Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στη Στέγη μια ακόμη εκδήλωση για το κτιριακό ζήτημα που ανέκυψε το τελευταίο διάστημα.
Το θεατράκι της Στέγης γέμισε από κόσμο. Στους ομιλητές (όπως ανακοινώθηκαν αρχικά) προστέθηκε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σοφία Βυζοβίτη (κόρη της αξέχαστης Ζωής Βυζοβίτη) και ο Γιάννης Νεστορίδης (πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Καβάλας).
Φυσικά ήταν παρόντες και μίλησαν οι Κώστας Μανωλίδης (καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Σωτήρης Παναγόπουλος (αρχιτέκτονας μηχανικός, πρώην πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου), Αργύρης Μπακιρτζής (αρχιτέκτονας) και Κοσμάς Χαρπαντίδης (δικηγόρος και συγγραφέας).
Οι δύο πρώτοι ομιλητές σχολίασαν αρνητικά την εξωτερική όψη που προτείνεται να έχει το μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης. Ο κ. Μπακιρτζής αναφέρθηκε στο παράδειγμα της παλιάς πόλης της Ξάνθης και στην προσπάθεια που προ ετών έκανε για τη διάσωση των κτιρίων ενώ ο Κοσμάς Χαρπαντίδης υποστήριξε ότι η ιστορία της Στέγης είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της Καβάλας.
Η Σοφία Βυζοβίτη παρουσίασε εμπλουτισμένη πρόταση της (του 2019) για τη συνύπαρξη στο κτίριο της οδού Κύπρου της Στέγης και του μουσείου της Μητρόπολης. Ο κ. Νεστορίδης επανέλαβε τις απόψεις που πρόσφατα διατύπωσε γραπτώς, προσθέτοντας ότι εξ αιτίας της στάσης του κινδυνεύει με καθαίρεση από τη θέση του προέδρου στο σύλλογο Αρχιτεκτόνων Καβάλας. Έγινε και συζήτηση των παρευρισκόμενων με τους ομιλητές.
Χθες επρόκειτο να συνεδριάσει από κοινού η διοίκηση της Στέγης με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα. Προγραμματίζεται γενική συνέλευση του συλλόγου για να απαντηθεί η πρόσφατη πρόταση της Ιεράς Μητρόπολης.
Η οποία προβλέπει μεν συνύπαρξη αλλά -κατά τη Στέγη- με όχι αποδεκτούς όρους (ως προς τα τετραγωνικά μέτρα που θα έχει ο σύλλογος στο ισόγειο). Σε γενικές γραμμές η διαφορά και η διαφωνία υφίσταται. Μαζί με έναν δίαυλο επικοινωνίας. Ας ελπίσουμε κι ας ευχηθούμε να βρεθεί η χρυσή τομή μέσω αυτού. Προς το παρόν δεν υπάρχει αισιοδοξία.