Dark Mode Light Mode

Η δωρεά της Γαλλικής Σχολής Αθηνών στο Μουσείο της Θάσου

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η γραφειοκρατική διαδικασία προκειμένου το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας να αποδεχθεί σημαντική δωρεά προερχόμενη από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών. Ειδικότερα η Γαλλική Σχολή Αθηνών κάνει δώρο στο αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου 3 εκμαγεία ανάγλυφων πλακών από την αρχαία αγορά της Θάσου. Πρόκειται για πιστά αντίγραφα τριών πλακών από τις περισσότερο γνωστές, οι οποίες έφυγαν από το νησί πριν από δεκαετίες και εκτίθενται στο μουσείο του Λούβρου.

Η δωρεά αφορά πιστά αντίγραφα κατασκευασμένα με γύψο,  ένα συνολικό κόστος που αναλαμβάνει η Γαλλική Σχολή Αθηνών 5.000 ευρώ περίπου. Τώρα που η γραφειοκρατική διαδικασία ολοκληρώθηκε θα προετοιμαστεί η αποστολή και παράδοση του δώρου στο αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου. Όλα δείχνουν ότι  οι πλάκες θα παραληφθούν προς το τέλος του καλοκαιριού, θα ενταχθούν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Θάσου. Για την παραλαβή και ανάδειξη της δωρεάς η αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας Θα διοργανώσει σχετική εκδήλωση. Το περιεχόμενο των πλακών περιγράφεται ως εξής:

Πλάκα1: Διαστάσεις: ύψος 0,93 μήκος 2,08 και μεγ. Πάχος 0,37μ., Στο μέσον της μπροστινής πλευράς ανοίγεται ορθογώνια κόγχη βάθους0,20 εκ. με πλαίσιο που μιμείται περίθυρο ιωνικής θύρας και πάνω από αυτήν η επιγραφή Αριστοκράτης Έρωτος. Αριστερά της κόγχης παριστάνεται ο Απόλλων κιθαρωδός, κατ’ ενώπιον. Δεξιά του Απόλλωνα εικονίζεται γυναικεία μορφή σε πλάγια όψη που κινείται προς αυτόν με υψωμένα χέρια που κρατούν στεφάνι. Δεξιά της κόγχης παριστάνονται τρεις γυναικείες μορφές που εικονίζονται σε πλάγια όψη προς τα αριστερά.

Πλάκα ΙΙ Διαστάσεις: ύψος 0,93 μήκος 0,87 και μεγ. Πάχος 0,30μ., Εικονίζεται ο Ερμής σε διασκελισμό προς τα αριστερά, και πίσω του γυναικεία μορφή σε πλάγια όψη προς τα αριστερά.

Πλάκα ΙΙΙ Διαστάσεις: ύψος 0,93 μήκος 0,93 και μεγ. Πάχος 0,26μ., Εικονίζονται τρεις γυναικείες μορφές σε πλάγια όψη προς τα δεξιά.

Προηγούμενο άρθρο

Στο νέο λιμάνι το υδροπτέρυγο

Επόμενο άρθρο

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο