Dark Mode Light Mode

«Η ελληνική παραδοσιακή μουσική δεν χάνεται»

Το βράδυ του Σαββάτου (27/7) στην «Μυροβόλο Άνοιξη» στην Καβάλα πραγματοποιείται μουσικό γεγονός με ταυτότητα. Κοντά στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Τίτλος της «Τραγούδια με ψυχή και μεράκι».

Επικεφαλής του σχήματος ο Γιώργος Ζαχαρίου. Με αυτήν την αφορμή συνομιλήσαμε με τον κ. Παναγιώτη Σάκκουλα, δεξιοτέχνη στο λαούτο. Μιλήσαμε για την ελληνική παράδοση και τη μουσική που πηγάζει από αυτήν. Ο κ. Σάκκουλας μετέχει στο σχήμα που θα εμφανιστεί στη «Μυροβόλο».

Η συνέντευξη

Ερ: Να κάνουμε κ. Σάκκουλα μια γνωριμία πρώτα. Ποιος είστε; Κι αφορμή μας είναι η μουσική εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο (27/7) στη «Μυροβόλο Άνοιξη», εδώ στην Καβάλα.

Απ: Έχω καταγωγή από την Κατερίνη. Έχω σπουδάσει στο τμήμα μουσικής επιστήμης και τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Αυτήν τη στιγμή είμαι καθηγητής σε Μουσικό Σχολείο, διδάσκω λαούτο και έχω πολλά χρόνια με συνεργασίες στο χώρο. Ασχολούμαι με την παραδοσιακή μουσική και συγκεκριμένα η ειδικότητα μου είναι πάνω στο λαούτο.

Ερ: Με αυτές τις άλλες μουσικές που πιέζουν, πολιορκούν τον κόσμο. Υπάρχει άραγε χώρος υπό αυτές τις συνθήκες για την Ελληνική παραδοσιακή μουσική;

Απ: Θεωρώ προσωπικά ότι υπάρχει χώρος. Όλα είναι ζητήματα κοινωνικά. Γιατί έρχονται διαρκώς αλλαγές στον ορίζοντα και σε όλα τα επίπεδα. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η Ελληνική παράδοση δε χάνεται. Είναι σαν το χρυσό. Όπως λέει και ο δάσκαλος μου ο Χρήστος Ζώτος, όσο και πιο βαθιά να τον θάψεις τον χρυσό μέσα στο χώμα, ο χρυσός είναι χρυσός και θα λάμπει. Έτσι είναι και η Ελληνική μουσική παράδοση. Βγαίνουν πάρα πολλοί νέοι μουσικοί οι οποίοι ασχολούνται σοβαρά, ψάχνουν τη μουσική αυτή, μελετούν. Θεωρώ ότι υπάρχει τεράστια ελπίδα για τη συνέχεια.

Ερ: Παρότι είναι η Ελληνική παράδοση, υπάρχει εξέλιξη. Αυτό είναι το ωραίο της υπόθεσης.

Απ: Φυσικά. Δεν είναι μουσειακό είδος. Αν την αντιμετωπίσουμε σα μουσειακό είδος, κάνουμε τεράστια ζημιά. Η παραδοσιακή μουσική εξελίσσεται μέσα σε κάποια πλαίσια φυσικά. Φυσικά κάτι θα πάρουμε από τους προηγούμενους. Αυτό θα το εξελίξουμε μέσα σε κάποια πλαίσια και θα δώσουμε και εμείς τα δικά μας στοιχεία σαν νέα γενιά για να προχωρήσει και η μουσική. Αλλιώς δεν θα προχωρήσει, θα μείνει ίδια.

Ερ: Και στην Καβάλα και σε όλη την Ελλάδα, γίνονται λαϊκά γλέντια όπου οι διοργανωτές προσκαλούν νέους τραγουδιστές, μουσικούς από τη λαϊκή παράδοση. Κι ο κόσμος ξεσηκώνεται.

Απ: Συμφωνώ ότι αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος είναι μπερδεμένος διότι πλέον και τα πανηγύρια και τα γλέντια που κάνουν με αυτούς τους καλλιτέχνες δε θυμίζει Ελληνικό παραδοσιακό γλέντι. Είναι ένα στυλ λίγο νυχτερινού κέντρου με παραδοσιακής μουσικής. Είναι μια μίξη σε πολλές περιπτώσεις. Υπάρχουν και χωριά που κρατάνε με τις εκδηλώσεις τους αμιγώς τη παράδοση. Εμένα μου αρέσει όταν γίνεται κάτι με σεβασμό στο αντικείμενο. Εννοώ να πάρουμε την πληροφορία, το μουσικό μοτίβο, χωρίς να το χαλάσουμε. Να εξελιχθεί αυτό αλλά μέχρι κάποια κλίση. Να θυμίζει Ελληνικό χρώμα. Πολλές φορές ακούμε παραδοσιακή μουσική και μόνο Ελληνικό χρώμα δεν ακούς. Το ακούς και λες, καλά από πού είναι; Από την Αραβία μήπως είναι; Σίγουρα έχουμε πολλά κοινά και με τους γειτονικούς λαούς και με τους Τούρκους και με όλους τους λαούς αλλά πρέπει να θυμίζει το Ελληνικό μοτίβο.

Προηγούμενο άρθρο

Ο Δημήτρης Παπουτσής υποστηρίζει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ

Επόμενο άρθρο

Ένα αερόπλοιο με οδηγό την θεά Αθηνά