Dark Mode Light Mode

Η έκθεση «Η ανάγκη της θύμησης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Τον περασμένο Γενάρη παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Αθήνα η έκθεση «Η ανάγκη της θύμησης».

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 είχε καταλυτική σημασία στον τρόπο που δομήθηκε η ελληνική κοινωνία σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Μέσα από την τέχνη, για άλλη μία φορά, οι συμμετέχοντες στην έκθεση εικαστικοί αναζητούν τη συνάντηση με το παρελθόν.

Τι σημαίνει για κάποιον η Μικρασιατική Καταστροφή το 2022; Ποια είναι η σύνδεσή του με την ιστορία; Πώς προσεγγίζει κανείς τις ιστορικές αναπαραστάσεις της εποχής; Είναι μερικά από τα καίρια ερωτήματα που θέτει μία έκθεση σύγχρονης τέχνης με αφορμή και θέμα ένα ιστορικό γεγονός.

Συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με πλούσιες και διαφορετικές αισθητικές και μορφολογικές αναζητήσεις. Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκατάστασης και άλλων μέσων χαρακτηρίζουν τον πλουραλιστικό και πολυφωνικό χαρακτήρα της έκθεσης.

Πρόθεσή τους είναι να συνδέσουν το παρελθόν και τη Μικρασιατική Καταστροφή με τη σημασία που αποκτά στο σήμερα, εκφράζοντας σύγχρονες ιδέες με διαφορετικές ανησυχίες και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης στην ιστορία, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και την ψυχολογία, με κύριο στόχο τον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο με το κοινό.

(φωτογραφία αρχείου)

Προηγούμενο άρθρο

Νέοι γιατροί στο Νοσοκομείο

Επόμενο άρθρο

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Καβάλας με το κόμμα «Νίκη» Δημήτρη Τσελεπόνη