Dark Mode Light Mode
Οι στόχοι της νέας διοίκησης στην «Εργοανάπτυξη»
Η «Δημωφέλεια» ψάχνει παραχωρήσεις- καταπατήσεις στο Εσκί Καπού
Η Αγία Μαρίνα ευχαριστεί

Η «Δημωφέλεια» ψάχνει παραχωρήσεις- καταπατήσεις στο Εσκί Καπού

Κατόπιν εντολής του διοικητικού συμβουλίου της «Δημωφέλεια», μηχανικός – τοπογράφος και δικηγόρος ανέλαβαν να ερευνήσουν κάθε λεπτομέρεια για τη δημοτική έκταση του Εσκί Καπού. Κάπως έτσι αναδείχθηκαν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδιώτες δηλώνουν δικές τους ιδιοκτησίες στη συγκεκριμένη δημοτική έκταση. Ένα από τα πρώτα μελήματα της διοικήσεως Ιωσηφίδου στη «Δημωφέλεια» ήταν ο ακριβής καθορισμός της περιουσίας της προκειμένου ειδικότερα το Εσκί Καπού να αναπτυχθεί ποικιλοτρόπως. Μία από τις πρώτες διαπιστώσεις ήταν πως στη δημοτική έκταση υπήρχαν αρκετοί καταπατητές.

Η πρόεδρος Αναστασία Ιωσηφίδου έδωσε εντολή σε μηχανικό – τοπογράφο ώστε να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των εσωτερικών και εξωτερικών ορίων του Εσκί Καπού. Ενόσω η υπόθεση τελούσε υπό έρευνα διαπιστώθηκαν διανομές γης από τη διεύθυνση γεωργίας πριν από το χρόνο μεταβίβασης της εκτάσεως στο δήμο Καβάλας. Επίσης, κάποιοι καταπατητές άνευ τίτλων κυριότητας ή επίσημων εγγράφων βρισκόταν εντός της δημοτικής εκτάσεως.

Παράλληλα με την εντολή προς το μηχανικό, η διοίκηση το ίδιο έπραξε και προς δικηγόρο ώστε να διεξαχθεί έρευνα στο υποθηκοφυλακείο και στο κτηματολόγιο για εντοπισμό εγγραφών από τρίτα πρόσωπα. Η έρευνα αφορούσε στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν έγγραφα και συμβόλαια αλλά και στις μη νόμιμες περιπτώσεις των καταπατητών. Η κ. Ιωσηφίδου μας εξήγησε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτησιών με συμβόλαια προ του 1970 όπως υπάρχουν και 42 καταπατητές που δε διαθέτουν οποιονδήποτε τίτλο κυριότητας.

Η καθαρή έκταση του Εσκί Καπού κατά τη διαδικασία μεταβιβάσεως από το δήμο στη «Δημωφέλεια» δε συμβάδιζε με τους τίτλους που είχε δώσει η διεύθυνση γεωργίας. Βεβαίως, είναι παράξενο το γεγονός ότι η διεύθυνση γεωργίας είχε προχωρήσει σε παραχωρήσεις μικροεκτάσεων του Εσκί Καπού σε ιδιώτες προ πολλών ετών. Γι’ αυτό και όταν κατά το παρελθόν ο δήμος είχε αντιληφθεί τις περιπτώσεις παραχωρήσεων, είχε αποστείλει τοπογραφικό στη διεύθυνση γεωργίας προκειμένου η υπηρεσία να πάψει τις μεταβιβάσεις τμημάτων της δημοτικής έκτασης.

Διόλου εύκολη δεν είναι η διαδικασία της έρευνας αφού ταυτόχρονα εξετάζονται και οι χρόνοι των μεταβιβάσεων. Τα διαγράμματα που προσκόμισε ο μηχανικός τοπογράφος προσδιορίζουν επακριβώς το αυθαίρετα καταπατημένο τμήμα της δημοτικής έκτασης. Ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεση παραδίδει ιδιοχείρως επιστολές προς τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες εκτάσεων και εξώδικες οχλήσεις προς τους καταπατητές. Οι καταπατητές θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία της «Δημωφέλεια» να ενημερωθούν σχετικά και να δηλώσουν εντός 10μερου παραίτηση από οποιαδήποτε κατοχή. Ειδάλλως, η δημοτική επιχείρηση θα διεκδικήσει αποζημίωση χρήσης, δηλαδή το μίσθωμα της κατοχής όλων των ετών καθώς και την αποβολή τους από την καταπατημένη έκταση. Το περιθώριο συνεννοήσεως των ιδιοκτητών με τη «Δημωφέλεια» θα λήξει τον Ιανουάριο.

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ

Ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ πάντως δήλωσε ότι η πρώτη σοβαρή ενασχόληση του δήμου Καβάλας με το Εσκί Καπού χρονολογείται από το 1989, όταν επί διοικήσεως Αθανασιάδη άρχισε η συζήτηση για την κατασκευή λιμανιού σιτηρών. Ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης είχε αποφανθεί ότι η τεράστια δημοτική έκταση θα έπρεπε να μεταβιβαστεί στη δημοτική επιχείρηση ΔΑΝΕΚ. Ακόμη και τότε όμως η διεύθυνση γεωργίας συνέχιζε να παραχωρεί κομμάτια σε ακτήμονες ιδιώτες.

Η τελευταία φορά που ο δήμος Καβάλας προσπάθησε να ανακόψει την τάση της διεύθυνσης γεωργίας να διανέμει γη σε ακτήμονες συνέβη επί διοικήσεως Σιμιτσή. Αυτό εξασφαλίσθηκε το 2007. Έκτοτε η υπηρεσία έπαψε τις παραχωρήσεις, στις οποίες επιδιδόταν επειδή δεν είχαν επακριβώς προσδιορισθεί τα εξωτερικά όρια του Εσκί Καπού. Περίπου το 2009 η διοίκηση Σιμιτσή οριοθέτησε την έκταση κι έτσι αποδεικνύεται η ιδιοκτησία της έκτασης του λιμανιού, ενώ εγγράφηκε και στο κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να εξασφαλισθεί η αποζημίωση 1,5 εκατομμυρίου από τον ΟΛΚ.

Πέραν της καταγραφής των εξωτερικών ορίων, υπάρχουν όμως και ακριβή τοπογραφικά βάσει των οποίων φαίνονται οι παραχωρήσεις της διεύθυνσης γεωργίας προς ακτήμονες. Τα αρχικά 11.000 στρέμματα του Εσκί Καπού σήμερα είναι μόνο 4.500, διευκρίνισε ο Κωστής Σιμιτσής, λόγω των παραχωρήσεων. Τίποτε δε δύναται να διαφοροποιηθεί ακόμη και νομικά για τις παραχωρημένες εκτάσεις από το κράτος εξαιτίας σχετικού προνομίου που διατηρεί και μάλιστα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ο δήμος δε δικαιούται καν να ζητήσει αποζημιώσεις.

Γι’ αυτό εξάλλου και ο κ. Εριφυλλίδης είχε αποφασίσει να μεταβιβάσει την έκταση από το δήμο στη ΔΑΝΕΚ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και την επιδίκαση της αποζημιώσεως του 1,5 εκατομμυρίου από τον ΟΛΚ. Κοντολογίς, αρκετές ήταν οι κινήσεις που είχαν εκδηλωθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές πριν την κορύφωσή τους ώστε να διασφαλιστεί η κυριότητα του Εσκί Καπού.

 

*

Προηγούμενο άρθρο

Οι στόχοι της νέας διοίκησης στην «Εργοανάπτυξη»

Επόμενο άρθρο

Η Αγία Μαρίνα ευχαριστεί