Dark Mode Light Mode

Η ενεργειακή κοινότητα, έργο πνοής για τον Δήμο Καβάλας: Γράφει ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης

Τείνει να επικρατήσει η άποψη πως έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή των μακρόπνοων σχεδιασμών και των μεγάλων έργων, ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις, όπου μετά από εντατικές προσπάθειες, ένα όραμα, μπορεί να γίνει πράξη και το αποτέλεσμα αυτής της πράξης να έχει αναμφίβολα θετικό πρόσημο για όλη την κοινωνία. Ένα τέτοιο όραμα, που εξελίσσεται σε έργο-σταθμός για την Καβάλα, είναι η Ενεργειακή Κοινότητα.

Ο Δήμος Καβάλας, επί Δημαρχίας Θεοδώρου Μουριάδη, θα γίνει από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που θα αυτονομηθεί ενεργειακά, μειώνοντας ή και εξαλείφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Εν ολίγοις, η ενεργειακή κοινότητα είναι ένας συνεταιρισμός όπου οι εταίροι, ως καταναλωτές και παραγωγοί ταυτόχρονα, μπορούν να αξιοποιούν τη δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering), που σημαίνει ότι η ενέργεια που θα παράγει το σύστημα θα συμψηφίζεται με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται.

Η «Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καβάλας Συν.ΠΕ» ιδρύθηκε το 2021 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και σε αυτή συμμετέχουν ο Δήμος Καβάλας με ποσοστό 40%, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ με ποσοστό 20%, η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, με ποσοστό 10% η κάθε μία, η Δημωφέλεια και το Νομικό Πρόσωπο των Παιδικών Σταθμών- ΚΑΠΗ, ομοίως με ποσοστό 10% το καθένα.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες μελέτες και υποβλήθηκε προς έγκριση από τον από τον αρμόδιο φορέα η μελέτη κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 18 megawatt, υπάρχει οριστική έγκριση σύνδεσης για τα 9 megawatt και αναμένεται η απόφαση έγκρισης για τα υπόλοιπα.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 και να ολοκληρωθεί το 2025, ενώ το ύψος της επένδυσης αναμένεται να αγγίξει το ποσό των 12 εκατομμυρίων Ευρώ. Τα οφέλη από την λειτουργία μιας ενεργειακής κοινότητας είναι πολλαπλά.

Στην προκειμένη περίπτωση της Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας Καβάλας η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καλύψει μεταξύ άλλων τις ανάγκες του οδοφωτισμού, όλων των δημοτικών κτιρίων, των σχολικών μονάδων, της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., της φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων  αλλά και 2.500 ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση ύψους 8 εκατομμύριων Ευρώ τον χρόνο για τον Δήμο Καβάλας, με την ολοκλήρωση της επένδυσης, χρήματα τα οποία μέχρι σήμερα καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία και θα μειωθούν με την έναρξη λειτουργίας της ενεργειακής κοινότητας.

Καθίσταται σαφές πως η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καβάλας, ένα έργο της διοίκησης του Θεόδωρου Μουριάδη, αποτελεί το πρώτο -μετά από πολλά χρόνια- έργο πνοής για τον Δήμο της Καβάλας.

Ένα έργο που θα μας οδηγεί στην πολυπόθητη ενεργειακή αυτονομία και θα εξοικονομήσει εκατομμύρια Ευρώ σε βάθος ετών, τα οποία αφενός θα ελαφρύνουν την επιβάρυνση των πολιτών μέσω της μείωσης των ανταποδοτικών τελών και αφετέρου θα επενδυθούν στην ενίσχυση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Δήμου Καβάλας.

Η Καβάλα γίνεται πλέον ένας Σύγχρονος Δήμος.

 

Παναγιώτης Σ. Μαμτσαδέλης

Δικηγόρος

Υπ. Δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με τον συνδυασμό “Σύγχρονος Δήμος” του Θεόδωρου Μουριάδη

Προηγούμενο άρθρο

Δήμος Καβάλας: Εργασίες αναβάθμισης των γηπέδων στην Καλαμίτσα (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: Πώς θα γίνει η διαδικασία - Τα εκλογικά κέντρα του Ν. Καβάλας