Ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης μίλησε στην Πρωινή την περασμένη Παρασκευή. Μετά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη, πριν τη χθεσινή συνεδρίαση.
Επιμένει ότι η διοίκηση του Δήμου δεν ακούει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Εννοώντας ότι πολλές από αυτές είναι σωστές, πρέπει να ληφθούν υπόψη. Να επηρεάσουν και να αλλάξουν όπου χρειάζεται την πρακτική του Δήμου Καβάλας.
Η συνέντευξη
Ερ: Η διοίκηση δεν ακούει καθόλου την αντιπολίτευση, όπως μας λέτε. Τι σημαίνει αυτό;
Απ: Θα σας πω απλά παραδείγματα, ξεκινώντας από το έργο στα Ποταμούδια. Πολύ ωραία. Χαρήκαμε που έγινε η καινούργια αυλή. Πήγε πολύς κόσμος. Αυτός ο κόσμος που πήγε στα εγκαίνια έκλεισε τις διαβάσεις, το δρόμο και όλα. Σκεφτείτε να σηκώνονταν πιο ψηλά η αυλή, να υπήρχαν σκαλάκια να κατέβαιναν τα παιδάκια. Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν… Να υπήρχε κι ένα πάρκινγκ όπως προτείναμε. Δεν μας άκουσαν. Μιλάμε για το Κτηματολόγιο. Για τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Η καταλυτική ημερομηνία είναι στις 30/11/2024, δηλαδή σε 1 μήνα τελειώνει η ιστορία. Απ’ ότι μας είπε πριν λίγους μήνες η διοίκηση, έχουν αδήλωτα/αμφισβητούμενα, /καταπατημένα 180 ακίνητα του Δήμου. Έπρεπε και πρέπει να γραφτούν στο Κτηματολόγιο. Να γίνουν οι διαδικασίες. Όλη η αντιπολίτευση -και η κα Ιωσηφίδου- το είχε τονίσει το προηγούμενοι διάστημα, ζητώντας να γίνουν όλα πιο γρήγορα. Τώρα φτάσαμε στο… αμήν. Έχοντας ο Δήμος μια νομική υπηρεσία με δυο εξαίρετους δικηγόρους. Από το 2017 που άρχισε να υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης μέχρι το 2024 είναι 7 χρόνια. Από μια υπόθεση- δήλωση στο Κτηματολόγιο να έκαναν το μήνα, δεν θα χρειαζόταν να δώσουμε ακόμη 25 χιλιάδες ευρώ σε άλλο δικηγόρο και να τρέχουμε με τη ψυχή στο στόμα για να προλάβουμε τις προθεσμίες. Τώρα πως έγινε να μεθοδευτεί κατεπείγουσα διαδικασία κλπ, σ’ αυτήν τη συγκεκριμένη δικηγόρο… Το μυαλό μας πηγαίνει και σε προεκλογικές δεσμεύσεις. Σε διαδικασίες τέτοιες που δυστυχώς συνέβησαν και για αυτό έχουμε το αποτέλεσμα αυτό που έχουμε. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι η ουσία και για αυτό ψήφισα υπέρ. Πρέπει να δηλωθούν αυτά τα ακίνητα. Η αντιπολίτευση δεν είναι πάντα η κακιά, η πονηρή. Εμείς δεν θέλουμε να εμποδίσουμε το έργο αλλά όταν βλέπουμε κάτι στραβό, είσαι υποχρεωμένος από εκεί και πέρα να το κυνηγήσεις, να το πεις. Αυτός είναι ο ρόλος μας.
Ερ: Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τι ρωτήσατε και τι σας απάντησε η διοίκηση;
Απ: Έχουμε φέρει σαν θέμα αυτή τη φορά και το θέμα της μελέτης που γίνεται από τα Υπουργεία. Μελετούν σε περίπτωση πλημύρας των Τεναγών, να κατασκευαστεί σήραγγα και τα επιπλέον νερά να διοχετεύονται από τη σήραγγα στον κόλπο της Καβάλας. Το δημόσιο πληρώνει αδρά. Το έργο των μελετών εκπονείται. Αυτό το πράγμα δεν θέλουμε να γίνει. Τους έχουμε τονίσει ότι έχει δυο κακά. Το ένα ότι θα καταστρέψει –ουσιαστικά- το τουριστικό προϊόν που έχουμε στην περιοχή του Παληού, της Ν. Ηρακλείτσας κτλ. Το άλλο κακό, ας πούμε φέτος που είχε ξηρασία. Δεν είχαν οι άνθρωποι να ποτίσουν τα καλαμπόκια, τα προϊόντα τους στα Τενάγη. Υπάρχει η δυνατότητα αυτό το νερό αντί να το διοχετεύουμε με τη σήραγγα, να το αποθηκεύουμε για τους καλοκαιρινούς μήνες. Να γίνουν μικρές διάσπαρτες δεξαμενές. Γενικά πρέπει να γίνει κάτι πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων. Με το «δε βαριέσαι» ή «ακόμη δε μας είπανε και θα δούμε», δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Το έργο των μελετών συνεχίζεται κανονικά. Από ενδιαφέρον πριν ένα μήνα είχα μια επαφή για να δω που βρίσκεται. Εγώ αν ήμουν στη διοίκηση θα πήγαινα πιεστικά μαζί με τους βουλευτές, μαζί με τον περιφερειάρχη και θα έλεγα σταματήστε αυτήν τη μελέτη. Δώστε τα λεφτά σε άλλα έργα. Στις δεξαμενές ας πούμε, που χρειάζονται. Όπως πάει το πράγμα θα έρθουν ένα πρωί και θα μας πουν η μελέτη είναι έτοιμη με ότι αυτό συνεπάγεται. Ξοδεύονται λεφτά, ας αλλάξουν το αντικείμενο. Ας τα δώσουν αλλού, ας αλλάξουν κάτι. Εάν δεν κάνουμε τίποτα εμείς ως Δήμος, το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουν. Εάν όμως αντιδράσουμε δυναμικά, έχουμε πιθανότητες να σταματήσουμε τις μελέτες. Πάμε στην πεσμένη γέφυρα στο παλιό Νοσοκομείο. Ξέρουμε αν θα γίνει ή δε θα γίνει; Την θέλουμε; Δεν έχουμε απάντηση ακόμη. Τελείωσε η μελέτη η πρώτη και φανταστείτε να μη χρειαζόμαστε την κατασκευή της γέφυρας. Τη χρειαζόμαστε ή δε τη χρειαζόμαστε; Μήπως αυτά τα λεφτά πρέπει να τα δώσουμε για την ανάπτυξη στο Καρνάγιο; Να κάνουμε κάτι ωραίο εκεί. Όταν έρχεσαι και συναντάς την περιοχή, λες τι ωραίο πράγμα είναι αυτό που βλέπω.
Ερ: Τι λέτε για τις ΔΕΥΑ ή τη ΔΕΥΑ Καβάλας; Θα τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας (χθες).
Απ: Εδώ είμαι προβληματισμένος. Απέδειξαν πολλές από τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ, επειδή ακριβώς είναι καταχρεωμένες, ότι δεν είναι ικανές να ανταπεξέλθουν σε κάποια δεδομένα. Δεν είναι στη διαχείριση τους ότι καλύτερο. Της Καβάλας χρωστάει του κόσμου τα λεφτά. Αν ενωθούν από 4 και πάνω καταχρεωμένες ΔΕΥΑ, θα μπορέσουν να εξυγιανθούν; Δεν θα γίνει έλεγχος πιο μπροστά; Να φανεί που πήγανε τα λεφτά; Πάλι όμως θα επιβαρύνουν τον κόσμο. Ξέρουμε πόσο σπάταλα ξοδεύονται τα χρήματα και πόσα εύκολα βάζουμε τις ανατιμήσεις στο νερό, στις καθαριότητες κλπ.