μας πάει στην εστίαση. Τι ελέγχους κάνει σε σχέση με το θέμα μας αυτό τον καιρό η Διεύθυνση Υγείας;

Απ: Θα προσανατολιστούμε σε χώρους όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μετάδοσης. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον καθέναν. Αυτή τη στιγμή θα περάσουμε σε μια άλλη φάση όπου ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί τον εαυτό του. Επιπλέον υπάρχει το εμβόλιο και αν θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του πρέπει να πάει να το κάνει.  Επίσης θα πρέπει να τηρεί κάποια ελάχιστα μέτρα. Δεν μπορεί να συνωστιζόμαστε εκατοντάδες άνθρωποι σε ένα χώρο.

Δυστυχώς δε γίνεται. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτή τη φάση. Δεν έχει περάσει η πανδημία. Δεν μπορούμε να κυνηγάμε τον καθέναν. Αν φοράει τη μάσκα ή όχι, αν έρχεται σε επαφή με τον καθέναν ή όχι. Από εκεί και μετά κάποιες περιπτώσεις που έχουμε μεγάλου συνωστισμού κόσμου, θα κοιτάξουμε να μην το επιτρέψουμε να γίνει. Αν και η κοινωνία βλέπετε ότι αντίθετα πηγαίνει. Είναι και το καλοκαίρι.

Ερ: Η εμβολιαστική διαδικασία σε τοπικό επίπεδο, θέλετε να σχολιάσετε κάτι; Βλέπετε κάτι ιδιαίτερο στο νομό Καβάλας ή είναι γενική η κατάσταση όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Απ: Αυτό που βλέπω είναι μια κάμψη από την ενημέρωση που έχω από τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας. Υπάρχει κάμψη, είναι λογικό. Δεν έχουμε τους ρυθμούς εμβολιασμού που είχαμε. Αυτό βέβαια είναι ανησυχητικό. Είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Απλά στην περιοχή μας είχαμε από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.  Υπάρχουν αρκετοί ανεμβολίαστοι και σε ηλικίες που είναι επικίνδυνες. Το τονίζω αυτό, να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το κάνουνε. Δεν μπορώ να το καταλάβω άτομα 50, 60, 70 ετών, να μην εμβολιάζονται.  Κυνηγάμε τους νέους, να εμβολιάζουμε τον 20αρη. Γιατί; Για να προστατεύσει τον μεγαλύτερο; Να εμβολιαστεί ο μεγαλύτερος και να προσέχει. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

Προηγούμενο άρθρο

Σάββας Μιχαηλίδης: «Θα εγκριθεί και θα χρηματοδοτηθεί η πρόταση της ΔΕΥΑΝ»

Επόμενο άρθρο

Τέλος στα ραντεβού μέσω φαρμακείων για τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου