Dark Mode Light Mode

Οι εκτιμήσεις του Άρη Τερζή για το εργοστάσιο της ΒΦΛ

Πρόσφατος συνταξιούχος της ΒΦΛ είναι ο Άρης Τερζής, που πέρασε 31 χρόνια της ζωής του εργαζόμενος στη βιομηχανία ως προϊστάμενος της μονάδας λιπάσματος φωσφορικού, ως προϊστάμενος της μονάδας νιτρικών και τα τελευταία εννέα χρόνια ως διευθυντής του τομέα έρευνας και ανάπτυξης. Βασιζόμενοι στη μακροχρόνια εμπειρία του, ζητήσαμε από τον κ. Τερζή να μας μιλήσει για τη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας, να συγκρίνει τις φετινές καλοκαιρινές συνθήκες λειτουργίας με εκείνες των προηγούμενων ετών και να συμπεράνει εάν το εργοστάσιο θα καταφέρει να επαναλειτουργήσει πλήρως το Σεπτέμβριο με τους απεργούς να παραμένουν εκτός παραγωγής.

Αναφερόμενος στη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η ΒΦΛ, από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, ο Άρης Τερζής μας εξήγησε: «Είναι αδύνατο να λειτουργήσει το εργοστάσιο υπό αυτές τις συνθήκες. Οι εγκαταστάσεις είναι πολύπλοκες και τίθενται ζητήματα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, μια μονάδα θα πρέπει να αρχίσει με ασφάλεια, να λειτουργήσει με ασφάλεια και να σταματήσει με ασφάλεια. Με το υπάρχον προσωπικό και με εργαζόμενους μόλις δύο μηνών δεν πιστεύω ότι το εργοστάσιο μπορεί να αρχίσει κανονικά την πλήρη λειτουργία του. Προκειμένου να εκπαιδευτούν οι νέα εργαζόμενοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν τις μονάδες σε λειτουργία.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το εργοστάσιο παράγει μόνο περιορισμένη μορφή λιπάσματος. Στα προηγούμενα χρόνια η μονάδα των νιτρικών λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ετοιμάζοντας τις εξαγωγές και τα αποθέματα της επόμενης περιόδου. Η μονάδα των νιτρικών και η μονάδα της αμμωνίας σήμερα παραμένουν εκτός λειτουργίας, εργάζεται η μονάδα θεϊκού οξέως και η μονάδα φωσφορικού οξέως, ενώ από τις μονάδες λιπασμάτων λειτουργούν εκ περιτροπής οι δύο από τις τρεις. Το λίπασμα που παράγεται σήμερα μπορεί να είναι σύνθετης μορφής αλλά οι τύποι του είναι περιορισμένοι. Προκειμένου να παραχθούν περισσότεροι τύποι είναι απαραίτητη ως πρώτη ύλη η νιτρική αμμωνία που σήμερα δεν είναι διαθέσιμη.

Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα αγοράς αμμωνίας κάτι που θα ανεβάσει το κόστος. Κατά την άποψή μου είναι κρίσιμη η άμεση λειτουργία της μονάδας των νιτρικών. Η παύση του φετινού καλοκαιριού ήταν η αιτία ώστε να χαθούν αμέτρητοι τόνοι προς εξαγωγή, που στο παρελθόν παράγονταν κανονικά. Ο μόνος τρόπος ώστε να λειτουργήσουν ορθά οι μονάδες νιτρικών και αμμωνίας είναι να έρθουν ξένοι τεχνικοί που φυσικά θα πληρωθούν αδρά προκειμένου να εκπαιδεύσουν το νέο προσωπικό, διαδικασία όμως μακροπρόθεσμη που απαιτεί 3-4 μήνες. Άρα, χωρίς την απασχόληση των απεργών έμπειρων χειριστών δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει με ταχύτητα και ασφάλεια η ΒΦΛ».

Προηγούμενο άρθρο

Σκουπίδια εκεί όπου έπρεπε να είναι όλα πεντακάθαρα

Επόμενο άρθρο

Σε μπελάδες η Παιδόπολη: Το έργο ανακαίνισης δεν τελειώνει και η προμήθεια δεν αρχίζει!