Dark Mode Light Mode
Περιμένοντας για ώρα στην επιτροπή ΚΕ.Π.Α. Καβάλας
Η έλλειψη εργατών γης και οι ακριβές τιμές σε κεράσια- καρπούζια (συνέντευξη Σάββα Αργυράκη)
Απόφαση του Ο.Λ.Κ. για τη συναυλία Βέρτη στην Καβάλα

Η έλλειψη εργατών γης και οι ακριβές τιμές σε κεράσια- καρπούζια (συνέντευξη Σάββα Αργυράκη)

Δύο είναι οι ειδήσεις που προκύπτουν από τη συζήτηση με τον κ. Σάββα Αργυράκη, τον πρόεδρο του ιδιαίτερα δραστήριου Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.

Η έλλειψη εργατών (μήπως αυτό δεν είναι είδηση;) και η ακρίβεια σε συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα. Μέχρι τώρα ήταν τα κεράσια, τελευταία πωλούνται ακριβά και τα καρπούζια! Στην τιμή άνω του 1 ευρώ το κιλό! Ο κ. Αργυράκης εξηγεί τι συμβαίνει και στις δύο περιπτώσεις.

Η έλλειψη εργατών γης οφείλεται στο ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να μην θέλουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα ενώ οι Αλβανοί εργάτες όλο και συχνότερα αποχωρούν από την Ελλάδα. Άλλοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους κι άλλοι αναζητούν καλύτερη τύχη και καλύτερη εργασία στην Ευρώπη.

Ο κ. Αργυράκης διορθώνει και τις εντυπώσεις και την ουσία του πράγματος. Προτρέποντας τους Έλληνες να δοκιμάσουν να εργαστούν στα χωράφια. Θα εργαστούν, υποστηρίζει, λιγότερο από 7 ώρες την κάθε ημέρα και δεν θα έχουν την ταλαιπωρία προηγούμενων περιόδων αφού π.χ. θα εργαστούν στη σκιά και όχι στη ζέστη και στον ήλιο.

Σχετικά και μεταξύ άλλων, ο κ. Αργυράκης δηλώνει: « Υπάρχει μια τρομερή έλλειψη εργατών και στον πρωτογενή τομέα του Δήμου Νέστου. Οι Αλβανοί φεύγουν κι έτσι δημιουργείται κενό. Δυστυχώς κάποιοι Έλληνες προτιμούν να είναι άνεργοι παρά να εργαστούν.

Ήδη υπάρχουν ενέργειες για όλη την Ελλάδα ώστε να έρθουν να καλύψουν το κενό εργάτες γης από την Αίγυπτο ή και την Ινδία. Σε αυτές τις χώρες υπάρχει ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό που μπορεί να βοηθήσει αλλά για να έρθουν στην Ελλάδα πρέπει να μεσολαβήσουν αρκετές ενέργειες. Πρόβλημα φυσικά είναι και η γραφειοκρατία».

Σχετικά με την τιμή των κερασιών και των καρπουζιών. Τα προϊόντα αυτά παντού (οπωροπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές) πωλούνται πολύ ακριβά. Τον λόγο τον εξηγεί ο κ. Αργυράκης: « Στα κεράσια έπαιξαν ρόλο οι πολλές βροχές το προηγούμενο διάστημα.

Μείωσαν σημαντικά την παραγωγή σε όλη την Ελλάδα. Τα ίδια με τα καρπούζια και τις βροχές που σημειώθηκαν Μάη και Ιούνη. Αυτό το διάστημα οι παραγωγοί του Νέστου πωλούν τα καρπούζια στους εμπόρους στα 40 με 45 λεπτά το κιλό.

Από εκεί και πέρα και για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής παίζει ρόλο το μεταφορικό κόστος και πόσοι άλλοι θα μεσολαβήσουν μέχρι το προϊόν να φθάσει στον καταναλωτή». Εκτίμηση του κ. Αργυράκη είναι ότι π.χ. χθες στη λαϊκή της Χρυσούπολης τα καρπούζια πωλούνταν κάτω του ευρώ το κιλό αν και όπως παραδέχεται οι τιμές ήταν ακριβότερες το προηγούμενο διάστημα. Όσο γίνεται νέα κοπή προϊόντος και όσο βελτιώνεται ο καιρός, η παραγωγή εκτιμά ότι θα έρθει στα συνηθισμένα επίπεδα και η τιμή το ίδιο.

Ο κ. Αργυράκης είπε στην Πρωινή και τα εξής: «Αυτή είναι μια περίοδος με πολλές δουλειές στα χωράφια για μια μεγάλη γκάμα αγροτικών προϊόντων. Ακτινίδια, αμπέλια, ελιές, δέντρα και ενεργειακές καλλιέργειες. Έχουμε προβλήματα με ακαρπία σε ακτινίδια. Η οποία οφείλεται στις πολλές βροχές το προηγούμενο διάστημα. Είναι ένα πρόβλημα που το παρακολουθούμε».

Προηγούμενο άρθρο

Περιμένοντας για ώρα στην επιτροπή ΚΕ.Π.Α. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Απόφαση του Ο.Λ.Κ. για τη συναυλία Βέρτη στην Καβάλα