Dark Mode Light Mode

Η δύσκολη καθημερινότητα στην υπηρεσία αδέσποτων ζώων

Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και για τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και για το τμήμα του Δήμου Καβάλας.

Πολλά περιστατικά με αδέσποτα σκυλιά. Πολλές πιέσεις και καταγγελίες. Πολλές διαμαρτυρίες. Ο Χρήστος Τσιτσιλικάκης είναι νέος Αντιδήμαρχος αλλά όπως φαίνεται έπεσε από νωρίς στα βαθιά. Προσπαθεί, είναι σίγουρο. Υπό αντίξοες συνθήκες.

Προσωπικό δεν υπάρχει, λεφτά δεν υπάρχουν, μέσα δεν υπάρχουν. Αδέσποτα υπάρχουν. Κάποια δυστυχώς επιθετικά. Μιλήσαμε με τον νέο Αντιδήμαρχο. Μας εξήγησε τη διαφορετική του καθημερινότητα και την προσπάθεια. Που άλλοτε αποδίδει κι άλλοτε όχι ακόμη.

Η συνέντευξη

Ερ: Άλλαξε η ζωή σας από τότε που αναλάβατε καθήκοντα Αντιδημάρχου αρμόδιου για τη δημοτική αστυνομία και τα αδέσποτα;

Απ: Η ζωή μου έχει αλλάξει πάρα πολύ. Να σας πω ότι είχα ξεκινήσει να ενημερώνομαι 20 μέρες πριν αναλάβω και επίσημα. Από τον Δεκέμβρη. Έχει μείνει πολύ πίσω πλέον η οικογένεια, τα χόμπι μας, οι ατομικές μας ευχαριστίες. Το επιλέξαμε αυτό, το ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολα τα πράγματα.

Ερ: Είστε και ελεύθερος επαγγελματίας. Τι γίνεται με τη δουλειά;

Απ: Με τη δουλειά προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε. Μόνο την Πέμπτη ουσιαστικά είμαι εκτός αρμοδιοτήτων που έχω στο Δήμο αφού είμαι στη Θεσσαλονίκη. Τις άλλες μέρες κανονικά είμαστε στο πόστο μου. Ευτυχώς βοηθάει πολύ η οικογένεια μου.

Ερ: Πόσο συχνά χτυπάει τώρα το τηλέφωνο σας;

Απ: Καθημερινώς δέχομαι από 250 έως 350 τηλεφωνήματα. Οι περισσότεροι που παίρνουν είναι άνθρωποι που δεν τους γνωρίζω. Είτε από υπηρεσίες, είτε από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον καθέναν ξεχωριστά.

Ερ: Προσωπικό στο τμήμα των αδέσποτων δεν υπάρχει. Μέσα δεν υπάρχουν.

Απ: Ο κάθε τομέας είναι ξεχωριστός. Στον τομέα των αδέσποτων όταν ανέλαβα υπήρχαν τρία άτομα προσωπικό. Τα οποία ήταν της περισυλλογής, της καθαριότητας και της διαχείρισης γενικότερα. Η μια η κοπέλα είχε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αποχώρησε. Οπότε είχαν μείνει δύο.  Μέσα σε αυτό το κομμάτι δεν μιλάμε για ρεπό και για άδειες. Δεν υπήρχε περίπτωση κάποιος να πάρει. Είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά που είναι στο τμήμα περισυλλογής.  Υπάρχουν όμως οι αρρώστιες, υπάρχει η γρίπη Α, υπάρχει ο covid, που είχαμε να τα αντιμετωπίσουμε. Κι έτσι βρεθήκαμε κάποιες στιγμές να είμαστε με έναν υπάλληλο! Ευτυχώς και ο προϊστάμενος, ο Γιώργος Μουμτζής, ήταν κοντά στα παιδιά. Κουβαλούσε ακόμη και τροφές μόνος του. Γενικά υπάρχει ένα πολύ οικογενειακό και θετικό κλίμα στο κομμάτι αυτό.

Ερ: Είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα που δεν μπορεί να βγει αυτή η δραστηριότητα, αυτή η υπηρεσία με δυο-τρία άτομα. Πρέπει να οργανωθεί από την αρχή και να είναι τουλάχιστον 10 άτομα.

Απ: Αυτήν τη στιγμή έχουμε πάρει άλλα δύο άτομα και είμαστε συνολικά στα πέντε. Υπάρχει στο κομμάτι της περισυλλογής ένα αυτοκίνητο που είναι των σκυλιών και των γατιών, ότι μπορούμε να περισυλλέξουμε και να διαχειριστούμε. Δεν μπόρεσε να γίνει περισυλλογή για το σκύλο στον Αμυγδαλεώνα που μας έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα τελευταία. Πήγε δυο φορές ο ειδικός και δεν μπόρεσε ούτε αυτός. Είναι και κάποιος άλλος εκεί ο οποίος προσπαθεί να το περισυλλέξει αλλά δεν έχω ενημέρωση ακόμη. Είναι από την Τρίτη εκεί με ειδικές παγίδες, με εργαλεία αλλά ακόμη δε γνωρίζω τι έχει γίνει.

Ερ: Αυτό το σκυλί  όντως έχει δαγκώσεις τέσσερεις, πέντε ανθρώπους στον Αμυγδαλεώνα; Είναι αλήθεια αυτό που μας είπε ο πρόεδρος του χωριού;

Απ: Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Έχουμε τέσσερα- πέντε περιστατικά τα οποία έχουν δηλωθεί επίσημα στο νοσοκομείο. Δε μιλάμε για περιστατικά τα οποία ήταν επιθέσεις, ή όρμησε και έφυγε. Μιλάμε για περιστατικά για τα οποία υπάρχουν και σχετικές, επίσημες αναφορές στο νοσοκομείο…

Ερ: Με το άλλο περιστατικό το νεκρό σκυλί στη συνοικία του Προφήτη Ηλία, έχετε κάτι να μας πείτε; Έχετε ασχοληθεί;

Απ: Το νεκρό σκυλί μόλις το αντιλήφθηκε ο πολίτης που το είδε, ενημέρωσε την υπηρεσία. Σ’ αυτό το κομμάτι η Καθαριότητα πήγε και είδε το νεκρό ζώο. Το νεκρό ζώο αυτήν τη στιγμή είναι στο ψυγείο του Κυνοκομείου. Παραβρέθηκε την Τρίτη ο κτηνίατρος του Δήμου αλλά και οι τρεις κτηνίατροι από την Κτηνιατρική Υπηρεσία για να δούνε τι συνέβη τελικά. Δεν μπόρεσε να βγει ακριβές πόρισμα. Ο σκύλος μεταφέρθηκε την Τετάρτη για να γίνει ανάλυση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Δίνουμε συνέχεια και πρέπει να δούμε τι ακριβώς συνέβη σε αυτό το σκυλί. Δεν μπορούμε να βγάλουμε πόρισμα. Αυτό θα το δει η ανάλυση.

Ερ: Υπάρχει και μια ανακοίνωση του Αίσωπου με φωτογραφίες από το Κυνοκομείο. Τι λέτε για αυτό;

Απ: Νομίζω ότι αδικεί αυτή η εικόνα. Είναι κάποιες φωτογραφίες, οι οποίες είναι στοχευμένες. Εμείς τη Δευτέρα μαζί με το δίκτυο των φιλόζωων του Δήμου είχαμε πάει και βγάλαμε κάποιες φωτογραφίες για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις υιοθεσίες. Το θέμα δεν είναι μόνο να μαζεύουμε τα επικίνδυνα σκυλιά. Το θέμα είναι να γίνονται έντονα οι στειρώσεις, να δουλέψουμε το κομμάτι των στειρώσεων έντονα και φυσικά το κομμάτι των υιοθεσιών. Να μαζεύουμε σκυλιά είτε σε χώρους φιλοξενίας, είτε να γυρνάνε έξω, δεν είναι λύση. Στο κομμάτι των υιοθεσιών, ήδη ο Δήμος αυτές τις 40-50 ημέρες που έχω αναλάβει, έχει στείλει περίπου 15 ζώα συντροφιάς για υιοθεσία. Η πενταμελής επιτροπή που συστήθηκε,  που εγκρίνει αυτό, ήταν νομίζω η πρώτη επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον Δήμο. Μετά από πολύ μεγάλη πίεση δικιά μου και θετική απάντηση της αρμόδιας υπαλλήλου.

Ερ: Με τον Αίσωπο πως τα πάτε;

Απ: Είναι ένα σωματείο που πολλά χρόνια δραστηριοποιείτε στο συγκεκριμένο κομμάτι. Έχει τις απόψεις του. Εμείς έχουμε τις δικές μας απόψεις και προσπαθούμε να τηρήσουμε το νόμο. Εμείς αγαπάμε τα ζώα και ο Δήμος αγαπάει τα ζώα. Δεχόμαστε πάρα πολλά τηλεφωνήματα από περιοχές της πόλης στις οποίες ο κόσμος φοβάται να περπατήσει επειδή υπάρχουν αγέλες. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε μια διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Δεν είναι να τα πάρεις και να τα βάλεις κάπου. Δεν είναι μόνο αυτό.

Ερ: Πότε θα είναι έτοιμο το καινούργιο Κυνοκομείο;

Απ: Η τελευταία ενημέρωση για το καινούργιο Κυνοκομείο που έχω είναι ότι περίπου το Καλοκαίρι θα λειτουργήσει. Αν δεν ήταν η περίοδος του Covid νομίζω ότι θα ήμασταν έτοιμοι και εκεί. Θα είχε ήδη λειτουργήσει.

Προηγούμενο άρθρο

Ομιλία για την αξιοποίηση της παραθαλάσσιας περιουσίας

Επόμενο άρθρο

Η πρόοδος στο έργο της πλατείας Καπνεργάτη μέσω φωτογραφιών