Μετά από την ενημερωτική επικοινωνία του Σεβ. Μητροπολίτου Μαυροβουνίου κ. Ιωαννικίου από το Πατριαρχείο της Σερβίας με τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Στέφανο διευθετήθηκαν εγκαίρως οι όροι και οι προϋποθέσεις της πραγματοποιήσεως της προσκυνηματικής επισκέψεως ομάδος προσκυνητών με τα μέλη της εκκλησιαστικής χορωδίας «Jedinstvo» και με επικεφαλής τους εντεταλμένους κληρικούς συνεργάτες της ομοδόξου σερβικής Εκκλησίας, οι οποίοι θα καταφθάσουν στην Καβάλα την προσεχή Κυριακή, 30 Απριλίου 2023, ακολουθώντας «ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ».
Στα πρόγραμμα της επισκέψεως έχει συμπεριληφθεί και ή πραγματοποίηση ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ – ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ με την παρουσίαση της σλαβονικής εκκλησιαστικής παραδόσεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας το απόγευμα της Κυριακής των Μυροφόρων, 30 Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα.
Η παρουσία της εμβληματικής και αγιασμένης μορφής του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και των συνεργών του αγίων Αποστόλων Σίλα, Λουκά και Τιμοθέου στην Νεάπολη του 50 μ.Χ. (σημερινή Καβάλα) εξακολουθεί να εμπνέει διαχρονικά το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών απανταχού της γης και προσελκύει συνεχώς αναρίθμητους προσκυνητές στην ευλογημένη περιοχή μας, που κατέχει στον χριστιανικό κόσμο το ξεχωριστό προνόμιο της 1ης σε Ελλάδα και Ευρώπη χριστιανικής Εκκλησίας.
Η πρόσκληση της Εκκλησίας μας στην ξεχωριστή αυτή μουσική εκδήλωση, απευθύνεται με πολύ αγάπη προς όλους και όλες, για να υποδεχθούμε όλοι μαζί τους αδελφούς μας χριστιανούς της σερβικής Εκκλησίας και να απολαύσουμε την μουσική πανδαισία των εκκλησιαστικών ύμνων από τους χοράρχες και τα μέλη της καταξιωμένης διεθνώς στα μουσικά δρώμενα φημισμένης εκκλησιαστικής χορωδίας.
Είσοδος ελεύθερη.
Βιογραφικό της Σερβικής Χορωδιακής Κοινότητας
Η σερβική κοινότητα χορωδίας «Jedintsvo» ιδρύθηκε το 1839, και έχει καθιερωμένο ως προστάτη τον Άγιο Σάββα, πρώτο αρχιεπίσκοπο της αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας. Κύριος σκοπός της μουσικής κοινότητας είναι η ενασχόληση με όλες τις πτυχές της εντοπίου μουσικής κουλτούρας και εκπαιδεύσεως για την διατήρηση της παραδοσιακής και εθνικής ενότητας.
Το έργο υποστηρίζεται διαχρονικά από εξέχοντα πρόσωπα της Σερβίας, όπως τον βασιλέα Αλέξανδρο (1929), τον βασιλέα Πέτρο ΙΙ (1940), τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο (1994) και τον σημερινό Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο.
Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από τις βασιλικές οικογένειες της Σερβίας, την Ιερά Σύνοδο της σερβικής ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Ανατολικο- Σλαβικό Μουσικό Οργανισμό, την πρώτη Μουσική Κοινότητα Βελιγραδίου, και τον Οργανισμό Εκπαιδεύσεως και Πολιτισμού της Σερβίας.
Η χορωδία λαμβάνει μέρος αδιάλειπτα σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ και έχει αποκομίσει σειρά επαίνων και βραβείων, μεταξύ των οποίων του Μουσικού Φεστιβάλ Γιουγκοσλαβίας στο Νίς, του παγκοσμίου Φεστιβάλ Εκκλησιαστικών Χορωδιών στο Κράκοβο, του παγκοσμίου διαγωνισμού Εκκλησιαστικών Χορωδιών στη Λευοκορωσία.
Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συναυλίες σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Ελλάδα. Έχει κυκλοφορήσει 7 ψηφιακούς δίσκους cd σε συνεργασία με δισκογραφική Εταιρεία.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως