Dark Mode Light Mode
Το Σωματείο Συνοριακών Καβάλας ευχαριστεί
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας παρουσιάζει την εικαστική έκθεση «Η ανάγκη της θύμησης»
Θεολόγης «Χάνς» Τσιρογιάννης: Ο συγκάτοικος μου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας παρουσιάζει την εικαστική έκθεση «Η ανάγκη της θύμησης»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας παρουσιάζει την εικαστική έκθεση «H ανάγκη της θύμησης» της Ένωσης Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 είχε καταλυτική σημασία στον τρόπο που δομήθηκε η ελληνική κοινωνία σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Μέσα από την τέχνη, για άλλη μια φορά οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί αναζητούν τη συνάντηση με το παρελθόν.

Τι σημαίνει για κάποιον η Μικρασιατική καταστροφή το 2022; Ποια είναι η σύνδεσή του με την ιστορία; Πώς προσεγγίζει κανείς τις ιστορικές αναπαραστάσεις της εποχής; Με ποιους τρόπους οι καλλιτέχνες μέσα από το εικαστικό τους έργο ανιχνεύουν την ατομική και τη συλλογική μνήμη;

Ποια πλευρά του παρελθόντος φωτίζουν; Με ποιον τρόπο βιώθηκε κοινωνικά και εγγράφηκε στην ιστορική μνήμη το τραύμα; Είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θέτει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με αφορμή και θέμα ένα ιστορικό γεγονός.

Στην έκθεση “H ανάγκη της θύμησης” συμμετέχουν 13 καλλιτέχνες-υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού- με πλούσιες και διαφορετικές αισθητικές και μορφολογικές αναζητήσεις.

Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκατάστασης και άλλων μέσων χαρακτηρίζουν τον πλουραλιστικό και πολυφωνικό χαρακτήρα της έκθεσης. Η έκθεση ενσαρκώνει την πρόθεση όλων μέσα από την τέχνη να συνδέσουν το παρελθόν και την Μικρασιατική καταστροφή με τη σημασία που αποκτά στο σήμερα, εκφράζοντας σύγχρονες ιδέες με διαφορετικές ανησυχίες και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης στην τέχνη, στην ιστορία, στην φιλοσοφία, στην κοινωνιολογία και ψυχολογία με κύριο στόχο τον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο με το κοινό.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δέσποινα Ζηλίδου, Κωσταντίνος Ζιαμπάρας, Δημήτρης Καννάς, Ανδρέας Κοντονής, Δημήτρης Μαστορόπουλος, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Αλέξανδρος Νίκας, Διονύσιος Νινιός, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νικόλαος Σφήκας, Αντώνης Φουκαράς, Χρύσα Φωτιάδου

 

Οργάνωση έκθεσης: Ένωση Καλλιτεχνών- Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού» – Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας

Επιμελήτρια έκθεσης: Νίκη Παπασπύρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας Ερυθρού Σταυρού 16 τηλ.2510 222335

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, 19:30

Διάρκεια έκθεσης:20 Ιουνίου 2024 έως 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08:30 – 15:30

Προηγούμενο άρθρο

Το Σωματείο Συνοριακών Καβάλας ευχαριστεί

Επόμενο άρθρο

Θεολόγης «Χάνς» Τσιρογιάννης: Ο συγκάτοικος μου