Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και σε ερώτημά μας εάν σημειώθηκε κάποια πρόοδος για το θέμα του παλιού νοσοκομείο, μας απάντησε ότι τα μόνα που συνέβησαν ήταν διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Συμπλήρωσε ότι ο δήμος θα πρέπει να πείσει το υπουργείο σχετικά με τους λόγους του αιτήματος παραχώρησης κι επίσης ότι το υπουργείο θα πρέπει να πιεσθεί πως το νοσοκομείο ανήκει στους καβαλιώτες. «Για να είμαι ειλικρινής, τα βλέπω δύσκολα τα πράγματα, έστω κι αν εύχομαι όλα να πάνε καλά», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης η δήμαρχος.
Η κ. Τσανάκα εξήγησε ότι τα προβλήματα εστιάζονται σε νομικό επίπεδο. Τόσο η ίδια όσο και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε συμφωνία. Παρόλα αυτά, τα νομικά κωλύματα που προκύπτουν και από τις δύο πλευρές δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Το βασικότερο κώλυμα αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου που θα πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ώστε να εμπλακεί ως επενδυτής κάποιος επιχειρηματίας. Η δήμαρχος συμπλήρωσε ότι η κοινωφελής χρήση του παλιού νοσοκομείου είναι περιττή αφού ο δήμος διαθέτει ήδη επαρκέστατες κοινωνικές δομές.
«Δεν είμαι αισιόδοξη και προτιμώ να κρατώ μικρό καλάθι σχετικά με το εάν τελικά θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ο δικαστικός αγώνας είναι κάτι που δε θα αποφύγουμε ως τη μοναδική διέξοδο. Το ζήτημα είναι, ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα και για ποιο λόγο. Με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, δεν τίθεται θέμα κατάληψης του κτηρίου, κάτι που θα μας καταστήσει ανακόλουθους. Το πώς ακριβώς θα πρέπει να ενεργήσουμε θα το συζητήσω με τους νομικούς συμβούλους του δήμου. Μακάρι το νομικό συμβούλιο του κράτους να κατανοήσει ότι θεωρούμε το ακίνητο δικό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τσανάκα.
Πως είναι δυνατόν να ζητήσουμε από το κράτος την κατά χρήση παραχώρηση ενός ακινήτου που το θεωρούμε ήδη δικό μας, αναρωτήθηκε η δήμαρχος. Παραχωρήσεις γίνονται σε άλλους δήμους της χώρας, εκεί ωστόσο δεν τίθενται παρόμοια προβλήματα ιδιοκτησίας. Παντού οι εύκολες εξωδικαστικές παραχωρήσεις είναι κατά χρήση. Γι’ αυτό και ο δήμος κάλεσε την κυβερνητική πλευρά σε συνεκμετάλλευση του κτηρίου, αφήνοντας την αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος να κριθεί σε νομικό επίπεδο. Το κέρδος για την πόλη δε θα ήταν φυσικά η είσπραξη κάποιου ενοικίου αλλά η δημιουργία ενός αναπτυξιακού πυλώνα με την κατασκευή ενός απαραίτητου ξενοδοχείου.
Οι νομικοί σύμβουλοι είναι υπεύθυνοι να εξετάσουν τη φόρμουλα της συνεκμετάλλευσης και εάν δύναται να εφαρμοστεί. Η δήμαρχος αρνείται να απεμπολήσει τα δικαιώματα του δήμου θίγοντας κατ’ επέκταση και τα συμφέροντα των καβαλιωτών. Επιπλέον, η δήμαρχος θεωρεί ότι ακόμη κι αν προχωρήσει η λύση του ξενοδοχείου, το κτήριο θα πρέπει να γκρεμιστεί και να ανεγερθεί από την αρχή. Το οικόπεδο όμως είναι εξαιρετικό. Γι’ αυτό και στο σχέδιο το οποίο στάλθηκε στο υπουργείο συμπεριλαμβάνονται διάφορες λύσεις όπως η μερική ή ακόμη και η ολική κατεδάφιση. Μάλιστα ένας επενδυτής που ήρθε σε επαφή με τη δήμαρχο, της δήλωσε ότι το πολύ πολύ να διατηρηθεί η πρόσοψη αλλά όλο το εσωτερικό χρήζει κατεδάφισης.