Με τη διαδικασία των εμβολιασμών παιδιών Ρομά στο Δήμο Νέστου άρχισε τη Δευτέρα 11/11 η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.
Κι αυτήν την φορά οι εμβολιασμοί έγιναν από το τοπικό παράρτημα Γιατρών του Κόσμου. Εμβολιάζουν από το 2007 στην περιοχή κι όπως ισχυρίζεται η Άννα Γιοβανιού (υπεύθυνη και επικεφαλής του παραρτήματος Καβάλας) η δουλειά αποδίδει. Οι νέες οικογένειες των Ρομά έμαθαν να εμβολιάζουν με δική τους πρωτοβουλία τα μικρά τους παιδιά.
Η συνέντευξη
Ερ: Οι Γιατροί του Κόσμου πήγαν πρώτη φορά στους καταυλισμούς Ρομά της Επαρχίας Νέστου το 2007. Από τότε ξαναπήγαν και ξαναπήγαν για εμβολιασμούς, για θέματα υγείας και υγιεινής γενικότερα. Μιλήστε μας για αυτή την εμπειρία και την επιτυχία που έχετε. Όλα αυτά τα χρόνια εκεί.
Απ: Ξεκινήσαμε με τους εμβολιασμούς το 2007 όταν άνοιξε για πρώτη φορά το γραφείο των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα. Από εκεί και μετά ανά τακτά διαστήματα, περίπου δυο φορές το χρόνο , βρισκόμαστε εκεί για να κάνουμε στα παιδιά εμβόλια. Αυτό πρέπει να το διευκρινίσουμε. Όλη τη γκάμα των παιδικών εμβολίων. Βρισκόμαστε εκεί και δυο φορές το χρόνο για να κάνουμε και τα επαναληπτικά. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μετά τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε και από τα άτομα τα οποία δουλεύουν στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Νέστου, από τους Αντιδημάρχους, ότι ο αριθμός των ατόμων που χρειάζεται να εμβολιάσουμε έχει μειωθεί σημαντικά. Σημαίνει ότι είτε πηγαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και εμβολιάζονται, είτε πηγαίνουν στο Κέντρο Υγείας της Χρυσούπολης.
Ερ: Υπάρχουν Ρομά αυτήν τη στιγμή στις Πηγές και στο Χρυσοχώρι και πόσοι είναι στον αριθμό;
Απ: Το πόσοι δεν μπορώ να το ξέρω. Δεν υπάρχουν μόνο εκεί. Υπάρχουν στο Προάστιο της Χρυσούπολης, υπάρχουν στο Ερατεινό, υπάρχουν και στη Νέα Καρυά. Όταν κάναμε πριν μερικά χρόνια την ενημέρωση με τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας τον κ. Παπαδόπουλο σχετικά με τον Covid, επισκεφτήκαμε όλες αυτές τις περιοχές.
Ερ: Αποδίδει το ενδιαφέρον σας για αυτούς τους ανθρώπους;
Απ: Αποδίδει και αποδίδει ακόμη περισσότερο ο αγώνας που έγινε από το Κέντρο Κοινότητας και από τους αντιδημάρχους του Δήμου, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να πεισθούν, να καταλάβουν την ανάγκη και να μπορέσουν να πάνε είτε στα Νοσοκομεία, είτε στα Κέντρα Υγείας και να εμβολιάζουν και τα παιδιά τους. Πρέπει να πούμε ότι οι Γιατροί του Κόσμου με αγώνα και με κόπο, κατορθώνουν και συγκεντρώνουν αυτά τα εμβόλια. Τα οποία έχουνε μια μεγάλη δαπάνη και οπότε δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να περιμένουν και να βασίζονται πάντα και μόνο σε μας. Κάποια στιγμή το γραφείο της Καβάλας θα κλείσει. Απ’ ότι μας είπε η αποκλειστική δια μεσολαβήτρια που υπάρχει στην περιοχή, επειδή πηγαίνει σε κάποιες συγκεντρώσεις οι οποίες γίνονται δυο φορές το χρόνο , οι υπόλοιπες κοινότητες Ρομά αντιμετωπίζουν πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Επειδή η Καβάλα έχει εμάς, αντίστοιχα το γραφείο η Θεσσαλονίκη, δεν πάει να πει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα βασίζονται αποκλειστικά σε μας. Το παρήγορο σ’ όλη την ιστορία είναι ότι τα νέα παιδιά πηγαίνουν στα σχολείο. Μορφώνονται. Δεν είναι στο επίπεδο το οποίο ήταν οι γονείς τους. Μας επισκέπτονται νέα άτομα με τα παιδιά τους , διαπιστώνουμε ότι έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους πλήρως και έρχονται σε μας για έναν έλεγχο και μόνο. Από 120 παιδιά που εμβολιάζαμε τα προηγούμενα χρόνια, αυτήν τη στιγμή εμβολιάζουμε γύρω στα 45 με 35 σε κάθε εξόρμηση. Τα παιδιά τα νέα πηγαίνουν σχολείο και δεν το διακόπτουν. Παραμένουν στη διαδικασία της φοίτησης. Μας κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν και κάποια παιδιά που συνεχίζουν τις σπουδές τους, στο Πανεπιστήμιο. Χαίρομαι αφάνταστα. Μου έκανε φοβερή εντύπωση όταν επισκεφτήκαμε στην Κομοτηνή, την Κοινότητα Ρομά στον Ίασμο, εκεί υπήρχαν πέντε δάσκαλοι Ρομά.