Dark Mode Light Mode

Η ΕΛΜΕ Καβάλας ζητά τμήματα ένταξης σε όλα τα Λύκεια του Ν. Καβάλας

Εν όψει της σημερινής επαναλειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκείων μίλησε στην εφημερίδα μας η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας κ. Ελένη Σακαλή.

Εντόπισε 40 κενά καθηγητών στα Γυμνάσια και Λύκεια του Ν. Καβάλας. Έθεσε το σοβαρό θέμα έλλειψης τμημάτων ένταξης στα περισσότερα Λύκεια του Νομού Καβάλας. Με αποτέλεσμα μαθητές με ειδικές δυσκολίες που αποφοιτούν από τα Γυμνάσια (όπου τέτοια τμήματα υπάρχουν παντού) να αναγκάζονται ακόμη και να διακόψουν τη φοίτηση τους!

Για τη σημερινή επαναλειτουργία των σχολείων η κ. Σακαλή δήλωσε:

«Οι εκπαιδευτικοί είμαστε στο σχολείο από την 1η Σεπτέμβρη. Όλο αυτό το διάστημα τακτοποιούσαμε, προετοιμαζόμασταν. Προχθές έγινε η προκήρυξη των αναπληρωτών. Παρά τις προσλήψεις που έγιναν, 40 καθηγητές λείπουν από τα Γυμνάσια και Λύκεια του Ν. Καβάλας.

Οι 20 στη γενική και οι 20 στην ειδική αγωγή. Το ξέρουμε, οι προσλήψεις δεν γίνονται έγκαιρα. Θέλω όμως να σας πω ότι πανελλαδικά λείπουν – και μετά τις προσλήψεις που έγιναν- 18 με 20.000 καθηγητές! Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο.

Οι προσλήψεις που γίνονται κάθε χρόνο δεν είναι αρκετές για να αναπληρώσουν τα κενά γιατί τα κενά είναι πάρα πολύ μεγάλα. Προσπαθούν κάθε χρόνο να τα καλύψουν με αναπληρωτές. Αυτή η διαδικασία δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Τα ίδια κενά επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και παρά τη μείωση των μαθητών. Άρα οι αναπληρωτές δεν εξυπηρετούν πρόσκαιρες ανάγκες. Καλύπτουν μόνιμες θέσεις. Σχετικά με τη σχολική στέγη. Στο Νομό Καβάλας τα κτίρια των Γυμνασίων και Λυκείων είναι απαξιωμένα.

Παλιά με πάρα πολλά προβλήματα. Τα κυριότερα προβλήματα αφορούν τις υποδομές των γυμναστηρίων. Πολλά γυμναστήρια δεν είναι κατάλληλα. Τα δίκτυα. Δεν έχουμε πάντα καλό σήμα στο ίντερνετ. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Δεν συμβαδίζει με τα προγράμματα σπουδών.

Δεν έχουμε σύγχρονο εξοπλισμό κι αυτά που έχουμε δεν είναι αρκετά. Αυτά είναι προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας. Χρόνια προβλήματα που χρειάζονται έναν γενικότερο σχεδιασμό. Κατά τη γνώμη μου πρέπει κάθε χρόνο, ένα- δύο ή και τρία σχολεία, να αντιμετωπίζονται σε όλα τα προβλήματα τους. Συνολικά.

Δικός μας ρόλος είναι να αναδεικνύουμε αυτά τα προβλήματα. Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο. Ένα αίτημα των γονέων που πρέπει να ακουστεί. Στο νομό μας, στα σχολεία μας υπάρχουν τμήματα ένταξης. Αφορούν μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

Τμήματα τέτοια λειτουργούν μόνο στα Γυμνάσια. Τα Λύκεια με τέτοια τμήματα είναι δύο. Το 4ο ΕΠΑΛ και το 1ο ΓΕΛ Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι η ανατολική, η δυτική πλευρά του Νομού και η Θάσος δεν έχουν στα Λύκεια τους αυτά τα τμήματα ένταξης.

Άρα οι μαθητές που τελειώνουν το Γυμνάσιο και προέρχονται από αυτά τα τμήματα διακόπτουν ξαφνικά τη φοίτηση τους. Γιατί για να συνεχίσουν πρέπει να μετακινηθούν μακριά από την κατοικία τους. Που να πάει ο μαθητής από τη Χρυσούπολη; Από την Κεραμωτή; Να σας φέρω κι ένα ακόμη παράδειγμα. Στην περιοχή της Νέας Περάμου είναι 9 παιδιά αυτής της ομάδας. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται καθηγητή. Χρειάζονται βοήθεια».

Προηγούμενο άρθρο

Πυρκαγιά σε κορυφογραμμή στο Παγγαίο μεταξύ Πρώτης και Ροδολίβους

Επόμενο άρθρο

Έτοιμο το Αστικό ΚΤΕΛ για τα μαθητικά δρομολόγια