Εδώ και μήνες και με απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου η διαλογή των περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου γίνεται από γιατρούς. Οι οποίοι διαμαρτύρονται και ζητούν να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς. Η διαλογή να γίνεται από νοσηλευτές. Λόγω του ότι οι γιατροί συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, η Ένωση Νοσηλευτών (2ο Π.Τ. Μακεδονίας Θράκης) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Αναφορικά με τη διαλογή περιστατικών στο χώρο του ΤΕΠ και τις δήθεν καινοτόμες διαδικασίες που συμβάλλουν «στην καλύτερη και πιο άμεση διαχείριση των περιστατικών», ως το επαγγελματικό επιμελητήριο των Νοσηλευτών με αρμοδιότητα προάσπισης του νοσηλευτικού επαγγέλματος κατά το Νόμο 3252/2004, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με την Υ4δ/2012 (ΥΑ Υ4δ /Γ.Π .οικ. 22869 ΦΕΚ Β 874 2012): Υπουργική απόφαση με θέμα «Οργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων ΕΣΥ», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει: « 9. Δημιουργείται στα ΤΕΠ χώρος διαλογής στον οποίο υποδέχονται τον ασθενή ειδικευμένοι ιατροί και νοσηλεύτριες για άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ΠΦΥ και ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης του τον κατευθύνουν στους χώρους του Τ.Ε.Π..
Οι απειλητικές για τη ζωή και υπερεπείγουσες καταστάσεις αντιμετωπίζονται άμεσα στην αίθουσα αναζωογόνησης. Οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αλλά σε σταθερή κατάσταση αντιμετωπίζονται στους θαλάμους εξέτασης του Τ.Ε.Π.
Ο ασθενής δεν μετακινείται, αλλά αντιμετωπίζεται πάντα στο χώρο του Τ.Ε.Π., όπου εξετάζεται και παρέχονται οι απαραίτητες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες και στη συνέχεια εναλλακτικά είτε: α. του χορηγούνται οδηγίες και θεραπευτική αγωγή και ενημερώνεται εάν απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση του από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, β. οδηγείται σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Τ.Ε.Π. για ολιγόωρη παραμονή και παρακολούθηση μετά την οποία λαμβάνει οδηγίες και εξιτήριο ή εισάγεται στο αναγκαίο για την περίπτωση του τμήμα, γ. εισάγεται στο οικείο με την πάθηση του τμήμα, δ. διακομίζεται σε άλλο νοσοκομείο κατόπιν συνεννόησης με τον προϊστάμενο του Τ.Ε.Π. ή τον υπεύθυνο εφημερίας του άλλου νοσοκομείου.
Για τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο Τ.Ε.Π. συντάσσεται αναλυτικό σημείωμα που συνοδεύει το εισιτήριο του ασθενούς και υπογράφεται απαραιτήτως από τον προϊστάμενο του Τ.Ε.Π. ή τον Αναπληρωτή του ή τον υπεύθυνο εφημερίας.
Με ευθύνη του Διευθυντή του Τ.Ε.Π. καταγράφονται σε ειδικό έντυπο και σε ηλεκτρονική μορφή τα στοιχεία των προσερχόμενων ασθενών, καθώς και η πορεία εξέλιξης των. Τα καθήκοντα, οι αρμοδιότητες και τα επαγγελματικά δικαιώματα του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων είναι προσδιορισμένα νομοθετικώς κατά κλάδο και ειδικότητα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο πλέον ορθολογικός τρόπος κατανομής εργασιών, που στηρίζεται στην εξειδίκευση κάθε υπαλλήλου με βάση τα τυπικά προσόντα του.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού κατά κλάδο, εξεδόθη η υπ’ αριθμ.Γ6/Γ.Π.οικ. 45664 απόφαση της Αν. Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β 4262/10-8-2022) με την οποία καθορίστηκαν οι Αρμοδιότητες – Καθήκοντα Νοσηλευτών -τριών των Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα οποία είναι ΜΟΝΟ όσα περιοριστικά αναφέροντα σε αυτή.
Κατά ρητή και σαφή πρόβλεψη του νέου καθηκοντολογίου των Νοσηλευτών: « (α) Αυτόνομες Νοσηλευτικές Πράξεις Νοσηλευτή -τριας: 4. Η συνεκτίμηση της κλινικής σημασίας των ευρημάτων της αξιολόγησης του ασθενούς με τα υπόλοιπα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και τη διεπιστημονική ομάδα..25.
Η συμμετοχή στη διαλογή ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, θέτοντας προτεραιότητες και παραπέμποντας στους αρμόδιους κατά περίπτωση επαγγελματίες υγείας Από τις ανωτέρω διατάξεις συνδυαστικά ερμηνευόμενες προκύπτει με σαφήνεια ότι η διαλογή στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είναι προδήλως παράνομο να διενεργηθεί μόνο από Νοσηλευτές και είναι αυτονόητη και νομοθετικά προβλεπόμενη η παρουσία ιατρού, καθώς ο Νόμος κάνει ρητά λόγο για ΣΥΝεκτίμηση και ΣΥΜμετοχή.
Οποιαδήποτε άλλη κατά το δοκούν ερμηνεία του Νόμου, με απαλλαγή συγκεκριμένου κλάδου υπαλλήλων από το ρητά προβλεπόμενο στο νόμο καθήκον της διαλογής που προβλέπεται για όλη τη θεραπευτική ομάδα, με δήθεν καινοτόμες αποφάσεις Διοίκησης για λόγους «ταχύτητας» είναι προδήλως και απόλυτα παράνομη.
Επειδή πρωταρχική υποχρέωση της Διοίκησης αλλά και των δημοσίων λειτουργών είναι η τήρηση της νομιμότητας, ήτοι των νομοθετικών διατάξεων όπως ισχύουν και όχι όπως «βολεύουν» ή εξυπηρετούν. Επειδή η λογική της εργαλειοποίησης των νοσηλευτών και της θεώρησής τους ως τη λύση σε κάθε πρόβλημα ή παθογένεια του ΕΣΥ πρέπει να εκλείψει.
Επειδή η λειτουργία των Νοσοκομείων διέπεται από νομοθετικές διατάξεις και όχι από αυθαίρετες ερμηνείες αυτών προς εξυπηρέτηση συμφερόντων ορισμένων κλάδων υπαλλήλων ή προς τέρψη της κοινής γνώμης με την αυθαιρεσία και την παρανομία να βαπτίζεται «καινοτόμα και άμεση διαδικασία».
Επειδή έχουμε νόμιμη καταστατική υποχρέωση να προασπίζουμε τα δικαιώματα των μελών μας και δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την καθιέρωση παράνομων πρακτικών. Επειδή οι αποφάσεις της Διοίκησης που αντίκεινται σε διατάξεις Νόμου είναι ακυρωτέες.
Συνεπεία όλων των ανωτέρω ενημερώνουμε κάθε Νοσηλευτή για τη Νομοθεσία σχετικά με τη διαλογή περιστατικών στο ΤΕΠ και καλούμε όλα τα μέλη μας να καταγγέλλουν κάθε μορφή αυθαιρεσίας και παρανομίας, δηλώνουμε δε ότι δε θα επιτρέψουμε σε καμία Διοίκηση Νοσοκομείου να θίγει τα δικαιώματα του ήδη αποδεκατισμένου και εξουθενωμένου νοσηλευτικού προσωπικού.
Για το Δ.Σ. του 2ου Π.Τ. της Ε.Ν.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΜΠΑΛΙΟΖΟΓΛΟΥ Μ. ΚΩΣΤΙΚΟΥ