Συνεδρίασε χθες δεύτερη φορά το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο του Δήμου Καβάλας όσον αφορά την περίοδο της πυροπροστασίας.
Κι ενώ η Καθαριότητα ελέγχεται, ενώ μαζεύονται μπάζα και άλλα ογκώδη υλικά δεν συμβαίνει το ίδιο στα δάση. Και στις αστικές περιοχές κοντά στα δάση. Επ’ αυτού χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Κυρίως προς τις δασικές υπηρεσίες.
Η συνέντευξη
Ερ: Πως θα δουλέψει η καθαριότητα του Δήμου Καβάλας τις μέρες του Πάσχα;
Απ: Από σήμερα Μ. Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, το πρόγραμμα θα ακολουθηθεί κανονικά. Εκτός από τα φορτηγά τα οποία παίρνουν τα ογκώδη. Η αποκομιδή των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης θα γίνει κανονικά. Και την Κυριακή του Πάσχα θα βγει το εφεδρικό απορριμματοφόρο το οποίο θα κοιτάξει πιο πολύ το κέντρο, αν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Δεν αλλάζει κάτι στα δρομολόγια.
Ερ: Αυτό είναι είδηση ή είναι κάτι που γίνεται τα τελευταία χρόνια;
Απ: Τα τελευταία χρόνια ακολουθείται το ίδιο πρόγραμμα. Η υπηρεσία δε σταματάει την αποκομιδή. Δεν αλλάζει κάτι.
Ερ: Πριν από 10-15 χρόνια ήταν διαφορετικά τα πράγματα, είχε την αργία της και αυτή η υπηρεσία.
Απ: Εδώ και κάποια χρόνια επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει όγκος απορριμμάτων, θεωρούμε σωστό να λειτουργήσουμε και αυτή τη χρονιά όπως τις προηγούμενες. Δεν υπάρχουν αργίες για την υπηρεσία αυτή.
Ερ: Η υπηρεσία καθαριότητας όχι μόνο στην Καβάλα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν έχει πλέον αργίες;
Απ: Όχι σε όλη την Ελλάδα. Σε όμορους Δήμους Σάββατο δεν δουλεύουνε, δεν βγαίνει απορριμματοφόρο. Κάθε Σάββατο. Στη Δράμα δηλαδή που γνωρίζω κάθε Σάββατο ποτέ δε βγαίνει απορριμματοφόρο. Σε μας αν και πενθήμερο, έχουμε δυο τρία εφεδρικά και μαζεύουμε τα σκουπίδια.
Ερ: Αυτό σημαίνει ότι έχετε προσωπικό;
Απ: Έχουμε δεν έχουμε, πάντα θα βγαίνει. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να παραπονεθούμε για το προσωπικό. Είναι επαρκή για τις ανάγκες.
Ερ: Πάμε στα χόρτα και στα ογκώδη. Μετά το Πάσχα, άνοιξη, καλοκαίρι, τα χόρτα θα φουντώσουν, ανακαινίσεις κτλ. Έχετε λάβει τα μέτρα σας;
Απ: Αυτή τη στιγμή, ξεκινήσαμε τον Απρίλιο και βάλαμε συν ένα φορτηγό το οποίο τα μαζεύει. Δουλεύουνε σε καθημερινή βάση τρία φορτηγά που μαζεύουνε χόρτα και πράσινα. Κομμένα κλαδιά, όλα αυτά που καθαρίζουν τους κήπους τους. Όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή είμαστε σε έξαρση, παντού υπάρχουν σακούλες και προσπαθούμε κάθε πρωί να μαζέψουμε. Στα ογκώδη έχει καλυτερέψει πολύ η εικόνα με τα στοιχεία που έχουμε. Ο κόσμος πλέον έχει συνειδητοποιήσει, παίρνει τηλέφωνο και ειδοποιεί. Κόβει το παράβολο. Είχαν κοπεί 320 παράβολα το 2021 μέχρι τον Οκτώβριο, φυσικά με τα ανάλογα έσοδα για να μπορέσουμε να καλύψουμε τουλάχιστον τα μεροκάματα και τα καύσιμα αυτών των φορτηγών, τα οποία καλύπτονται. Σίγουρα έχουμε ακόμη πρόβλημα. Θα το αντιμετωπίσουμε ελπίζω με τη λήξη του διαγωνισμού που αρχίζει τον Ιούλιο και θα έχουμε εργολαβία. Οπότε θα υπάρχει ακόμη καλύτερη εικόνα .
Ερ: Εκτός από τις δικές του δυνάμεις ο Δήμος, θα ζητήσει βοήθεια ο Δήμος μέσω διαγωνισμού και από εργολάβο; Το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο αυτό θα υλοποιηθεί;
Απ: Δυο χρόνια είναι αυτό. Τον Ιούλιο πιστεύω ότι θα τελειώσουμε και θα υπάρχει ο ανάδοχος. Αυτό που θέλουμε από τον ανάδοχο είναι να ανακυκλώνονται όλα αυτά. Θα γίνεται αυτό με την πιστοποίηση που θα μας δίνει. Θα υπάρχει συνεργασία όπου αντιμετωπίζει πρόβλημα και έχει μπλοκάρει η υπηρεσία, να μαζεύει και ο ανάδοχος. Τουλάχιστον στο θέμα με τα μπάζα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Εκεί τουλάχιστον δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Όπου μπλοκάρει η υπηρεσία, θα μπαίνει ο ανάδοχος όποιος και να είναι αυτός και θα μαζεύει και αυτός ένα ποσοστό το οποίο έχουμε βάλει από το συνολικό.
Ερ: Πάμε στην αντιπυρική περίοδο στην οποία εμπλέκεται ο Δήμος Καβάλας. Τι εικόνα έχετε για το Δήμο Καβάλας και το περιαστικό δάσος, τι ακούγεται, τι καταλαβαίνετε, τι βλέπετε; Ο Δήμος Καβάλας ενδιαφέρεται πλέον για περιαστικό δάσος το οποίο είναι στα όρια του.
Απ: Η εικόνα αυτή τη στιγμή δεν είναι και η καλύτερη. Τώρα την άνοιξη έχουμε ξεκινήσει και εμείς με τον καθαρισμό κάποιων σημείων, κάποιων μικρών χώρων που είναι περιμετρικά της Καβάλας. Προχωράμε, έχουμε ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου. Καθαρίζουμε αυτούς τους χώρους. Είναι η Παναγούδα, είναι τα Πεντακόσια, η Αγία Παρασκευή ως τον Άγιο Κωνσταντίνο. Όλα αυτά έχουν καθαριστεί για πρώτη φορά. Είμαστε έτοιμοι τον Μάιο να πάμε για δεύτερη φορά. Αυτά τα οποία μας αναλογούν ως συντονιστικό όργανο. Σαν Δήμος. Σήμερα (χθες) έχουμε τη δεύτερη συνεδρίαση στις 11 το πρωί και θα δούμε το πρόβλημα.
Ερ: Οι αντιπυρικές ζώνες κοντά στην πόλη, στο Βασιλάκη, οι δασικοί δρόμοι μέσα στο δάσος, πάνω από την Καβάλα προς το Σταυρό, έχουν συντηρηθεί, έχουν φρεσκαριστεί; Τι ακούτε;
Απ: Οι συζητήσεις που κάνουμε και με την Περιφέρεια και με το Δασαρχείο, λένε πως έχουν κάνει κάποιες δουλειές. Τώρα ξεκινάει το Δασαρχείο να κάνει κάποιες κάποιες κοπές, κλαδέματα δένδρων τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Πέρσι σε συνεργασία με την Περιφέρεια ανοίξαμε ένα δρόμο στο Βασιλάκη και πάνω στο Σταυρό. Θα δούμε τώρα τις επόμενες ενέργειες μέσα στο Μάιο, τουλάχιστον σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα χρήματα που στέλνει το κράτος στα Δασαρχεία δεν φτάνουν ούτε για να καθαρίσουν τον κήπο ενός σπιτιού. Το πρόβλημα αυτό συζητάμε με τους Δασάρχες. Φέτος έχουνε πάρει και έχουνε ανεβάσει και αυτοί μια εργολαβία η οποία θα βοηθήσει. Σήμερα (χθες) θα συζητήσουμε το τι θα καθαρίσει το Δασαρχείο και από εκεί και πέρα θα δούμε τι μπορούμε και εμείς να καθαρίσουμε. Είναι πολύ μικρό το ποσό η ενίσχυση στο Δήμο για πυροπροστασία. Μιλάμε για ούτε 40.000 ευρώ. Δε φτάνουν με τίποτα. Τι να πρωτοπάρεις με αυτά τα 40.000 ευρώ;
Ερ: Βγάλατε μια ανακοίνωση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, να τα καθαρίζουνε μόνοι τους. Αυτό είναι μια βασική υποχρέωση;
Απ: Ακριβώς. Έχουμε μπει και εμείς σε κάποια εγκαταλελειμμένα στα οποία δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες. Καθαρίζουμε και εμείς. Το θέμα είναι να γίνουμε λίγο πιο αυστηροί σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα, είτε οικόπεδα, είτε σπίτια, τα οποία θα πρέπει να καθαρίσουν, οπότε και εμείς σαν υπηρεσία έχουμε στείλει έγραφα σε ιδιώτες να καθαριστούν εντός 10 ημερών. Αν δεν γίνει αυτό, θα μπούμε εμείς, φυσικά με την ανάλογη χρέωση και το ανάλογο πρόστιμο. Σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να γίνουμε περισσότερο αυστηροί, γιατί δεν ενοχλεί μόνο τους κατόχους που έχουν αυτά τα οικόπεδα, ενοχλεί και τη γειτονιά. Για το καλό της γειτονιάς, πρέπει να γίνουμε περισσότερο αυστηροί.